Τίνος είναι το χασμουρητό;

Από πού προέρχεται το χασμουρητό, σε τι χρησιμεύει και γιατί το μεταδίδουμε στους άλλους;

Το χασμουρητό αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο εγείρει στην επιστημονική κοινότητα πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη φύση, τη χρησιμότητα και τη μεταδοτικότητά του. Τι είναι, όμως, το χασμουρητό; Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως ένα αναπνευστικό αντανακλαστικό που αποτελείται από μια βαθιά εισπνοή και μια εκπνοή, που συχνά συνοδεύονται με κάποιες κινήσεις "τεντώματος", δηλαδή με μια σειρά μυϊκών συσπάσεων που ονομάζονται "παλίνδρομες συσπάσεις" και οδηγούν το σώμα μας στο να μας ζητήσει να "χαλαρώσουμε". 

Τίνος είναι το χασμουρητό; Getty Images

Γιατί χασμουριόμαστε;

Στα ζώα, το χασμουρητό έχει συνδεθεί με την πλήξη, την πείνα, την κούραση και το ψυχοσωματικό στρες. Παρ' όλα αυτά, έχουν διατυπωθεί πολλοί άλλοι πιθανοί λόγοι που μας κάνουν να χασμουριόμαστε (κατά μέσο όρο, 28 φορές την ημέρα).

Σύμφωνα με μία από τις πλέον αποδεκτές θεωρίες, το χασμουρητό εξηγείται ως συνέπεια της ανάγκης μας για περισσότερο οξυγόνο στο αίμα, το οποίο μπορεί να μας χρειάζεται για την εκτέλεση ορισμένων "tasks" του οργανισμού μας, όπως είναι η πέψη.

Το χασμουρητό, επίσης, συμβάλει σε πολλά ακόμα τέτοια "tasks", όπως στη διέγερση και ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος, στη μυϊκή χαλάρωση και στη διέγερση των κυττάρων για την παραγωγή ενέργειας.

Ακόμα μία θεωρία για το χασμουρητό

Ορισμένες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το χασμουρητό θα μπορούσε να αποτελεί και ένα είδος "σήματος κινδύνου" για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Με το να χασμουριόμαστε, από τη μία "ξυπνάμε" από τον λήθαργο που μας έχει καταβάλλει και από την άλλη, ταυτόχρονα, δίνουμε στους γύρω μας ένα σήμα σχετικά με τη μειωμένη κατάσταση της επαγρύπνησής μας. 

Γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό;

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να χασμουρηθούμε όταν βλέπουμε έναν άλλο άνθρωπο τον οποίο γνωρίζουμε να κάνει το ίδιο σε σχέση με όταν χασμουριέται ένας άγνωστός μας. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα, ενδέχεται να δείχνει κάποια συσχέτιση της μεταδοτικότητας του χασμουρητού με την έννοια της ενσυναίσθησης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, μέχρι πολύ πρόσφατα, πιστεύαμε πως το "μεταδοτικό χασμουρητό", ως συμπεριφορά, αρχίζει να εμφανίζεται στα παιδιά κατά την ηλικία των 4-5 ετών, όταν μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται σωστά και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων. Πλέον, αυτό το ηλικιακό όριο έχει πέσει στα 2,5 έτη.

Από: Esquire IT

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.