Η διασκεδαστική δουλειά που υπόσχεται 8.000 ευρώ τον μήνα

Με 10 χρόνια εμπειρίας μπορείς να κερδίζεις κοντά στις 10.000 ευρώ τον μήνα.

Τα video games είναι ένα μοναδικό, ξεχωριστό σύμπαν: δημιουργικότητα, αφηγήσεις, χαρακτήρες και σενάρια, όπως ακριβώς και στον κινηματογράφο. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά: η συγκεκριμένη αγορά ενισχύεται όλο και περισσότερο και έχει προ πολλού ξεπεράσει σε τζίρο τη βιομηχανία του κινηματογράφου και της μουσικής συνδυαστικά, δημιουργώντας ευκαιρίες για δουλειά, που σίγουρα δεν φανταζόσουν.

Η σημασία του κόσμου των βιντεοπαιχνιδιών είναι επίσης μεγάλη στον κόσμο του πολιτισμού, όχι μόνο στον οικονομικό κόσμο. Ειδικοί σε θέματα πληροφορικής, σχεδιαστές, συγγραφείς, γλύπτες, καλλιτέχνες όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των μιούζικαλ, ακόμη και μοντέρ και σκηνοθέτες εργάζονται σε βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν ή δεν κατανοούν πόσο θεμελιώδης είναι ο ρόλος των βιντεοπαιχνιδιών στη σύγχρονη εποχή.

Υψηλότεροι μισθοί

Τα παραπάνω συνεπάγονται στο γεγονός ότι όσοι σχεδιάζουν βιντεοπαιχνίδια σήμερα έχουν συνήθως πολύ υψηλότερους μισθούς από τον μέσο όρο. Όχι στην Ελλάδα, φυσικά. Όχι ακόμη, τουλάχιστον. Σε μέρη όμως, που αναπτύσσονται περισσότερα βιντεοπαιχνίδια, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, πράγματι ισχύει αυτό.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρουν πρόσφατες οικονομικές μελέτες και δημοσιεύονται για παράδειγμα από τον ιστότοπο PayScale, ο μέσος μισθός ενός σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών σήμερα είναι περίπου 70.000 δολάρια ετησίως. Για την ακρίβεια, 68.836 δολάρια ετησίως, δηλαδή περισσότερα από 5.700 δολάρια τον μήνα.

Αν εξετάσουμε μόνο τις ΗΠΑ, ο μέσος μισθός είναι ακόμη υψηλότερος. Εκεί, που βρίσκονται τα περισσότερα στούντιο παιχνιδιών στον κόσμο, 70 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο είναι ο μισθός για κάποιον με μηδενική εμπειρία. Όσοι έχουν, ας πούμε, 10 χρόνια εμπειρίας ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 100.000 δολάρια ετησίως, δηλαδή κοντά στα 10.000 δολάρια το μήνα. Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα Coursera.

Μεγάλη ζήτηση

Οι μισθοί είναι ακόμη υψηλότεροι στην περίπτωση των επικεφαλής, οι οποίοι προφανώς έχουν μεγαλύτερες ευθύνες και διαφορετικό φόρτο εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, παρόμοιοι μισθοί καταδεικνύουν τόσο τη ζήτηση για αυτές τις θέσεις εργασίας στην αγορά, όσο και τη σημασία του κόσμου των βιντεοπαιχνιδιών.

Τα παράπλευρα νέα που δίνουν αυτά τα στοιχεία είναι ότι μπορεί κανείς να κάνει μια ευχάριστη δουλειά, σε στενή επαφή με τη δημιουργικότητα, το gaming και την αφήγηση ιστοριών, κερδίζοντας παράλληλα καλά χρήματα και κάνοντας σχετικά εύκολα καριέρα. Το gaming είναι για πολλούς μια ονειρεμένη δουλειά, ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό επάγγελμα, και όσοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αξίζει απολύτως να μεταβούν σε αυτόν τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς η βιομηχανία ακόμη δεν έχει ωριμάσει και μόλις τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κινήσεις για κάποιο θεσμικό πλαίσιο, που θα ορίσει καλύτερα τον συγκεκριμένο τομέα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε λείπει το ταλέντο. Κάπως έτσι έχουμε το φαινόμενο του brain drain και βρίσκουμε συχνά Έλληνες developers σε εταιρείες του εξωτερικού, καθώς ακόμη δεν είναι ιδιαίτερα δελεαστική η ιδέα έναρξης λειτουργίας ελληνικού studio, όπως είναι για παράδειγμα στην Πολωνία ή στις σκανδιναβικές χώρες.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

30 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις πια μετά τα 30

Διαφωνούμε με τις λίστες αλλά η συγκεκριμένη έχει κάποια σημεία με ενδιαφέρον. Ο καθένας πράττει όπως νομίζει.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η Google σβήνει λογαριασμούς. Αλλά γιατί;

Δες πώς μπορείς να σώσεις τον δικό σου λογαριασμό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έλενα Παπαρίζου: "Σαρωτικός! Το ταλέντο του Γιώργου είναι τεράστιο"

Έλενα, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θυμάσαι για τον Γιώργο;