Η ρήξη - κάκωση μηνίσκου και πώς να την αντιμετωπίσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νόσο που συναντάται όλο και πιο συχνά σε αθλούμενους και μη.

Γράφει: Esquire Editors 05 Οκτωβρίου 2022

Το γόνατο αποτελεί μία σύνθετη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος που απαρτίζεται από οστά, μυς, τένοντες, συνδέσμους και χόνδρους. Η άρθρωση συνδέει το μηριαίο οστό με το οστό της κνήμης, ενώ συμμετέχει εμπρός και το οστό της επιγονατίδας. Ανάμεσα στο μηριαίο οστό και το οστό της κνήμης, παρεμβάλλονται οι δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Οι μηνίσκοι είναι ημισεληνοειδείς, σφηνοειδείς σχηματισμοί από συνδετικό ιστό, που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανομή των δυνάμεων που ασκούνται, καθώς και στη σταθερότητα της άρθρωσης.

Αιτίες Ρήξης - Κάκωσης Μηνίσκου

Ρήξεις - κακώσεις μηνίσκων συμβαίνουν συνηθέστερα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, ειδικά εκείνων που απαιτούν απότομες και συνδυασμένες κινήσεις κάμψης και στροφής του γόνατος, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, χορός, σκι κ.λπ.

Στους ηλικιωμένους ασθενείς, οι κακώσεις είναι κυρίως εκφυλιστικού χαρακτήρα καθώς ο μηνίσκος αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Σε αυτές τις ηλικίες, ακόμα και η απότομη έγερση από μια καρέκλα μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει κάκωση - ρήξη ενός εκφυλισμένου μηνίσκου.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό, το μηχανισμό της κάκωσης και την κλινική εξέταση, ενώ  επιβεβαιώνεται κυρίως με μαγνητική τομογραφία του γόνατος, που δείχνει με ακρίβεια τη ρήξη και την εκφύλιση του μηνίσκου, καθώς και τα μαλακά μόρια και όλες βλάβες που μπορεί να συνυπάρχουν.

Συμπτώματα Ρήξης - Κάκωσης Μηνίσκου

Ο ασθενής, τη στιγμή του τραυματισμού είναι δυνατό να αισθανθεί ή να ακούσει έναν ήχο, σαν κάτι να έσπασε. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά του, μέχρι το γόνατο να πρηστεί και να γίνει δύσκαμπτο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ρήξης -  κάκωσης μηνίσκου είναι:

  • Πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος (αντίστοιχα με τον μηνίσκο που έχει υποστεί ρήξη). Ο πόνος επιδεινώνεται όταν λυγίζει το γόνατο, όπως συμβαίνει στο κάθισμα ή την άνοδο σκάλας.
  • Οίδημα και δυσκαμψία
  • Εμπλοκή (κλείδωμα) της άρθρωσης σε κάμψη, σε περιπτώσεις μεγάλης ρήξης
  • Αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης
  • Απώλεια του πλήρους εύρους κίνησης

Συντηρητική Θεραπεία

Ο τύπος της ρήξης, το μέγεθος καθώς και η περιοχή του μηνίσκου που έχει υποστεί ρήξη - κάκωση καθορίζει το πρωτόκολλο αποθεραπείας.

Αν η ρήξη - κάκωση είναι πολύ μικρή και υπάρχει σαφής υποχώρηση του πόνου και του οιδήματος, τότε αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή η οποία περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση
  • Παγοθεραπεία διάρκειας 10 λεπτών πολλές φορές την ημέρα
  • Θεραπευτική γυμναστική, η οποία έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων του γόνατος καθώς και την αποκατάσταση του πλήρους εύρους κίνησης
  • Φυσικοθεραπεία
  • Αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή αν υπάρχει ειδικός λόγος και σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού

Οι υπόλοιπες ρήξεις, καθώς και αυτές στις οποίες αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία, αντιμετωπίζονται χειρουργικά με αρθροσκόπηση.

Αρθροσκοπική Αντιμετώπιση για Ρήξη - Κάκωση Μηνίσκου

Τα προηγούμενα χρόνια, η μερική ή η υφολική μηνισκεκτομή αποτελούσε τη μόνη λύση στη ρήξη μηνίσκου. Η αφαίρεση όμως τμήματος του μηνίσκου αποτελεί ουσιαστικά αφαίρεση ενός σημαντικού παράγοντα προστασίας του αρθρικού χόνδρου, προκαλώντας πρόωρη φθορά αυτού.

Σήμερα η ρήξη - κάκωση μηνίσκου αντιμετωπίζεται αρθροσκοπικά, μέσω 2 οπών μερικών χιλιοστών, με τους εξής τρόπους:

  • Συρραφή και διατήρηση του αποσπασθέντος τμήματος, όπου αυτό είναι δυνατό. Αποτελεί την ιδανική λύση.
  • Μερική ή υφολική μηνισκεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του σπασμένου τμήματος και ομαλοποίηση των εναπομεινάντων χειλέων.
  • Μεταμόσχευση μηνίσκου από πτωματικό δότη (αλλομόσχευμα)
  • Μεταμόσχευση συνθετικού μηνίσκου. Ο συνθετικός μηνίσκος αποτελεί την τελευταία εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και της Ορθοπαιδικής χειρουργικής των Αθλητικών Κακώσεων παγκοσμίως. Ουσιαστικά αποτελεί το ικρίωμα πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί ο νέος μηνίσκος του ασθενούς.

Συρραφή Μηνίσκου

Σε πολλές περιπτώσεις η συρραφή του μηνίσκου αποτελεί την ιδανική λύση για τον ασθενή, επιτρέποντας την επούλωση του και ουσιαστικά την οριστική θεραπεία του.

Η εξέλιξη των αρθροσκοπικών τεχνικών και των υλικών επιτρέπουν σήμερα στον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό να συρράψει τους μηνίσκους με διαφόρους τρόπους, ανάλογα το είδος της ρήξης, καθώς και την ανατομική τους περιοχή.

Αρθροσκοπική Μηνισκεκτομή

Πολλές φορές, λόγω της φύσης της ρήξης, η συρραφή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Τότε ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός αφαιρεί το σπασμένο τμήμα και ομαλοποιεί το εναπομείναν τμήμα δημιουργώντας ένα φυσιολογικό υπόστρωμα κίνησης της άρθρωσης.

Μεταμόσχευση Μηνίσκου (Αλλομόσχευμα)

Η μεταμόσχευση του μηνίσκου αποτελεί μία εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται παγκοσμίως σε ειδικά κέντρα από εξειδικευμένους και έμπειρους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς. Η λήψη του μοσχεύματος γίνεται από πτωματικό δότη κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας και εφαρμογής ειδικών ελέγχων.

Μεταμόσχευση Συνθετικού Μηνίσκου

Χάρη στη μακροχρόνια έρευνα και τη συνεργασία ειδικών (ορθοπαιδικών, εμβιομηχανικών, βιοτεχνολόγων) δημιουργήθηκε ένα συνθετικό ικρίωμα μηνίσκου. Είναι ένας νέος ορίζοντας στη χειρουργική του γόνατος. Ο συνθετικός μηνίσκος αποτελείται από ένα συνθετικό βιοαποικοδομήσιμο πολυμερές που με την ειδική κυψελοειδή διάταξή του, επιτρέπει την εισροή αίματος και κυττάρων στο εσωτερικό του, προάγοντας νέο ιστό και δημιουργώντας προϋποθέσεις επουλωτικής διεργασίας και νέου μηνισκικού ιστού.

Κατόπιν της αφαίρεσης του διερρηγμένου τμήματος του μηνίσκου, τοποθετείται με απόλυτη ακρίβεια το συνθετικό ικρίωμα και συρράπτεται με ειδικές τεχνικές. Με το πέρας του χρόνου, νέος ιστός αναπτύσσεται δια μέσω του ικριώματος αντικαθιστώντας το σταδιακά. Το ικρίωμα απορροφάται από τον οργανισμό και στη θέση του πια υπάρχει νέος ιστός που προσομοιάζει σε μηνίσκο.

Τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η διαδικασία αυτή είναι:

  • Φυσιολογικό εύρος κίνησης της άρθρωσης
  • Κίνηση της άρθρωσης δίχως πόνο
  • Αποφυγή ανάπτυξης πρόωρης οστεοαρθρίτιδας
  • Κλινικές μελέτες στους ανθρώπους ανέδειξαν βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, καθώς επίσης και επαναφορά τους στην προ του τραυματισμού κατάσταση της υγείας του γόνατός τους.

*Ευχαριστούμε τον Ορθοπεδικό Χειρουργό - Αθλητίατρο Ιωάννη Ν. Χιώτη, αναπλ. διευθυντή Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, επιστημονικό συνεργάτη Ιατρικής Σχολής Αθηνών - Έδρα Ανατομίας και πιστοποιημένο χειρουργό στη χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ για αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος. Περισσότερα στο https://chiotisioannis.gr/.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.