Έτσι μοιάζει ο κόσμος όταν έχεις δυσχρωματοψία

Ένα βρετανικό site μας βάζει στη θέση αυτών των ανθρώπων.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 07 Απριλίου 2020

Είναι πιθανόν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με την αντίληψη. Πώς είναι άραγε ο κόσμος όταν δεν μπορείς να διακρίνεις τα χρώματα όπως όλοι οι υπόλοιποι; Τι χρώματα βλέπεις όταν οι άλλοι γύρω σου μιλούν για το γρασίδι, το τσάι, τα ξύλα, τα κρυστάλλινα νερά της Καραϊβικής, τα stop στον δρόμο, τα κόκκινα φρούτα ή μία πίτσα με πολλά διαφορετικά υλικά; Για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει στο μυαλό αυτών των ανθρώπων, το Colok Change UK, ένα εξειδικευμένο βρετανικό site έφτιαξε μία σειρά από εικόνες για να μπούμε σε αυτόν τον ιδιαίτερο κόσμο.

Πώς ακριβώς λειτουργεί; Υπάρχει η "κανονική" εικόνα και η εικόνα στο μυαλό αυτών των ανθρώπων. Οι διαφορές είναι εμφανείς και πραγματικά έντονες. Σε ένα ανοιξιάτικο ανθισμένο λιβάδι, όσοι δεν αντιλαμβάνονται το μπλε χρώμα, θα δουν μόνο αποχρώσεις του κόκκινου, ενώ όσοι δεν αντιλαμβάνονται το πράσινο, θα δουν μία ανάμειξη από καφέ και κίτρινο. Είναι, κάπως, δηλαδή σαν να περνούν τις εικόνες από ειδικά φίλτρα. Μόνο από αντί αυτό να γίνεται στο Instagram, γίνεται στο μυαλό τους. 

Έτσι μοιάζει ο κόσμος όταν έχεις δυσχρωματοψία

Οι οδηγίες που βασίζονται στα χρώματα δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες

Έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε αυτήν την πάθηση αχρωματοψία, όμως ο όρος που χρησιμοποιεί η επιστήμη είναι δυσχρωματοψία. Όλα είναι θέμα DNA κι έτσι ένα χρωμόσωμα είναι εκείνο που την προκαλεί. Όσο για το αν εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες ή τις γυναίκες, τα στοιχεία είναι συντριπτικά: μόλις 1 στις 200 γυναίκες πάσχει από αυτήν ενώ αντίθετα 1 στους 12 (!) άντρες έχει δυσχρωματοψία. Μάλιστα υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες: (α) η πρωτανοπία, η δυσκολία να ξεχωρίσεις τις αποχρώσεις του κόκκινου (β) η δευτερανοπία, η δυσκολία να ξεχωρίσεις τις αποχρώσεις του πράσινου και (γ) η τριτανοπία, η δυσκολία να ξεχωρίσεις τις αποχρώσεις του μπλε.

"Η σήμανση των δρόμων, οι χάρτες και, γενικά, οι οδηγίες που βασίζονται στα χρώματα μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες δυσκολίες" λέει χαρακτηριστικά η Kathryn Albany-Ward, υπεύθυνη βρετανικού οργανισμού που ασχολείται με την πάθηση και προσπαθεί να διευκολύνει τη ζωή όσων πάσχουν από αυτήν. Η ενημέρωση, άλλωστε, φαίνεται να είναι η μόνη λύση αφού, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί καμία θεραπεία ή ειδικά γυαλιά που μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από δυσχρωματοψία.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Χρήμα & Καριέρα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

To CrossFit πρόγραμμα του υπερπρωταθλητή Rich Froning

Ο πιο fit άνθρωπος του πλανήτη σου δείχνει τον δρόμο.

Οι επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία

Πρώτη διεθνής επιστημονική μελέτη διερευνά τις συνέπειες του εγκλεισμού στην ανθρώπινη ψυχολογία.