Καμία έκπληξη, οι CEOs κάνουν συνέχεια meetings

Μήπως πρέπει να σκεφτούμε εκ νέου την κουλτούρα των απανωτών meetings που δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα;

Απ' ό,τι φαίνεται, κανείς δεν πρέπει να ξοδεύει μία ολόκληρη ημέρα από την εβδομάδα του κάνοντας απανωτά meetings κατά πώς, δυστυχώς, επιτάσσει η επικρατούσα εργασιακή κουλτούρα. Τα meetings δεν είναι, βέβαια, μια νέα εφεύρεση, αλλά τα πράγματα φαίνεται να έχουν φτάσει στο "ως εδώ και μη παρέκει" μετά την πανδημία. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, από το 2020 ως τώρα, ο χρόνος που καταναλώνεται σε meetings αυξήθηκε κατά 252%, ενώ ο χρόνος των Zoom sessions κατά 3.300%.

Τελικά, τα meetings έχουν λόγο ύπαρξης;

Κάποιες φορές, η δραματική αύξηση του χρόνου που ξοδεύεται σε αυτές τις συσκέψεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε εκνευρισμό των εργαζομένων (που δεν τους μένει χρόνος να ολοκληρώσουν τα καθημερινά tasks τους), ενώ συχνά εκλαμβάνεται και ως ένδειξη ανασφάλειας των εργοδοτών, ως ένας τρόπος για να ελεγχθεί η πιστότητα και η εργατικότητα των υπαλλήλων τους.

Οι CEOs και τα ενδιάμεσα στελέχη που επιβάλλουν απανωτά meetings για να αναθέτουν συνεχώς νέα καθήκοντα στους υπαλλήλους που έχουν υπό την επίβλεψή τους ή για να επιβλέπουν την ολοκλήρωση όσων τους έχουν ήδη δώσει, συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος.

Αυτό δεν συνεπάγεται, όμως, ότι τα meetings αποτελούν πάντοτε "βραχνά" για τους εργαζομένους. Όταν γίνονται με στόχο και με μέτρο μπορεί να είναι πολύ δημιουργικά, να οδηγούν σε "συνεργατικά brainstormings", να βοηθούν τους υπαλλήλους μιας εταιρείας να ενημερώνονται για τις διοικητικές αλλαγές ή, πολύ απλά, να καλλιεργούν μια ευχάριστη εργασιακή κουλτούρα.

Αν όμως υπερβαίνουν κάποιες συγκεκριμένες εργατοώρες, όποιος κι αν είναι ο σκοπός τους, οι έρευνες δείχνουν πως μειώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μαζί με αυτή την ευχαρίστηση που αντλούν από τη δουλειά τους. Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια κερδών για την εταιρεία, αλλά και ταλέντου, καθώς οι δυσαρεστημένοι υπάλληλοι θα αναζητήσουν αλλού εργασία.

Ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουν προταθεί για την αντικατάσταση των απανωτών meetings είναι οι πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις με τους υπαλλήλους που τους αφορά άμεσα το θέμα που πρέπει να συζητηθεί, αλλά και τα "οργανικά, κατ' όνομα meetings", δηλαδή η καλλιέργεια ενός κλίματος συνεχούς ανοιχτής συνομιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους υπαλλήλους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος