H πιο κατάλληλη ευρωπαϊκή χώρα για digital nomads

Χαμηλό κόστος ζωής, εξαιρετικές υπηρεσίες και τους πρώτους έξι μήνες δεν πληρώνεις φόρους. Ένα όνειρο.

Οι digital nomads ολοένα και πληθαίνουν. Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως (το περίφημο πλέον smart-working) και μετακινούνται συνεχώς, εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία της εργασίας τους. Οι ψηφιακοί νομάδες αναζητούν χώρες που είναι ζεστές τον χειμώνα και δροσερές το καλοκαίρι, να απολαμβάνουν διαφορετικές κουλτούρες και να ανακαλύπτουν πολλά μέρη της Ευρώπης και του κόσμου, και όλα αυτά δουλεύοντας από πόλεις, όπως η Ρώμη, το Μιλάνο και το Λονδίνο.

Ξέρουν πώς να κάνουν κουμάντο στο πορτοφόλι τους: εξοικονομούν χρήματα με το να μη χρειάζεται να έχουν εισιτήριο διαρκείας για τα μέσα μεταφοράς, αλλά και χρόνο, με το να επιλέγουν να βρίσκονται πιο συχνά στο σπίτι και να μη χρειάζεται να ξοδεύουν πολλά χρήματα για babysitting, για παράδειγμα. Εν ολίγοις, η ανεξαρτησία όσων εργάζονται εξ αποστάσεως μπορεί να αποδώσει τόσο σε οικονομική ευημερία, όσο και σε οικογενειακό χρόνο. Ποιο είναι όμως το ιδανικό μέρος για αυτούς;

Εργασία σε διαφορετική χώρα

Υπάρχουν και εκείνοι μεταξύ των ψηφιακών νομάδων που δεν παίρνουν απλώς ένα πιο ευρύχωρο σπίτι, έξω από την πόλη. Ίσως πληρώνουν τα μισά από όσα θα πλήρωναν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Αλλά κάνουν περισσότερα: επιλέγουν να μείνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, χαμηλότερο κόστος ζωής, καθώς και πιο καλό καιρό και χαμηλότερη φορολογία.

Πρόκειται για τους λεγόμενους "παραδείσους" για έξυπνους ανθρώπους που εργάζονται και συνδυάζουν την άνετη διαβίωση με την άνεση και την ευημερία. Ποια ευρωπαϊκή χώρα όμως είναι η πιο βολική για τους ψηφιακούς νομάδες; Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποια είναι η συγκεκριμένη ανάγκη μας. Ας πάρουμε μερικά πρακτικά παραδείγματα.

Ένας μίνι παράδεισος

Η Ισλανδία, για παράδειγμα, προσφέρει εξαιρετική φορολογία, καθώς οι digital nomads έχουν μηδενικό φόρο. Αλλά για να πάρεις ισλανδική βίζα για ψηφιακούς νομάδες, οι προϋποθέσεις είναι μάλλον απαγορευτικές, καθώς απαιτείται ένα πολύ υψηλό εισόδημα, περίπου 7.000 ευρώ το μήνα. Ας μην ξεχνάμε επίσης και την ηφαιστειακή δραστηριότητα των τελευταίων ημερών...

Η Ισπανία, από την άλλη πλευρά, αξίζει την πρώτη θέση, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατατάξεις που συγκρίνουν το κόστος ζωής με τις συνθήκες που προσφέρει μια βίζα για ψηφιακούς νομάδες. Ο δείκτης Digital Nomad Index, ο οποίος μετρά τις τιμές σε χώρες σε όλο τον κόσμο και το κόστος ζωής για τους ψηφιακούς νομάδες θεωρεί την Ισπανία την καλύτερη χώρα στον κόσμο.

Οι λόγοι είναι πολλοί: άριστη υγειονομική περίθαλψη, χαμηλό κόστος ζωής, εξαιρετικές ευκαιρίες αναψυχής και μια βίζα για digital nomads, που προσφέρει περίοδο έξι μηνών με μηδενική φορολογία. Μετά από αυτούς τους έξι μήνες, οι εργαζόμενοι πληρώνουν μόνο 15%. Το ελάχιστο εισόδημα για να δικαιούται κανείς τη βίζα είναι λογικό: είναι 2.140 ευρώ μηνιαίως.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας