Weekending, ο νέος στόχος μας για το 2023

Γιατί έχει σημασία το να απολαμβάνεις όντως τα σαββατοκύριακά σου;

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 14 Ιανουαρίου 2023

Οι περισσότεροι ενήλικες είμαστε κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι αν μπορούμε να απαντήσουμε με ένα "τίποτα" στην ερώτηση για το τι κάναμε το σαββατοκύριακό μας. Αυτό διότι, συνήθως, αυτές τις δύο "ελεύθερες από υποχρεώσεις" μέρες της εβδομάδας, αντί να κάνουμε weekending, δηλαδή να χαλαρώνουμε κλπ, καταλήγουμε να στριμώχνουμε όσες υποχρεώσεις δεν χωρέσαμε μέσα στην εβδομάδα: Να κάνουμε π.χ. τις δουλειές του σπιτιού ή να φωνάξουμε τον μάστορα να φτιάξει το παντζούρι που χάλασε.

Weekending Vs Burnout

Κι ενώ όλες αυτές οι δουλειές πρέπει να γίνουν, έχει τεράστια σημασία το να προστατεύουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, ειδικά δε τη στιγμή που, π.χ. στην Αμερική, για την οποία έχουμε στοιχεία, το 60% των εργαζομένων υποφέρει από burnout. Όταν δουλεύουμε όλη τη βδομάδα σκληρά, τι πιο δίκαιο από το να μας περιμένει κάθε Παρασκευή γύρω στις 5 μια διέξοδος "ελευθερίας";

Μάλιστα, το weekending μπορεί να αντιστρέψει τις αρνητικές συνέπειες του burnout που προκαλείται από ένα στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και να καθαρίσει το μυαλό μας.

Weekending, ο νέος στόχος μας για το 2023iStock

Η σημασία της αποσυμπίεσης

Οι εργαζόμενοι που έχουν πιο πολύ ανάγκη από αποσυμπίεση, πάντως, είναι αυτοί που έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξεκουραστούν. Το συγκεκριμένο παράδοξο πλήττει τους ανθρώπους που τρέχουν συνεχώς για να προλάβουν κάποιο deadline, που "η δουλειά τους έχει γίνει η ζωή τους", που νιώθουν την υποχρέωση να απαντούν σε τηλεφωνήματα για δουλειά ακόμα και εκτός ωραρίου. Κοινώς, όσους η δουλειά τους δεν τελειώνει π.χ. με το που κλείσουν τον υπολογιστή τους και φύγουν από το γραφείο.

Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του burnout, μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας. Μέχρι όμως αυτό το concept να γίνει πραγματικότητα σε χώρες όπως η Ελλάδα, θα πρέπει χρησιμοποιούμε προς όφελός μας τις ελεύθερες μέρες που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας.

Τα δύο μοντέλα αποσυμπίεσης

Τα σαββατοκύριακά μας, σύμφωνα με τους ειδικούς μελετητές, θα πρέπει να περιλαμβάνουν δύο ειδών δραστηριότητες.

Στις πρώτες, περιλαμβάνονται χαλαρές δραστηριότητες που μας κάνουν να ξεφεύγουμε, όπως το να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να πάμε για περπάτημα ή να κάτσουμε και να χαλαρώσουμε βλέποντας Netflix. 

Στις δεύτερες, οι δραστηριότητες που μας κάνουν να αποκτήσουμε κάποια νέα δεξιότητα, όπως είναι τα χόμπι ή οι ασχολίες που απολαμβάνουμε και που προαπαιτούν συγκέντρωση και οι οποίες, ιδανικά, έχουν να κάνουν πολύ λίγο ή καθόλου με το πεδίο της εργασίας μας. 

Εννοείται, το "weekending" μπορεί να επεκταθεί και κατά τη διάρκεια των καθημερινών ημερών. Μπορούμε π.χ. να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, να μαγειρεύουμε, να ακούμε podcasts όσο πάμε προς τη δουλειά μας ή να τρώμε έξω.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου