Κινητά και σπέρμα, δεν πάει καλά αυτό

Ίσως ήρθε η ώρα να αφήσεις το κινητό στην άκρη.

Κινητά και σπέρμα. Δύο "πράγματα" ασύνδετα. Ή μήπως όχι; Ε λοιπόν, η επιστήμη κατάφερε να τα συνδυάσει βγάζοντας μάλιστα και ένα συμπέρασμα που μάλλον δε θα αρέσει σε πολλούς. 

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των ανδρών φαίνεται πως έχει μειωθεί περισσότερο από 50% -παγκοσμίως-, κάνοντας εύλογα τους ερευνητές να αναρωτηθούν το γιατί. Ευθύνεται η ρύπανση; Τα χημικά στο περιβάλλον και οι τοξίνες στα τρόφιμα και το νερό; H αύξηση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών ή απλώς το κινητό τηλέφωνο; Καλά κατάλαβες, το τελευταίο. Η επιστήμη κατάφερε να βρει σύνδεση μεταξύ σπέρματος και κινητών τηλεφώνων ενώ όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν πάει και πολύ καλά.

 

Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη εξέτασε τον ρόλο των κινητών τηλεφώνων και διαπίστωσε ότι οι άνδρες 18 έως 22 ετών, που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο πάνω από 20 φορές την ημέρα, είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο να έχουν συνολικά χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Οι ίδιοι μάλιστα, είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο χαμηλής συγκέντρωσης σπέρματος.

Στα θετικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς η τεχνολογία των τηλεφώνων βελτιωνόταν κατά τη διάρκεια των 13 ετών της μελέτης, ο αντίκτυπος στον αριθμό των σπερματοζωαρίων δεν επηρεαζόταν τόσο. Μάλιστα, άλλο ένα πλεονέκτημα ήταν το γεγονός πως δεν παρατηρήθηκε μείωση στο σχήμα ή την κινητικότητα του σπέρματος, η οποία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο το σπέρμα κολυμπάει προς τον προορισμό του. "Οι αριθμοί των σπερματοζωαρίων είναι σημαντικοί, η ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κολυμπούν, να έχουν υγιές, άθικτο DNA και να έχουν το σωστό σχήμα είναι εξίσου σημαντική", λέει η Alison Campbell, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στην Care Fertility. 

Πώς όμως κατάφεραν τα smartphones να επηρεάζουν τη γονιμότητα; 

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας ωστόσο -ας μη γελιόμαστε-, όλοι ξέρουμε πως εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων χαμηλού επιπέδου. Αν και έχει παρατηρηθεί η επίδρασή τους στα ποντίκια μέσα από μελέτες, το ερώτημα αν τα πεδία αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα στους άντρες παραμένει κάπως αμφιλεγόμενο. Η επιστήμη δηλαδή, δεν έχει καταλήξει σε κάποιο καθολικό συμπέρασμα ενώ όλα δείχνουν πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως η σχέση μεταξύ χρήσης κινητών τηλεφώνων και αναπαραγωγικής υγείας. 

Άρα μην αγχώνεσαι τόσο για το κινητό και την επιρροή που μπορεί να έχει στο σπέρμα σου. Δώσε πρωτίστως βάση στη διατροφή σου και τη σωματική άσκηση και ναι, καλό θα ήταν να ελαττώσεις την υπερβολική χρήση. Τουλάχιστον αυτό προτείνουν οι ειδικοί. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Χάνοντας λίπος μια για πάντα

Μερικές συμβουλές για να χάσουμε λίπος και να μην το ξαναδούμε μπροστά μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένα μοντέλο του Playboy 'καίει' τον Leonardo DiCaprio

Και έτσι ξαφνικά, μάθαμε πολλά για τα γούστα του ηθοποιού στο κρεβάτι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Αυτό είναι το πιο στενό σπίτι του κόσμου

Αν είσαι κλειστοφοβικός, προφανώς δε θα σου αρέσει καθόλου το σχέδιο αυτό.

Γραφει Γιαννης Σπανος

30 τρόφιμα που πρέπει να αποφύγεις οπωσδήποτε αν θες να είσαι υγιής

Επιστήμονες ζήτησαν την εφαρμογή σήμανσης στα βλαβερά τρόφιμα, όπως γίνεται με τα προϊόντα καπνού.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένας τύπος αποφάσισε να φορέσει το Apple Vision Pro στον γάμο του

Όταν ήμασταν μικροί κοιμόμασταν αγκαλιά με τα αγαπημένα μας δώρα. Κάποιοι, μάλλον το κάνουν ακόμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης