Μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που χαρίζουν χρόνια

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, εμβολιασμών και νόσησης, η θωράκιση της υγείας μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Γράφει: Esquire Editors 14 Απριλίου 2022

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Μια υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της υγείας μας, η σωματική ευεξία και η ψυχική ισορροπία, η θωράκιση του οργανισμού μας. Μετά μάλιστα από δύο χρόνια πανδημίας, εμβολιασμών και νόσησης, η θωράκιση της υγείας μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Κι όμως, με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να το πετύχουμε. Ακολουθεί ένας εύκολος οδηγός ζωής: 

Πείτε ναι στη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα, σε ό,τι αφορά όχι μόνο τη μειωμένη συχνότητα κάποιων σημαντικών νοσολογικών καταστάσεων, αλλά και την ενίσχυση του γενικού προσδόκιμου ζωής.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βασική πηγή καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης φυτικά προϊόντα της Μεσογείου. Χαρακτηρίζεται επίσης από μέτρια κατανάλωση κόκκινου κατά προτίμηση κρασιού, μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά– γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών και ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με χαμηλά ποσοστά διαβήτη, μεταβολικών δυσλειτουργιών, χοληστερόλης, καρδιοπαθειών, καρκινωμάτων, άνοιας αλλά και στυτικής δυσλειτουργίας.

Πείτε ναι στον προληπτικό έλεγχο

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος βέβαια δεν έχει ηλικία. Όμως άτομα με προβλήματα πίεσης, αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια ή με βεβαρυμμένο ιστορικό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνούν τις προληπτικές εξετάσεις.

Διαλέξτε μια συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε χρόνο και βάλτε στο πρόγραμμα το ετήσιο check up.

Τρεις είναι οι βασικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουμε, αφού συμβουλευτούμε το γιατρό που μας παρακολουθεί: γενική αίματος, γενική ούρων και βιοχημικές εξετάσεις.

Περαιτέρω εξετάσεις μπορούν να γίνουν αν θέλουμε έναν ολικό διαγνωστικό έλεγχο:

-ακτινογραφία θώρακος

-έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομετρία)

-ηλεκτροκαρδιογράφημα,

-καρδιολογική εξέταση

-παθολογική εξέταση

-οφθαλμολογική εξέταση

-εξέταση Ω.Ρ.Λ

Για τους άνδρες

PSA για τους άνω των 50 ετών (αν δεν υπάρχει ιστορικό).

Για τις γυναίκες

Pap Test κάθε χρόνο

Υπερηχογράφημα μαστών

Μαστογραφία

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Πείτε ναι στην ήπια άσκηση

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Η ήπια άσκηση δεν βοηθά μόνο στην απώλεια κιλών, αλλά και στην καλή ψυχολογία, αλλά και την κοινωνικοποίηση. Τριάντα λεπτά περπατήματος καθημερινά μπορούν να κάνουν θαύματα στην υγεία σας.

Η άσκηση, οποιασδήποτε μορφής, 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή, ώστε να δούμε σημαντική βελτίωση στις αντοχές και στον καρδιακό του ρυθμό, συντελώντας ταυτόχρονα στην αποτροπή καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πείτε ναι σε ένα ακόμη ποτήρι νερό

Το νερό συμβάλει στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών προς τα νεφρά και τη μεταφορά των αποβλήτων από αυτά με τη μορφή των ούρων. Εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό, τα μικροσκοπικά φίλτρα μέσα στα νεφρά μας δεν καθαρίζουν, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και λοιμώξεων. Περίπου 8 ποτήρια νερό τη μέρα είναι μια ποσότητα επαρκής για όλους, αλλά ένας καλός δείκτης ενυδάτωσης είναι το χρώμα των ούρων μας στη διάρκεια της ημέρας, το οποίο πρέπει να είναι υποκίτρινο ή διαφανές.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος