Μπορεί η λεύκη στο κεφάλι να προκαλέσει τριχόπτωση;

Ένας ειδικός αναλύει τη σχέση μεταξύ των δύο.

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο η λεύκη σχετίζεται με την απώλεια μαλλιών ή αλλιώς την "γυροειδή αλωπεκία”. Τι είναι η λεύκη πιθανώς όλοι γνωρίζετε, είτε από προσωπική εμπειρία είτε επειδή έχει κάποιος δικός σας. Από την άλλη, ο όρος "γυροειδής αλωπεκία” είναι μια λιγότερο γνωστή λέξη για τον τύπο της τριχόπτωσης που μερικές φορές σχετίζεται με την λεύκη.

Ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics μας δίνει τα φώτα του.

Πρόκειται για μια κατάσταση του θύλακα της τρίχας, που εκδηλώνεται με σχετικά μικρά "μπαλώματα” σε διάφορα μέρη του τριχωτού της κεφαλής ή του σώματος. Έτσι, σε αντίθεση με τη γενικευμένη τριχόπτωση ή τη φαλάκρα, η γυροειδής αλωπεκία επηρεάζει συγκεκριμένα τμήματα των μαλλιών, όπως και η λεύκη το δέρμα. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια των μαλλιών.

Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά της λεύκης με τη γυροειδή αλωπεκία είναι ότι και οι δύο αφορούν αυτοάνοσες καταστάσεις. Με άλλα λόγια, τα συμπτώματα και των δύο αυτών ασθενειών είναι το αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο επιτίθεται "κατά λάθος” σε υγιή κύτταρα. Επίσης, και οι δύο προκαλούνται λόγω γενετικής προδιάθεσης, πράγμα που σημαίνει πως το οικογενειακό ιστορικό ενός ατόμου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισής τους.

Υπάρχει θεραπεία; 

Όσον αφορά τη λεύκη, υπάρχει θεραπεία που πραγματοποιείται στο ιατρείο ή και στο σπίτι. Πρόκειται για την φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος, που εκτελείται μέσω συνεδριών, που ο αριθμός τους καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και την εξέλιξη της λεύκης στο δέρμα. Η θεραπεία της λεύκης είναι απόλυτα ασφαλής και θεωρείται από τις πλέον τεχνολογικά προηγμένες μεθόδους, χωρίς παρενέργειες. Γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου δερματολόγου, είτε σε καμπίνα (περιπτώσεις γενικευμένης λεύκης) είτε με ειδική συσκευή για εστιασμένη λεύκη. Σχετικά με την γυροειδή αλωπεκία, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Απαιτείται λεπτομερής τριχοσκόπηση και συνδυαστική θεραπευτική αγωγή. Σε περίπτωση που συνυπάρχουν η λεύκη και η γυροειδής αλωπεκία, όταν τα μαλλιά ξαναφυτρώσουν μπορεί να είναι λευκά, ειδικά αν τα μελανοκύτταρα βρίσκονται στην ίδια περιοχή με τα προσβεβλημένα τριχοθυλάκια.

Η λεύκη μπορεί να προκαλέσει γυροειδή αλωπεκία; 

Επειδή σκέφτεστε την κληρονομικότητα, τους γενετικούς παράγοντες και τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο αυτοάνοσων καταστάσεων, είναι φυσιολογικό να αρχίσετε να ανησυχείτε αν η μια κατάσταση οδηγεί στην άλλη. Ας δούμε τις πιθανότητες. Περίπου το 1% του πληθυσμού αναπτύσσει λεύκη, ενώ η περίπτωση εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας θεωρείται ότι δεν ξεπερνάει το 2%. Σύμφωνα με το British Skin Foundation, περίπου το 20% των ατόμων που έχουν γυροειδή αλωπεκία έχουν οικογενειακό ιστορικό. Το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τη λεύκη λόγω κληρονομικότητας. Επιπλέον, περίπου το 15% έως το 25% των ατόμων με λεύκη είναι πιθανό να αναπτύξουν άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, με πιο συχνή την αυτοάνοσο θυρεοειδίτιδα (νόσος Hashimoto), όχι τόσο την γυροειδή αλωπεκία. Βέβαια, μπορεί οι στατιστικές αυτές να είναι ενδιαφέρουσες, όμως δεν είναι εύκολο να συσχετιστούν μεταξύ τους. Το παρήγορο είναι, πως όταν λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες, οι πιθανότητες της λεύκης να οδηγήσουν σε τριχόπτωση φαίνεται να είναι εξαιρετικά χαμηλές. Με αριθμούς, εκτιμάται πως η συχνότητα εμφάνισης είναι 1:100.000 άτομα στο γενικό πληθυσμό. Αυτό σημαίνει πως κάποιος έχει πιθανότητα 0,001% να αναπτύξει και τις δύο καταστάσεις.


Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.