Η ομάδα αίματος που είναι η πιο ευάλωτη στον κορονοϊό
Τι δείχνει το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ισπανία.
Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α+ έχουν αυξημένο κίνδυνο, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος, για ανεπάρκεια πνευμόνων και θάνατο λόγω σοβαρής λοίμωξης με Covid-19. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα Ο είναι προστατευμένοι σε έναν βαθμό, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή μελέτη που επιβεβαιώνει τα αρχικά ευρήματα προηγούμενης κινεζικής έρευνας, αυτήν τη φορά με βάση γενετική ανάλυση ασθενών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομ Κάρλσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με το "Nature", ανέλυσαν το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ισπανία, από τους οποίους οι 1.980 σε επτά νοσοκομεία αυτών των δύο χωρών είχαν αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της Covid-19, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.
Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο γενετικές περιοχές που φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη λοίμωξη. Όσοι έχουν σοβαρή Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν στο DNA τους μία από αυτές τις δύο γενετικές παραλλαγές.
Η μία γενετική παραλλαγή βρίσκεται στην περιοχή του γονιδιώματος που καθορίζει την ομάδα αίματος. Η περαιτέρω ανάλυση βρήκε ότι η ομάδα αίματος Α+ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, ενώ η ομάδα Ο με μικρότερο.
Η δεύτερη γενετική παραλλαγή βρίσκεται στο χρωμόσωμα 3 και φαίνεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με ένα γονίδιο που αλληλεπιδρά με τον μοριακό υποδοχέα των κυττάρων (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης ACE2), που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Από: thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Οι 10 καλύτερες πόλεις για ταξίδι με τους κολλητούς τα Χριστούγεννα
Ταξίδι με φίλους τις γιορτές; Δες 10 κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως που συνδυάζουν εμπειρίες, νυχτερινή ζωή και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤι απαντά ο Γιώργος Μαζωνάκης στη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση σε 22χρονο
Μήνυση κατέθεσε 22χρονος κατά του Γιώργου Μαζωνάκη για καταγγελίες ανάρμοστης συμπεριφοράς. Η απάντηση του τραγουδιστή και οι εξελίξεις.
Μαρτυρίες για την απρόκλητη επίθεση του Νίκου Παππά κατά του δημοσιογράφου Νίκου Γιαννόπουλου
Μαρτυρίες δημοσιογράφων περιγράφουν ως απρόκλητη την επίθεση σε βάρος Έλληνα δημοσιογράφου στο Στρασβούργο, με τον Νίκο Παππά στο επίκεντρο και πολιτικές συνέπειες.
Αυτές τις γιορτές ανεβείτε στην κορυφή του ξενοδοχείου President
Γιορτάστε Παραμονή Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς στο PENTHOUSE 21
Εξόρμηση στον χειμώνα
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σκεφτόμαστε το πού, πότε και πώς, φτιάχνοντας δειλά δειλά βαλίτσες και προετοιμάζοντας αποδράσεις, λαμβάνοντας υπόψη σοβαρά το τρίπτυχο βουνό-τζάκι-χιόνι. Σε προορισμούς και ξενοδοχεία σαν τα παρακάτω.
Γραφει Πωλινα Φραγκου