Γι' αυτούς τους λόγους δεν πρέπει ποτέ να "ξαλαφρώνεις" στην πισίνα

Κρίμα δεν είναι να ρισκάρεις την υγεία σου;

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 16 Ιουνίου 2018

Ας μην κρυβόμαστε. Όλοι κάπου, κάποτε το έχουμε κάνει, είτε από αμέλεια, είτε από τεμπελιά, είτε επειδή δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε άλλο, είτε "γιατί όχι;". Κι όμως, υπάρχει λόγος που κατά την είσοδό σου σε μια πισίνα βρίσκεις πάντα ανάμεσα στις αναρτημένες οδηγίες χρήσης την εξής: "Απαγορεύεται η ούρηση". Εκτός από αηδιαστική κίνηση, είναι και μια επικίνδυνη συνήθεια για την υγεία σου.

Να πέσει το βίντεο της American Chemical Society (Αμερικανική Χημική Εταιρεία)...

... Και μετά, η έρευνα της ACS.

Το νερό της πισίνας περιέχει χημικές ουσίες προκειμένου να διατηρηθεί το νερό καθαρό χωρίς μικρόβια: χλώριο, υποχλωριώδες νάτριο και υποχλωριώδες ασβέστιο. Αυτές οι τρεις ουσίες δημιουργούν μια χημική αντίδραση και σχηματίζουν το υποχλωριώδες οξύ, το οποίο δρα ως απολυμαντικό, προστατεύοντάς μας από μικρόβια και ιούς, όπως η σαλμονέλα και το E. Coli μεταξύ άλλων. Για να ισχυροποιηθεί η δράση της, χρησιμοποιείται υπεριώδης ακτινοβολία, όζον και βρώμιο. Και κάπου εδώ, έρχεσαι κι εσύ να προσθέσεις μερικά ακόμα δικά σου συστατικά στο νερό της πισίνας: ιδρώτα, βρομιά, κρέμες σώματος, ακόμη και ούρα. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τα λεγόμενα υποπροϊόντα απολύμανσης (DBPs).

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη έρευνα της ACS, το 1/5 των κολυμβητών στις πισίνες παραδέχτηκε ότι έχει ουρήσει έστω και μία φορά μέσα στην πισίνα. Πώς μεταφράζεται αυτό για την υγεία μας; Τα ούρα περιέχουν την ουρία, η οποία όταν αντιδρά με το χλώριο δημιουργεί την τριχλωραμίνη, χημική ουσία που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, επιδεινώνει το άσθμα και λοιπά αναπευστικά προβλήματα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν ουρείς μες στην πισίνα και παίρνεις φαρμακευτική αγωγή.

Τώρα ξέρεις, πρώτα περνάς από το "μέρος", μετά βουτάς στην πισίνα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Lamborghini και οι 'ήρωες των καλωδίων' στην Ουκρανία

Το προσωπικό της Leoni κάνει τεράστιες θυσίες για να συνεχίσει να κινείται η παραγωγική διαδικασία.

Γραφει TopGear

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Γραφει TopGear

Η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τη μουσική δεν έχει όρια

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκινεί καθώς διήθυνε παιδιά που έπαιζαν μουσική σε ταβερνάκι της Σύρου.

H πολυτελής έπαυλη του Bruce Willis στα Turks & Caicos

Πού αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του o Bruce Willis, λίγο μετά την απόσυρσή του.

H BMW M4 GT4 συζητιέται πολύ, δικαίως

Οι εικόνες του νέου αγωνιστικού της BMW "κόβουν την ανάσα".

Γραφει TopGear