Γι' αυτούς τους λόγους δεν πρέπει ποτέ να "ξαλαφρώνεις" στην πισίνα

Κρίμα δεν είναι να ρισκάρεις την υγεία σου;

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 16 Ιουνίου 2018

Ας μην κρυβόμαστε. Όλοι κάπου, κάποτε το έχουμε κάνει, είτε από αμέλεια, είτε από τεμπελιά, είτε επειδή δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε άλλο, είτε "γιατί όχι;". Κι όμως, υπάρχει λόγος που κατά την είσοδό σου σε μια πισίνα βρίσκεις πάντα ανάμεσα στις αναρτημένες οδηγίες χρήσης την εξής: "Απαγορεύεται η ούρηση". Εκτός από αηδιαστική κίνηση, είναι και μια επικίνδυνη συνήθεια για την υγεία σου.

Να πέσει το βίντεο της American Chemical Society (Αμερικανική Χημική Εταιρεία)...

... Και μετά, η έρευνα της ACS.

Το νερό της πισίνας περιέχει χημικές ουσίες προκειμένου να διατηρηθεί το νερό καθαρό χωρίς μικρόβια: χλώριο, υποχλωριώδες νάτριο και υποχλωριώδες ασβέστιο. Αυτές οι τρεις ουσίες δημιουργούν μια χημική αντίδραση και σχηματίζουν το υποχλωριώδες οξύ, το οποίο δρα ως απολυμαντικό, προστατεύοντάς μας από μικρόβια και ιούς, όπως η σαλμονέλα και το E. Coli μεταξύ άλλων. Για να ισχυροποιηθεί η δράση της, χρησιμοποιείται υπεριώδης ακτινοβολία, όζον και βρώμιο. Και κάπου εδώ, έρχεσαι κι εσύ να προσθέσεις μερικά ακόμα δικά σου συστατικά στο νερό της πισίνας: ιδρώτα, βρομιά, κρέμες σώματος, ακόμη και ούρα. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τα λεγόμενα υποπροϊόντα απολύμανσης (DBPs).

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη έρευνα της ACS, το 1/5 των κολυμβητών στις πισίνες παραδέχτηκε ότι έχει ουρήσει έστω και μία φορά μέσα στην πισίνα. Πώς μεταφράζεται αυτό για την υγεία μας; Τα ούρα περιέχουν την ουρία, η οποία όταν αντιδρά με το χλώριο δημιουργεί την τριχλωραμίνη, χημική ουσία που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, επιδεινώνει το άσθμα και λοιπά αναπευστικά προβλήματα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν ουρείς μες στην πισίνα και παίρνεις φαρμακευτική αγωγή.

Τώρα ξέρεις, πρώτα περνάς από το "μέρος", μετά βουτάς στην πισίνα.

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Σχέσεις & Sex

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ