Ακόμα και η Κίνα εξετάζει την 4ημερη εργασία λόγω Covid-19

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχει ανοίξει ακόμα καμία τέτοια συζήτηση.

Στη Γαλλία η 35ωρη εβδομαδιαία εργασία αποτελεί τη νόρμα εδώ και αρκετά χρόνια. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες start-up παγκοσμίως προωθούν την τηλεργασία (άσχετα με την πανδημία) αλλά και τις λιγότερες ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Το ζητούμενο άλλωστε δεν είναι το πόσες ώρες δουλεύει κανείς αλλά τι αποτελέσματα φέρει. Όσο για την ευέλικτη εργασία (εργάζεσαι όποτε θες και όσο θες αρκεί να πιάνεις τους στόχους σου) που κάνει θραύση στις Η.Π.Α; Αυτό είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση, καθώς πολλές φορές αποδεικνύεται απάτη. Επί της ουσίας, αντί για απεριόριστες διακοπές όπως υπόσχεται αυτό το trend, οι εργαζόμενοι καταλήγουν να έχουν ατέλειωτη δουλειά.

Όλα αυτά, όμως, συνέβαιναν πριν τη Covid-19. Το πλέον κατακλυσμιαίο γεγονός που έχει ζήσει ο πλανήτης στον 21ο αιώνα άλλαξε τις συνήθειές μας σε κάθε επίπεδο, με πρώτα από όλα το εργασιακό. Η τηλεργασία έγινε ο νο. 1 τρόπος εργασίας παγκοσμίως, εκεί που λίγους μήνες πριν, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα που τα εργασιακά trends αργούν να έρθουν, ακουγόταν σαν ανέκδοτο. Τι όμως συμβαίνει υπό τις νέες αυτές συνθήκες;

Τα νέα δεδομένα

Ακόμα και η Κίνα εξετάζει την 4ημερη εργασία λόγω Covid-19

Στην Ιαπωνία υπάρχει συγκεκριμένη λέξη (σ.σ: karōshi) που περιγράφει τον θάνατο από υπερβολική εργασία

Καταρχάς, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούμε δεδομένες δεν είναι δεδομένες για τα περισσότερα άλλα μέρη του πλανήτη. Είτε πρόκειται για τις Η.Π.Α που πιστεύουν ακράδαντα στο american dream, είτε για το Μεξικό που φιγουράρει πρώτο στους σχετικούς πίνακες καθώς καταπατείται κάθε έννοια εργασιακού ωραρίου αφού δεν υπάρχουν έλεγχοι, είτε για την Άπω Ανατολή όπου η παράδοση απαιτεί οι άνθρωποι να εργάζονται σαν σκυλιά.

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στην Ιαπωνία υπάρχει συγκεκριμένη λέξη (σ.σ: karōshi) που περιγράφει τον θάνατο από υπερβολική εργασία. Αντίστοιχα, η Νότια Κορέα ήταν διαβόητη για το πόσο πολύ σκληρά εργάζονται οι κάτοικοί της (πολλές φορές ξεπερνώντας τις 100 ώρες την εβδομάδα!) ενώ, τέλος, στην Κίνα η εξαήμερη εργασία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ δεν είναι καθόλου σπάνια.

Ακόμα, όμως, και στο άντρο της υπερβολικής εργασίας -όπως εξηγεί το Quartz- της Άπω Ανατολής, το εργασιακό trend της 4ημερης εργασίας φαίνεται να κερδίσει έδαφος. Φυσικά, μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η πανδημία. Έτσι, διαβάσαμε πρόσφατα ότι οι υπάλληλοι του δικαστικού σώματος των Φιλιππίνων  θα εργάζονται τέσσερα δεκάωρα την εβδομάδα ενώ σκοπός είναι να πλησιάσουν σιγά σιγά το 35ωρο της Γαλλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, να θυμίσουμε και την πρόταση της Πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern για 4ήμερη εργασία με σκοπό την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, μιας και ο εξωτερικός τουρισμός είναι ανύπαρκτος λόγω Covid-19. Κάτι, δηλαδή, που κάνει πράξη σε δοκιμαστικό στάδιο η εταιρεία Unilever για τους εργαζόμενούς της στο απομακρυσμένο νησί της Ωκεανίας.

Όσο για τη σιδηρά πειθαρχία που επικρατεί στο εργασιακό καθεστώς της κινεζικής αγοράς; Ακόμα και ο Κολοσσός της Άπω Ανατολής φαίνεται διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του. Έτσι, υπάρχουν καταγραφές σε κάποιες επαρχίες της Κίνας για εργασία που διαρκεί 4,5 μέρες την εβδομάδα. Σημαντική σημείωση: Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, όπως η επαρχία του Χουμπέι, οι εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι αντί να ξοδέψουν τη μία επιπλέον μέρα ξεκούρασης όπως εκείνοι να νομίζουν, να συμμετέχουν σε κρατικά προγράμματα επιμόρφωσης.

Εκείνο, λοιπόν, που φαινόταν να έρχεται σταδιακά μοιάζει να παίρνει σάρκα και οστά μία ώρα αρχύτερα λόγω Covid-19. Άλλωστε, όταν τα σχολεία είναι κλειστά και οι δυο γονείς εργάζονται θα πρέπει να βρεθεί μια λύση - και, σίγουρα, δεν είναι λύση να κάνουν baby sitting οι παππούδες που απειλούνται περισσότερο από όλους από την πανδημία. Επίσης, η 4ημερη εργασία μπορεί να δώσει και ένα μικρό χτύπημα στην ανεργία, ιδιαίτερα σε χώρες που μαστίζονται από αυτή.

Αλλαγή πορείας;

εργασία

Ο τομέας της εργασίας, όπως και κάθε άλλος ανθρώπινος τομέας, δοκιμάζεται από τις πρωτόγνωρες επιπτώσεις του νέου κορονοϊού. Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, ένας φορέας που ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 χάθηκε συνολικά ένα 12% από τις παγκόσμιες εργατοώρες. Οι λύσεις, λοιπόν, πρέπει να είναι καινοτόμες. Σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.


Τη στιγμή που ακόμα και ο Νότια Κορέα και η Κίνα δείχνουν έτοιμες να αλλάξουν τη στρατηγική τους, το εργασιακό trend της 4ημερης εργασίας ακούγεται σαν μακρινό όνειρο στην Ελλάδα.


Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στους πίνακες με τις εργατοώρες ανά εβδομάδα. Κάτι που δε θα έπρεπε να συμβαίνει σε καμία περίπτωση καθώς, σε αντίθεση με άλλες χώρες που είναι ψηλά, υπάρχει θεσμοθετημένο ωράριο. Δυστυχώς, όμως, όπως φανερώνουν τα στοιχεία δεν τηρείται και -κυρίως- δεν υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις για τις παραβάσεις. 

Πράγματα, δηλαδή, για τα οποία πάλεψαν οι εργαζόμενοι του Σικάγου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, και περισσότερα από 150 χρόνια μετά θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι. Τη στιγμή που η Νότια Κορέα και η Κίνα δείχνουν έτοιμες να αλλάξουν τη στρατηγική τους, το εργασιακό trend της 4ημερης εργασίας ακούγεται σαν μακρινό όνειρο στην Ελλάδα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος