Ρομποτική χειρουργική για την αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια επαναστατική μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στον ασθενή και συντελεί στην ταχύτερη ανάρρωσή του.

Γράφει: Esquire Editors 31 Οκτωβρίου 2022

Η χειρουργική των κηλών αποτελεί ένα από τα πρώτα πεδία της χειρουργικής στα οποία εφαρμόστηκε η ρομποτική τεχνολογία. Η "ρομποτική χειρουργική" όπως ονομάζεται, είναι μια επαναστατική μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας η οποία προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στον ασθενή και συντελεί στην ταχύτερη ανάρρωσή του. Μια μορφή κήλης η οποία αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία μέσω της ρομποτικής χειρουργικής είναι η ομφαλοκήλη (Ρομποτική χειρουργική θεραπεία της ομφαλοκήλης).

Πότε όμως μπορεί να εμφανιστεί η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται γύρω από τον ομφαλό όταν ένα ενδοκοιλιακό όργανο καταφέρνει να περάσει έξω από το κοιλιακό τοίχωμα. Η συγκεκριμένη μορφή κήλης συναντάται συχνότερα σε γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Παράλληλα, η ομφαλοκήλη μπορεί να εμφανιστεί και στα νεογνά, στα οποία όμως υποχωρεί αυτόματα περίπου στο διάστημα ενός έτους.

Άλλα αίτια εμφάνισης της ομφαλοκήλης μπορεί να είναι:

  • η παχυσαρκία
  • οι πολλαπλές κυήσεις
  • η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
  • η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται ως εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού. Η εμφάνισή της στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνεπάγεται την απόκρυψη της χαρακτηριστικής εσοχής του ομφαλού, στη θέση της οποίας εμφανίζεται ένα φούσκωμα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει ο ασθενής είναι η αλλαγή του μεγέθους ή του χρώματος του δέρματος. Παράλληλα, το φούσκωμα μπορεί να συνοδεύουν ενοχλήματα και πόνος στην περιοχή καθώς και ένα αίσθημα βάρους. Επίσης, έχουν αναφερθεί και συμπτώματα που εμφανίζονται εκτός της πάσχουσας περιοχής όπως γαστρεντερικές διαταραχές.

Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης

Κάθε μορφή κήλης αντιμετωπίζεται χειρουργικά με σκοπό ο ασθενής να απαλλαχτεί από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν. Επιπλέον, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτρέπει επικίνδυνες καταστάσεις όπως την περίσφιξη της κήλης, η οποία είναι επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή του. Χάρη στη ρομποτική τεχνολογία είναι δυνατό να προσφερθούν στον ασθενή όλα τα πλεονεκτήματα ενός χειρουργείου με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, ακρίβεια και λιγότερο επεμβατικά.

Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης;

Κατά τη διάρκεια της ρομποτικής επέμβασης, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά από τη χειρουργική κονσόλα και όχι όρθιος πάνω από τον ασθενή. Από εκείνο το σημείο χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους βραχίονες του ρομποτικού συστήματος. Η εξελιγμένη κονσόλα δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε τρισδιάστατη μορφή το χειρουργικό πεδίο με αποτέλεσμα η επέμβαση να επιτυγχάνεται με εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων που δε μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χειρουργική μέθοδο.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρομποτική μέθοδος είναι πολλαπλά και γι’ αυτό το λόγο επιλέγεται σε όλο και περισσότερες επεμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στη ρομποτική τεχνολογία ελαχιστοποιείται το χειρουργικό τραύμα (σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος) και ο μετεγχειρητικός πόνος του ασθενούς. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του, ενώ ελαχιστοποιούνται οι διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές. Τέλος, εξαιτίας των μικρών τομών κατά τη διάρκεια της επέμβασης, προσφέρεται ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

*Ευχαριστούμε τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντή Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General και Πιστοποιημένο Ρομποτικό Χειρουργό (esurgery.gr, endohernia.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.