Nap Ministry: Ο ύπνος ως δικαίωμα

Ζούμε σε εποχές που μας στερούν ένα αρχαίο δικαίωμα. Μήπως ήρθε η ώρα να το διεκδικήσουμε ξανά;

"Όποιος παίρνει έναν υπνάκο, δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα τεμπέλης, είναι μία πρόσκληση στις κουρασμένες μας ψυχές να ξεκουραστούν" γράφει στο μανιφέστο της η Tricia Hersey. Ένα μανιφέστο για τον ύπνο; Eίναι δυνατόν; Και όμως, η Αφροαμερικανή από το Σικάγο που ξεκίνησε το Nap Ministry το 2016 δεν αστειεύεται καθόλου. Αντίθετα, παίρνει πολύ σοβαρά τον ρόλο της ως ιεροκήρυκας αυτού του τόσο αρχαίου δικαιώματος. Ο ύπνος είναι η κατάσταση που μας βοηθά να ξεκουραζόμαστε, να ονειρευόμαστε, να βάζουμε ασυνείδητα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε σειρά και, τελικά, μία κατάσταση όπου θεραπεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Nap Ministry (@thenapministry) on

Τι είναι όμως το Nap Ministry; Πρόκειται για μία οργάνωση με έδρα την Ατλάντα που έχει σκοπό να εξερευνήσει την απελευθερωτική δύναμη του ύπνου. Μάλιστα, στο μότο της υποστηρίζει ότι ο ύπνος είναι μία μορφή αντίδρασης ενάντια στην καταπίεση. Για ποια, όμως, καταπίεση μιλάμε; "Είναι μία προσπάθεια να αποδομήσουμε ένα τοξικό σύστημα που τονίζει συνεχώς ότι δεν είσαι αρκετά καλός" είναι η απάντηση της Hersey. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μία κουλτούρα όπου η έννοια της ξεκούρασης αποτελεί πολυτέλεια. Ένα αναφαίρετο δικαίωμα που, όμως, η εργασιακή πραγματικότητα αγνοεί συνήθως επιδεικτικά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Nap Ministry (@thenapministry) on

Στις Η.Π.Α εδώ και δεκαετίες, η ανάπαυση είναι κάτι το μεμπτό, ενώ ιστορικές φιγούρες όπως ο (αμφιλεγόμενος) Thomas Edison, o oποίος κοιμόταν μόνο τρεις ώρες τη μέρα, αποθεώνονται. Βέβαια, αντίστοιχα, στο πρώην Σοβιετικό μπλοκ, η πεποίθηση ότι πάντα μπορεί κάποιος να προσπαθήσει λίγο περισσότερο, δημιούργησε πρότυπα όπως ο Alexey Stakhanov, ένας εργάτης που έσπασε κάθε ρεκόρ παραγωγικότητας στη βάρδιά του, δημιουργώντας ένα ολόκληρο κίνημα που ακολούθησε το παράδειγμά του. Για κάποιον μυστήριο -ή και όχι τόσο μυστήριο- λόγο το δικαίωμα στο ύπνο, πάντοτε υπονομευόταν από τις κυρίαρχες ιδεολογίες. 

Το Nap Ministry​​​​​​​ διοργανώνει events στα όρια της performance, με 40 ανθρώπους να κοιμούνται σε δημόσια θέα. Ίσως ακούγεται αστείο, η αλήθεια όμως είναι ότι δημιουργεί ένα γεγονός. Σοκάρει. Η εικόνα ενός τέτοιου θεάματος δε μας είναι οικεία, αντίθετα ασυναίσθητα θέλουμε να ασκήσουμε κριτική στη χαμένη παραγωγική δύναμη τόσων εν δυνάμει εργαζομένων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Nap Ministry (@thenapministry) on

 Μπορεί, τελικά, όλα αυτά να ακούγονται αρκετά hipster, η αναζήτηση όμως της Tricia Hersey πηγαίνει πολύ βαθιά στον χρόνο και τις διαχρονικές αδικίες της αμερικανικής κοινωνίας. Στις εξονυχιστικές της έρευνες για τους Αφροαμερικανικούς πληθυσμούς ανακάλυψε ότι κατά την περίοδο της δουλείας οι πιο συχνές τιμωρίες ενάντια στους σκλάβους είχαν να κάνουν με τον ύπνο. Το να κοιμηθεί κάποιος λιγάκι παραπάνω τους κόστιζε αρκετές βουρδουλιές με το μαστίγιο. Το προνόμιο του να μείνεις λίγο περισσότερο στο κρεβάτι ανήκε αυστηρά και μόνο στους εξουσιαστές.

Έτσι, σήμερα το Nap Ministry​​​​​​​, μέσα από τις ανορθόδοξες μεθόδους του, αναδεικνύει ένα ζήτημα που τυραννά τις κοινωνίες μας αλλά κανείς δε θέλει να το παραδεχθεί: Το δικαίωμα στον ύπνο είναι ιερό. Δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν και ποτέ να μας το στερεί - καμία κυρίαρχη ιδεολογία, καμία δικιάς μας καταπιεστική φιλοδοξία και καμία, τελικά, καθημερινότητα που στον βωμό της παραγωγικότητας μας κάνει άυπνα ζόμπι που μοναδικό σκοπό τους έχουν να πιάσουν τους στόχους στη δουλειά.


© Creative Commons

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης