Γιατί είσαι μονίμως πεινασμένος

Η επιστήμη εξηγεί γιατί θέλεις διαρκώς να τρως. Δες πώς θα καταπολεμήσεις την ακόρεστη διάθεσή σου για ανθυγιεινές τροφές.

Το καλό φαΐ είναι ωραίο πράγμα. Σου χαρίζει ικανοποίηση, πλήρωση, ευτυχία, δύναμη, ενέργεια. Αλλά το πολύ φαΐ και, ειδικά το κακό φαΐ, είναι εχθρός της υγείας και της σιλουέτας σου. Η λαιμαργία είναι θανάσιμο αμάρτημα -σύμφωνα με όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις- και η βουλιμία, πρόδρομος σοβαρών ψυχικών διαταραχών -σύμφωνα με τους γιατρούς. Αν αυτό ισχύει για σένα, πρέπει κάτι να κάνεις για να το αλλάξεις.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην αίσθηση διαρκούς πείνας και λαχτάρας για ανθυγιεινά υποκατάστατα τροφής.

Μπορεί να υπάρχουν εξειδικευμένοι ιατρικοί λόγοι για αυτό. Μια θυρεοειδοπάθεια, για παράδειγμα, οδηγεί αναπόφευκτα στην αύξηση της γκρελίνης, της ορμόνης που αφήνει αχαλίνωτο τον εγκέφαλο στην πολυφαγία. Κάποια ψυχολογική διαταραχή, ομοίως. Και όπου υπάρχει ιατρικό πρόβλημα, τη λύση θα σου δώσει ο αντίστοιχος γιατρός. Εάν όμως δεν πάσχεις από κάτι περεμφερές, αλλά απλώς νιώθεις μια διαολεμένη ανάγκη να τρως χωρίς μέτρο και "ωράριο", δες που μπορεί να οφείλεται. Εδώ είναι οι πιο πιθανοί λόγοι, που οδηγούν το σώμα και τον οργανισμό σου στο λάκκο με τα φίδια -παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά- και οι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να νικήσεις το δαίμονα της λαιμαργίας.

Σβήνεις τη δίψα σου με απανωτά "κουτάκια"

Γιατί είσαι μονίμως πεινασμένος

Κόκα-κόλες, σόδες, αναψυκτικά, παγωμένα τσάγια και όποια άλλη μορφή τυποποιημένων ροφημάτων, περιέχουν υψηλές δόσεις υποκατάστατων ζάχαρης, τα οποία έχουν συνδεθεί με αδρανοποίηση της λεπτίνης (της ορμόνης που χαλιναγωγεί τον κορεσμό) και αύξηση της γκρελίνης, αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Ταυτόχρονα, τα έτοιμα ροφήματα σε κουτάκια, οδηγούν σε αφυδάτωση του οργανισμού. Η μελέτη αναφέρει ότι τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες καλίου, νατρίου και άλλων ηλεκτρολυτών, αλλά επταπλάσιες ποσότητες γλυκόζης από αυτές που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Δηλαδή, ενώ πίνεις αναψυκτικά για να ξεδιψάσεις, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου λαμβάνει σήματα αφυδάτωσης, κάτι που οδηγεί είτε σε μεγαλύτερη λήψη αναψυκτικών -φαύλος κύκλος-, είτε σε κατανάλωση περισσότερου φαγητού –εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παραγωγής γκρελίνης. 

Η λύση:

  • Πριν από ένα γεύμα πιες ένα μεγάλο ποτήρι νερό -αυτό θα μειώσει την ανάγκη του στομαχιού σου για μεγάλη ποσότητα τροφής.
  • Κατά τη διάρκεια του γεύματος μην πιεις τίποτε.
  • Αμέσως μετά το γεύμα, πιες άλλο ένα μεγάλο ποτήρι νερού -ο κορεσμός θα επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Όλη την υπόλοιπη μέρα, κατανάλωσε τουλάχιστον άλλα έξι μεγάλα ποτήρια νερού, ακόμη και αν δεν διψάς πραγματικά -και δεν θα διψάσεις ποτέ ξανά, ούτε θα νιώθεις λιγούρες.

Έχεις διευρύνει το Happy Hour σε Happy Day

ΠΟΤΟ

Η ώρα που θα μαζευτείς με τους συναδέλφους για ένα ποτάκι στo τελείωμα της δουλειάς είναι ένα όμορφο και χαλαρωτικό έθιμο -αληθινό φάρμακο ενάντια στο στρες που μοιραστήκατε επί 8 ώρες. Αλλά αν το αλκοόλ ρέει καθημερινά στο στομάχι σου από το μεσημέρι έως και αργά το βράδυ, οι λαχτάρες για τροφές κακίστου είδους πολλαπλασιάζονται.

Οι λύσεις:

  • Τήρησε τον όρο: Happy Hour -μια ώρα, μάξιμουμ. Και προτίμησε βραδυφλεγή ποτά -long drinks-, με έφεση στα κοκτέιλ με φυσικούς χυμούς, ντοματόζουμο και τόνικ.
  • Για συνοδεία, επέλεξε ένα υγιεινό τοστ -ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί light-. Στο τέλος του Happy Hour, πιές ένα μεγάλο ποτήρι νερού και αποχαιρέτησε την παρέα.

Τα γεύματά σου βγαίνουν μέσα από κονσέρβες

ΚΟΝΣΕΡΒΑ

Σχεδόν όλα τα αλουμινένια και πλαστικά δοχεία με έτοιμα φαγητά περιέχουν τη χημική ουσία δισφαινόλη-Α ή BPA. Εξαιτίας της υποχρεωτικής ύπαρξης αυτού του συντηρητικού -το οποίο δρα ενάντια στην οξείδωση-, οι διεθνείς οργανισμοί και φορείς υγείας αναφέρουν σε μελέτες τους ότι η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφών πάνω από μια φορά την εβδομάδα, επηρεάζει σημαντικά την ισορροπία των ορμονών γκρελίνης-λεπτίνης, γεγονός που οδηγεί σε υπέρμετρη όρεξη για επιπλέον ποσότητες φαγητού -συνηγορούντων και άλλων συντηρητικών προσθέτων, όπως το αλάτι και η ζάχαρη.

Η λύση:

  • Μικρό το κακό: πρόσθεσε τον τόνο από κονσέρβα στη μακαρονάδα ή τη σαλάτα σου σου μια φορά τη βδομάδα -ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή φρέσκου τόνου από τον ψαρά σου.
  • Ακόμη μικρότερο το κακό: Ξέπλυνε με νερό τα φασόλια ή τον αρακά που θα βγάλεις από την κονσέρβα και γαρνίρισέ τα στο πιάτο σου με φρέσκα αρωματικά βότανα και λαχανικά εποχής.
  • Καθόλου κακό: Μάθε να μαγειρεύεις. Τα αγαπημένα σου φαγητά είναι δέκα φορές πιο νόστιμα, χορταστικά και υγιεινά.

Δεν τρως πλούσιο πρωινό

ΠΡΩΙΝΟ

Σύμφωνα με μια μακροχρόνια μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι άνθρωποι που έτρωγαν από 0 έως 300 θερμίδες για πρωινό κέρδισαν σχεδόν διπλάσιο βάρος μέσα σε έξι μήνες, από όσους κατανάλωναν 500 θερμίδες ή περισσότερο πριν πάνε στη δουλειά τους. Ο λόγος; Η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού οδηγεί σε μικρότερες αυξήσεις του σακχάρου και της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι έχεις λιγότερες ξαφνικές επιθυμίες για πρόχειρο φαγητό.

Η λύση:

  • Ξύπνα πολύ νωρίτερα και πήγαινε για ένα τρέξιμο -ανοίγει την όρεξη για πλούσιο πρωινό.
  • Ξύπνα λίγο νωρίτερα. Ακόμη και αν δεν πας για τρέξιμο, η προετοιμασία του  breakfast έχει την ιεροτελεστία της: ψήσιμο τοστ, τηγάνισμα μπέικον, βράσιμο αβγών, στύψιμο χυμού κλπ.  

Βαριέσαι αφόρητα

ΒΑΡΕΜΑΡΑ

Σοβαρά. Η πλήξη στον ελεύθερο χρόνο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην πολυφαγία και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του British Psychological Society, βρήκε μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην ανία μετά την δουλειά και την υπερκατανάλωση τροφής.

Οι λύσεις:

  • Βρες ένα χόμπι -ακόμη κι αν αυτό είναι συναρμολογούμενος μοντελισμός στο σπίτι.
  • Βγες απ’ το καβούκι σου -κάνε φίλους, ψάξε για νέα αμόρε.
  • Γίνε πιο κοινωνικός -γράψου σε ένα σύλλογο ή ομάδα της γειτονιάς

Είσαι εθισμένος στο #foodporn

ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ

Μια ανασκόπηση δεκάδων μελετών από το 2014 έως το 2017, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Brain and Cognition, αποκάλυψε ότι το "food-porn" (νεολογισμός, ο οποίος αφορά σε εικόνες και βίντεο που αναρτώνται στα social media, αλλά και σε στιγμιότυπα από τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής), οδηγούν το μέσο πληθυσμό σε υπερκατανάλωση τροφών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των εν δυνάμει παχύσαρκων ατόμων αντέδρασαν 70% πιο δυναμικά στις εν λόγω εικόνες, ενώ πάνω από 50% του μέσου όρου των ατόμων με υγιές βάρος, υπέκυψε σταδιακά στις προτάσεις των απανταχού chefs, food bloggers και cuisine specialists.

Η λύση:

  • Παρακολούθησε αυτή τη σειρά στο Netflix. Όλη η εμμονή σου στο φαγητό θα αλλάξει εν μια νυκτί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης