Μερικές συμβουλές για να αυξήσεις τη συναισθηματική σου ευφυία στη δουλειά

Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, απαιτείται να τα έχεις τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, αλλά και με τους άλλους.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 18 Δεκεμβρίου 2023

Προτού σου πούμε πώς μπορείς να εξασκήσεις τη συναισθηματική ευφυία στον χώρο εργασίας σου, καλό είναι αρχικά να ορίσουμε αυτή την έννοια, που ακούμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα δικά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ των διαφορετικών ειδών και να τα ονομάσουν κατάλληλα, καθώς και να χρησιμοποιούν την εκάστοτε προσλαμβάνουσα πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.

Ιδιαίτερα, στη δουλειά σου είναι αρκετά σημαντικό να μπορείς να βγάζεις εις πέρας αυτές τις διαδικασίες εστιάζοντας σε 4 βασικούς πυλώνες που σε μεγάλο βαθμό συνδέονται και με την ενσυναίσθηση: αυτογνωσία, αυτοδιαχείριση, διαπροσωπική επίγνωση και διαχείριση σχέσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενότητα της αυτογνωσίας αξίζει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Άλλωστε, όσο περισσότερη αυτογνωσία έχεις ως ηγέτης, τόσο καλύτερα θα μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματα της ομάδας, αλλά και τα δικά σου.

Πώς να είσαι συναισθηματικά ευφυής στη δουλειά, σύμφωνα με την επιστήμη

1. Προσδιόρισε τι αισθάνεσαι

Στη δουλειά, καθημερινά προκύπτουν καταστάσεις και γεγονότα που δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Όταν γίνεται αυτό, το πρώτο πράγμα που καλείσαι να κάνεις, είναι να αφιερώσεις κάποια δευτερόλεπτα και να αναγνωρίσεις τι ακριβώς αισθάνεσαι, εκείνη την προκειμένη στιγμή.

2. Τι σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι;

Αφού προσδιορίσεις το συναίσθημα που επικρατεί, μπορείς να εξετάσεις τι ακριβώς συνέβη που το πυροδότησε. Για παράδειγμα, σκέψου ότι ακολουθείς πάντα ένα καθορισμένο μοτίβο σχετικά με το πώς πρέπει να οργανωθεί ένα έργο και η ομάδα σου αποφασίζει να αλλάξει αυτή τη μορφή. Κάτι τέτοιο μπορεί να σε διχάσει αφού από τη μία η ομάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αλλά από την άλλη πρόκειται, αναμφίβολα, για ρίσκο. Μόλις αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση αυτών των μοτίβων, ή όπως τα αποκαλεί ο Wiederman, των "καυτών σημείων", θα είσαι σε θέση να τα διαχειριστείς καλύτερα.

3. Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Η πρώτη αντίδραση σε κάποιο αρνητικό συναίσθημα είναι η προσπάθεια αποφυγής του. Ωστόσο, το να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις και να το επεξεργαστείς, μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές, όταν κάνεις ένα βήμα πίσω και αξιολογείς τα συναισθήματά σου και την αιτία τους, διαπιστώνεις ότι έχεις περισσότερο έλεγχο της κατάστασης απ' ό,τι νομίζες αρχικά.

4. Ζήτα τη γνώμη κάποιου άλλου

Μπορεί να έχεις αναλύσει αμέτρητες φορές μία κατάσταση που σε αφορά και να μη βγάζεις άκρη, και ένα πρόσωπο με διαφορετική οπτική και φρέσκια ματιά, να σου προσφέρει μία εντελώς άλλη προσέγγιση που δεν μπορούσες να διακρίνεις μέχρι τώρα. Συνεπώς, είναι καλό να είσαι ανοιχτός στην άποψη ενός αμερόληπτου τρίτου και από εκεί και πέρα να κρίνεις, εσύ ο ίδιος, αν χρειάζεσαι βελτίωση σε κάποια θέματα ή όχι.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας