Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων, οι πιο συχνές ερωτήσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για μία από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.

Γράφει: Esquire Editors 15 Απριλίου 2020

Αν και εξαιρετικά συχνά, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εξακολουθούν να αποτελούν ένα θέμα που μας κάνει να νιώθουμε άβολα να μιλάμε γι’ αυτό, ακόμα και με το γιατρό που μας παρακολουθεί. Γι’ αυτό και θέσαμε κάθε απορία μας στον κ. Χρήστο Στάμου*, δερματολόγο – αφροδισιολόγο.

Είμαι μονογαμικός/η. Αυτό σημαίνει ότι με κόλλησε ο/η σύντροφός μου;

Μπορεί να είστε φορέας του ιού για χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα ή γίνει η διάγνωση, επομένως, είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπίσει κανείς με σιγουριά πότε και από πού μολύνθηκε. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφο σας, οπότε μην οδηγείστε σε λανθασμένα συμπεράσματα και βιαστικές αποφάσεις. Πάντως, εάν ο ένας από τους δυο σας βρεθεί να έχει HPV, τότε θεωρείται ότι και ο άλλος έχει μολυνθεί, ακόμη κι αν δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από κάποιο τύπο HPV των γεννητικών οργάνων περνάνε την μόλυνση γρήγορα, χωρίς να εμφανίσουν ποτέ κονδυλώματα ή κάποιο άλλο σύμπτωμα, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Μπορώ να κολλήσω ακόμη και με προφυλακτικό;

Δυστυχώς, η απάντηση είναι "ναι" και αυτό γιατί το προφυλακτικό αφήνει εκτεθειμένες τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από το πέος, αλλά και τη βάση του. Αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει ακόμα και αν το προφυλακτικό χρησιμοποιηθεί πολύ σωστά.

Διαπίστωσα ότι έχω κονδυλώματα. Επιβάλλεται να αρχίσει για εμένα άμεσα η αποχή από το σεξ;

Αν διαπιστώσατε την ύπαρξη περίεργων δερματικών αλλοιώσεων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αυτό που επιβάλλεται είναι να αναζητήσετε διάγνωση από δερματολόγο. Αν οι υποψίες σας επιβεβαιωθούν και διαγνωστείτε με κονδυλώματα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε όλους τους ερωτικούς συντρόφους με τους οποίους ήρθατε σε σεξουαλική επαφή τους τελευταίους 8 μήνες, προκειμένου κι αυτοί να προβούν σε εξέταση από έναν δερματολόγο. Η αποχή από το σεξ είναι μία σύσταση που σίγουρα θα ακούσετε, ωστόσο ο χρόνος αποχής από τη σεξουαλική δραστηριότητα ποικίλει και είναι κάτι για το οποίο θα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας.

Για πόσο καιρό θα έχω τα κονδυλώματα στο δέρμα μου;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα απευθυνθείτε στο γιατρό και από το ποια θεραπεία θα ακολουθήσετε. Αν δεν προβείτε άμεσα σε εξετάσεις, προκειμένου να υπάρξει τόσο η αναλυτική ανίχνευση, όσο και η εις βάθος θεραπεία ακόμη και των πιο μικρών βλαβών, τότε υπάρχει κίνδυνος οι βλάβες να πολλαπλασιαστούν. Η άμεση και αποτελεσματική θεραπεία, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για έγκαιρη αντιμετώπιση βλαβών που έχουν υποστεί οι γειτονικές περιοχές είναι εξαιρετικά σημαντική. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η αποτελεσματική θεραπεία; Αν λάβουμε υπόψη ότι ο χρόνος επώασης είναι 8 μήνες, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι η μηνιαία επίσκεψη στον γιατρό, με στόχο τον διαρκή έλεγχο και την παρακολούθηση για πιθανές βλάβες, είναι απαραίτητη.

Έχω διαβάσει ότι εκτός από το τεστ ΠΑΠ υπάρχει και η εξέταση HPV DNA για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων. Ποια είναι η καλύτερη;

Το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει αν ο ιός HPV έχει προκαλέσει κάποια κυτταρική αλλοίωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει τα κονδυλώματα και άρα, ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουμε μολυνθεί από τον HPV ιό. Αντίθετα, τόσο η εξέταση HPV DNA, όσο και η κολποσκόπηση με βιοψία μπορούν να δείξουν έγκυρα τη μόλυνση.

Πιο συγκεκριμένα, η HPV εξέταση είναι πολύ εξειδικευμένη και γίνεται με σκοπό να διαπιστωθεί αν ο τράχηλος της μήτρας έχει μολυνθεί από στελέχη του ιού HPV. Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει στελέχη του ιού HPV, ακόμη και σε άτομα των οποίων το αποτέλεσμα από το test ΠΑΠ δεν έδειξε καμία κυτταρική αλλοίωση. Σε περίπτωση μάλιστα, που η εξέταση αυτή HPV πραγματοποιηθεί με μια ειδική μέθοδο, γνωστή ως PCR, δίνεται η δυνατότητα να εντοπιστεί ποιο στέλεχος ακριβώς ήταν εκείνο που προκάλεσε τη μόλυνση.

Κάνω θεραπεία για κονδυλώματα. Τι πρέπει να προσέξω;

Το πρώτο πράγμα που καλείστε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του δερματολόγου σας. Σίγουρα όμως, η αποχή από το σεξ, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, η αποφυγή ξυρίσματος στην περιοχή όπου υπάρχουν κονδυλώματα, η αποκλειστική χρήση πετσέτας και η συνέπεια στην προτεινόμενη θεραπεία είναι συνήθειες που σίγουρα βοηθούν.

Θα απαλλαγώ οριστικά από τα κονδυλώματα ή υπάρχει πιθανότητα να ξαναδημιουργηθούν;

Αν η θεραπεία που σας έχει δοθεί από τον ειδικό γιατρό είναι η σωστή και τηρήσετε τις συμβουλές του, τότε αργά ή γρήγορα θα απαλλαγείτε από τα κονδυλώματα. Είναι σημαντικό, όμως, να μην ξεχνάμε το γεγονός ότι ο ιός βρίσκεται στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επανέλθει η μόλυνση.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνω στον γιατρό για επανέλεγχο μετά το πέρας της θεραπείας;

Μόλις οι βλάβες εξαλειφθούν, συστήνεται μηνιαίος δερματολογικός επανέλεγχος, για κάποιους μήνες, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού.

Έχω κονδυλώματα. Κινδυνεύω να πάθω καρκίνο;

Τα κονδυλώματα ανήκουν στα στελέχη του HPV ιού, τα οποία χαρακτηρίζονται ως "χαμηλού κινδύνου". Αυτό σημαίνει ότι δεν συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα μαζί με τα στελέχη αυτά, να συνυπάρχουν και στελέχη του ιού HPV που είναι "υψηλού κινδύνου", τα οποία μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσουν καρκίνο (πρωκτού ή τραχήλου της μήτρας, για παράδειγμα).

Η θεραπεία για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων αφήνει σημάδια;

Ανάλογα με τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε. Η θεραπεία με το Ultra Pulse CO2 Laser δεν αφήνει σημάδια και ουλές. Αποτελεί τη μέθοδο εξάχνωσης των δερματικών βλαβών και η θεραπεία εφαρμόζεται αναίμακτα, ανώδυνα, χωρίς ράμματα και χωρίς τομές.

Γίνεται τα κονδυλώματα να εμφανιστούν σε άλλο μέρος του σώματός μου;

Η μόλυνση από τα κονδυλώματα μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όταν αυτά έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με τις υπάρχουσες εστίες μόλυνσης σαν φορέας ιικού φορτίου. Ωστόσο, κλινικές βλάβες εμφανίζονται μόνο στη γεννητική περιοχή και στους βλεννογόνους (περιπρωκτική περιοχή και εσωτερικά, κόλπος, στοματική κοιλότητα).


Ο δρ Χρήστος Στάμου είναι μέλος της ΕΔΑΕ (Ένωση Δερματολόγων Αφροδισιολόγων Ελλάδος), της Αμερικάνικης Ένωσης Δερματολόγων (AAD), της διεθνούς εταιρίας αισθητικής και επανορθωτικής ιατρικής και
επικεφαλής της δερματολογικής κλινικής DERMADVANCE

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Pierce Brosnan και Helen Mirren μόλις υπέκυψαν στο Netflix

Η πλατφόρμα απέκτησε τη μεταφορά του μυθιστορήματος The Thursday Murder Club και οι δύο ηθοποιοί θα πρωταγωνιστήσουν.