H επιστήμη της διατροφογενετικής και η χρησιμότητά της

Η επιστήμη που "ξεκλειδώνει" τα μυστικά του DNA μας για να γνωρίζουμε ακριβώς τι μας ταιριάζει διατροφικά.

Έχουμε φτάσει στο 2022 και πλέον διαθέτουμε στην κατοχή μας πληθώρα εργαλείων με σκοπό την προώθηση της υγείας του πληθυσμού. Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τι είναι η επιστήμη της διατροφογενετικής (και το διατροφογενετικό τεστ) και πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό "κλειδί" για τους επιστήμονες (διαιτολόγους διατροφολόγους) ώστε να συντάξουν το δικό σου εξατομικευμένο πλάνο διατροφής.

Κάπου στο 2001 ολοκληρώθηκε η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και έτσι πλέον γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα αποτελείται από περίπου 2,9 δισεκατομμύρια νουκλεοτίδια ή, αλλιώς, 30.000 γονίδια. Το γονιδίωμα είναι το σύνολο του γενετικού μας υλικού ή, αλλιώς, DNA που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων. Το DNA αυτό βρίσκεται μέσα στον πυρήνα σε "συσκευασμένη" μορφή που ονομάζεται χρωμόσωμα. Από την άλλη, νουκλεοτίδιο είναι ο συνδυασμός ενός
φωσφορικού οξέος με μία δεσοξυριβόζη και μία αζωτούχο βάση. Συνήθως ο επικρατέστερος συνδυασμός είναι γουανίνη με κυτοσίνη και θυμίνη με αδενίνη.

Τα περισσότερα από αυτά τα γονίδια δεν ευθύνονται άμεσα για ασθένειες, αλλά κυρίως για τη γενετική προδιάθεση αυτών. Έτσι, η γενετική προδιάθεση "μετριέται" με SNPs ή, αλλιώς, πολυμορφισμούς μόνο μιας νουκλεοτιδικής βάσης. Ο μονο-νουκλεοτιδικός πολυμορφισμός προκύπτει από αντικατάσταση βάσης σε ένα αλληλόμορφο γονίδιο και αποτελεί την πιο κοινή αιτία γενετικής ποικιλομορφίας. Αυτά τα SNPs δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και αποτελούν το γενετικό μας αποτύπωμα.

Ορίζουν, με άλλα λόγια, το DNA μας. Η ενασχόληση, λοιπόν, με τους πολυμορφισμούς και κατ’ επέκταση με το γονιδίωμα μάς έχει επιτρέψει τη μετάβαση της επιστήμης στη μοριακή διατροφή. Η μετάβαση αυτή μας δίνει στοιχεία για το πώς η διατροφή επηρεάζει τον καθένα ξεχωριστά σύμφωνα με την ατομική και τη γενετική προδιάθεση. Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει η επιστήμη της διατροφογενετικής και της διατροφογενωμικής.

Διατροφογενετική και διατροφογενωμική 

Συγκεκριμένα, η διατροφογενετική ερευνά τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός στα διάφορα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το γονιδιακό του υπόβαθρο. Από την άλλη, η διατροφογενωμική εξετάζει το πώς η έκφραση γονιδίων επηρεάζεται από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Με άλλα λόγια, ερευνά τον ρόλο που παίζουν τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε στον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια. Οι παραπάνω δύο έννοιες αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος και η γνώση τους μας επιτρέπει να υποδεικνύουμε την προδιάθεση για ασθένειες που έχει ο κάθε οργανισμός ανάλογα με τους πολυμορφισμούς στα γονίδιά του. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι με τον παραπάνω τρόπο δεν αναφέρονται αυτές καθεαυτές οι παθήσεις.

Η συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης