Πώς ο θρύλος της Wall Street James Simons δημιούργησε περιουσία 28 δισ. δολαρίων

Το ιδιαίτερο success story του James Simons δε μοιάζει με κανενός άλλου επενδυτή.

Ο James Simons είναι, ίσως, ο πιο επιτυχημένος επενδύτης και διαχειριστής hedge fund της Wall Street που υπήρξε ποτέ. Είναι, επίσης, εκείνος ο πανέξυπνος δισεκατομμυριούχος που αδιαφορεί πλήρως για τις γνώσεις και τις πληροφορίες που η πλειονότητα των συναδέλφων του χρησιμοποιεί σαν "Βίβλο" στον χώρο των αγορών και των επενδύσεων. Και αυτό τον ανταμείβει καθημερινά.

Τα πρώτα βήματα

Πώς ξεκίνησε, όμως, αυτό το ιδιόρρυθμο success story του 85χρονου επενδυτή; Αρχικά, ο James Simons θεωρούταν από μικρός ένα παιδί θαύμα, διαπρέποντας στην προχωρημένη άλγεβρα, τη γεωμετρία, την τριγωνομετρία και σε αμέτρητα μαθηματικά πεδία τόσο περίπλοκα που ακόμη και τα ονόματά τους είναι ακατανόητα για τους περισσότερους. Έτσι το MIT τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες και, μόλις, στα 23 του έτη είχε έλαβε και το διδακτορικό του. Εντυπωσιακό ε; Και ακόμη δεν έχεις διαβάσει τίποτα.

Το επόμενο ορόσημο της καριέρας του ήρθε όταν ως επικεφαλής του τμήματος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Stony Brook, κέρδισε σε ηλικία 37 ετών το βραβείο Oswald Veblen στη γεωμετρία, κάτι που για άλλους θεωρείται κορυφαίο επίτευγμα, όχι όμως για εκείνον.

Ο δισεκατομμυριούχος με το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισε να αξιοποιήσει το μαθηματικό μυαλό και την αέναη περιέργειά του για να "ριχτεί στη μάχη" της Wall Street. Ιδρύοντας την εταιρεία του, Rennaisance Technologies, έφερε μία επανάσταση στον τρόπο διαχείρισης πλούτου, κάνοντας τους ανταγωνιστές του να "εκλιπαρούν" για έλεος.

Το μυστικό της επιτυχίας του

Όπως είπαμε και στην αρχή, ο James Simons απέχει από τα συνηθισμένα που απασχολούν την πλειονότητα των επενδυτών της Wall Street. Oικονομικές εκθέσεις, κουτσομπολιά του κλάδου και κάθε πληροφορία από εταιρείες και χρηματοπιστωτικά μέσα είναι για εκείνον ψιλά γράμματα. 

Το μοναδικό στοιχείο που απασχολεί τον James Simons και την εταιρεία του, είναι οι αριθμοί, και συγκεκριμένα η ποσοτική ανάλυση. Αυτός είναι και ο λόγος που το ανθρώπινο δυναμικό της Renaissance δεν αποτελείται από experts στα χρηματοοικονομικά, αλλά από μαθηματικούς, φυσικούς και άλλους επιστήμονες, διαφυλάσσοντας έτσι την αντικειμενικότητα και την επιστημονική μέθοδο ως βάση των επενδύσεών της.

Ο ίδιος δεν εμβαθύνει στα λεπτομερή μυστικά κάθε συναλλαγής, και αποφεύγει την προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των αιτιών πίσω από τις συναλλαγές αγοράς και πώλησης της εταιρείας του, καθώς πιστεύει ότι αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να "μολύνουν" το πρωτοποριακό σύστημα "ποσοτικής επένδυσης" που δημιούργησε και που αποτελεί την καρδιά του hedge fund.

Το εν λόγω σύστημα είναι που αποφέρει σε εκείνον και τους συναδέλφους του, κέρδη με μεγαλύτερη συνέπεια από ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Wall Street, και έτσι με "όπλο" του την ποσοτική ανάλυση ο James Simons έχει καταφέρει να αξίζει πλέον 28 δισ. δολάρια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr