Καλλισθενική γυμναστική για μύες

Οι βασικές ασκήσεις της καλλισθενικής γυμναστικής που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις σώμα χωρίς γυμναστηριακό εξοπλισμό.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 19 Φεβρουαρίου 2023

Στην καλλισθενική γυμναστική χρησιμοποιείς κατά κύριο λόγο το βάρος του σώματός σου ως αντίσταση, αντί για αλτήρες ή μηχανήματα (άντε, το πολύ πολύ να χρειαστεί να αγοράσεις ένα μονόζυγο). Για να γυμνάσεις το σώμα σου αποτελεσματικά και ανέξοδα με αυτή τη μέθοδο, να βελτιώσεις τον μυικό τόνο και συντονισμό, να αυξήσεις την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και την ευλυγισία σου, αλλά και να δεις τα μπράτσα σου να μεγαλώνουν, δεν έχεις πρέπει να κάνεις κάποιες πολύ συγκεκριμένες ασκήσεις. 

Τι κάνει την καλλισθενική προπόνηση να ξεχωρίζει

Στα αβαντάζ αυτού του είδους προπόνησης συγκαταλέγονται το ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης, όπως και το ότι για να αυξήσεις την έντασή της συνήθως αρκεί να αλλάξεις λίγο τη γωνία υπό την οποία εκτελείς κάθε της άσκηση. Πάντα, βέβαια, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη ενός επαγγελματία γυμναστή.

Καλλισθενική γυμναστική για μύεςiStock

Ας σταθούμε, όμως, στις καλλισθενικές ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τον μυικό όγκο σε όλο σου το σώμα. 

Τα human pullovers

Τα pullovers μόνο με το βάρος του σώματός σου αποτελούν τέλεια άσκηση για τους πλάγιους κοιλιακούς μύες και για να δυναμώσεις την πλάτη σου. Κατά την εκτέλεσή τους, αντί για την τυπική κίνηση των ασκήσεων για τους κοιλιακούς, σπρώχνεις με τα χέρια σου προς τα κάτω ενώ σηκώνεις τα πόδια και τον κορμό σου προς τα πάνω. 

Chin-ups αντί για έλξεις

Τα chin-ups αποτελούν μια αποτελεσματική άσκηση για τους δικεφάλους. Το αβαντάζ τους σε σχέση με τις κλασικές έλξεις έγκειται στην ύπτια θέση των αντιβράχιών σου πάνω στο μονόζυγο, που σε κάνει να εστιάσεις στην επιθυμητή περιοχή και, συνεπώς, να δεις πιο γρήγορα αποτέλεσμα. Κράτα, μόνο, επαρκή απόσταση ανάμεσα στον κορμό σου και το μονόζυγο κατά την εκτέλεση της άσκησης, έτσι ώστε η αντίσταση να μεταφέρεται κυρίως στους δικεφάλους σου.

Push-ups κόντρα σε τοίχο και παραδοσιακά push-ups

Όσοι θέλουν να δουλέψουν τους μύες των ώμων τους, δεν έχουν παρά να εκτελέσουν push-ups από όρθια θέση κόντρα σε έναν τοίχο, γυμνάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους δελτοειδείς τους. Τα παραδοσιακά push-ups, από την άλλη, παραμένουν μια από τις πιο κλασικές και αποτελεσματικές καλλισθενικές ασκήσεις.

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα ρίξεις την κοιλιά σε 6 βήματα

Ανυψώσεις ποδιών

Σε αυτή την άσκηση χρησιμοποιείς το βάρος των ποδιών σου ως αντίσταση για να ενδυναμώσεις τους κοιλιακούς και τον πυρήνα του κορμού σου. Αν λυγίσεις τη λεκάνη σου προς τα πάνω, μάλιστα, εστιάζεις ακόμα πιο πολύ στον κορμό σου.

> Διάβασε ακόμα: Τελικά, πέφτει η κοιλιά χωρίς γυμναστική;

Έλξεις

Μια εξαιρετικά αποτελεσματική άσκηση τόσο για τους ώμους όσο και για να χτίσεις στέρνο.

Καθίσματα με το ένα πόδι

Τα καθίσματα, γενικότερα, γυμνάζουν τόσο τα πόδια όσο και τον κορμό σου, αλλά αυτά που γίνονται με το ένα πόδι είναι πιο αποτελεσματικά.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης