Τι ισχύει με την ανοσία για όσους πέρασαν κορονοϊό

Έχουν τελικά ανοσία στην COVID-19 όσοι νόσησαν; Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα.

Γράφει: Esquire Editors 14 Απριλίου 2020

Η ανοσία στον κορονοϊό είναι με απλά λόγια το "διαβατήριο" για την επιστροφή όλων μας στην κανονικότητα. Και είναι δύο τα βασικά οφέλη από την ανοσία αυτή: Θα μπορούμε να επιστρέψουμε χωρίς κίνδυνο για την υγεία μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες ενώ επιπλέον δεν θα αποτελούμε πιθανό "κίνδυνο" για ανθρώπους γύρω μας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Τι γνωρίζουμε: Έχουν ανοσία στον κορονοϊό όσοι έχουν περάσει COVID-19;

"Με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας. Και πως κάποιοι, θα έχουν πιο σημαντικό βαθμό ανοσίας από τους άλλους", απαντά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Και, όπως εξηγεί ο καθηγητής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, η "απάντηση των αντισωμάτων", η ανοσία στον κορονοϊό με απλά λόγια, θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος. Και στην πορεία είναι πιθανό να παρατηρούμε μείωσή της.

Ανοσία της αγέλης και πώς θα την κατακτήσουμε

Μια επιστημονική προσέγγιση για την ερμηνεία του όρου αυτού, αναφέρεται στο ποσοστό των ατόμων με ανοσία σε μια συγκεκριμένη ασθένεια. Η ανοσία της αγέλης είναι η προστασία που εξασφαλίζεται στα άτομα από μια μεταδοτική ασθένεια που οφείλεται στην ανοσοποίηση μιας μεγαλύτερης ομάδας γύρω τους στη συγκεκριμένη νόσο. Η ανοσοποίηση αυτή γίνεται συνήθως μέσω των προφυλακτικών εμβολιασμών. Μπορεί να συμβεί όμως και όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (άνω του 60%) νοσήσει από τη συγκεκριμένη ασθένεια και αναπτύξει αντισώματα σε αυτήν.

"Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση όλο και περισσότερων ανθρώπων σε έναν πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης" απαντά ο καθηγητής.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο. Και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η μετάδοση του ιού – αν δεν εξαφανιστεί – ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος