Η εξέλιξη των συμπτωμάτων του κορονοϊού μέρα με τη μέρα

Πώς εξελίσσεται ο ιος από την 1η ημέρα, μετά την περίοδο επώασης, μέχρι την 17η ημέρα.

Γράφει: Esquire Editors 23 Μαρτίου 2020

Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κορονοϊού από εκείνα της κοινής γρίπης ή του κρυολογήματος ή των αλλεργιών; Επίσης, ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι "ήπιες" περιπτώσεις; Είναι πράγματι τόσο ανώδυνα; 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, τα ήπια περιστατικά COVID-19 είναι συχνά χειρότερα από ένα κρύωμα ή γρίπη - συνήθως χαρακτηρίζονται από πυρετό και ξηρό βήχα. Λιγότερο κοινά, αλλά επίσης πιθανά είναι άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένου του υγρού στους πνεύμονες, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους, μυϊκός πόνος, κόπωση και γαστρεντερικά συμπτώματα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 80% των περιπτώσεων είναι ήπιες, αλλά απλά αναφέρονται σε άτομα που δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί επίσης να αναπτυχθούν σε σοβαρές περιπτώσεις, εάν οι ιογενείς λοιμώξεις επιδεινωθούν.

Η εξέλιξη των συμπτωμάτων του κορονοϊού μέρα με τη μέρα

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο η περίοδος επώασης του ιού είναι περίπου πέντε ημέρες. Σχεδόν 98% των ασθενών αναπτύσσουν συμπτώματα εντός 11,5 ημερών, αν και περίπου το 1% αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά από 14 ημέρες.

Εδώ είναι η πορεία ημέρα με την ημέρα των συμπτωμάτων μεταξύ τυπικών ασθενών, σύμφωνα με το κινεζικό CDC:

  • Ημέρα 1η (μετά την περίοδο επώασης): Οι ασθενείς τρέχουν πυρετό. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κόπωση, μυϊκό πόνο και ξηρό βήχα. Μία μικρή μειονότητα μπορεί να είχε διάρροια ή ναυτία μία έως δύο ημέρες πριν.
  • Ημέρα 5η: Οι ασθενείς μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή - ειδικά αν είναι μεγαλύτεροι ή έχουν προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας.
  • Ημέρα 8η: Σε αυτό το σημείο, οι ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις (15%, σύμφωνα με μια μελέτη του κινεζικού CDC) μπορεί να αναπτύξουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, μια ασθένεια που συμβαίνει όταν το υγρό συσσωρεύει τους πνεύμονες. Το ARDS είναι συχνά θανατηφόρο.
  • Ημέρα 10η: Εάν οι ασθενείς έχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, αυτή είναι η χρονική στιγμή της εξέλιξης της νόσου όταν είναι πιθανότερο να γίνουν δεκτοί στη ΜΕΘ. Αυτοί οι ασθενείς πιθανώς έχουν περισσότερους κοιλιακούς πόρους και απώλεια όρεξης από τους ασθενείς με ηπιότερες περιπτώσεις.
  • Ημέρα 17η: Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που αναρρώνουν από τον ιό αποβάλλονται από το νοσοκομείο μετά από 2,5 εβδομάδες.

Από: thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Νέα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 4 πιο ελπιδοφόρες θεραπείες για τον κορονοϊό

Χλωροκίνη, Remdesivir, Ritonavir/Lopinavir και Kaletra τα υποψήφια φάρμακα.

Κορυφαίος ιολόγος ανοίγει τα χαρτιά του για τη θεραπεία για τον κορονοϊό

Ο Δρ. Peter Palese, επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Όρους Σινά, ανοίγει τα χαρτιά του και εξηγεί πού μπορεί να κρύβεται το "αντίδοτο" του Covid-19.