Πόσο ασφαλής είναι σήμερα μία επένδυση στο Bitcoin

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έφτασε στην υψηλότερη αξία που έχει φτάσει ποτέ.

Το Bitcoin σημειώνει αλματώδη άνοδο της αξίας του τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με το αν αποτελεί ασφαλή ή επισφαλή επένδυση. Χθες, ξεπέρασε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η τιμή του κρυπτονομίσματος έφτασε σε νέο πολυετές υψηλό των 65.000 δολαρίων.

Το Bitcoin έσπασε ένα νέο ψυχολογικό ορόσημο πάνω από τα 60.000 ευρώ στις 4 Μαρτίου, φτάνοντας σε μια τέτοια τιμή έναντι του ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της TradingView, το Bitcoin έχει σημειώσει αύξηση άνω του 50% μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ το τελευταίο εξάμηνο η αύξηση είναι της τάξης του 150%.

Πόσο ασφαλής είναι σήμερα μία επένδυση στο Bitcoin Trading View
H πενταετής πορεία του Bitcoin

Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το Bitcoin σημείωσε πολλαπλά ορόσημα πριν φτάσει την τιμή των 60.000 ευρώ. Στις 28 Φεβρουαρίου, έσπασε για πρώτη φορά το ιστορικό υψηλό των περίπου 53.000 ευρώ, το οποίο είχε καθοριστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.

Σημαντική αφορμή αποτέλεσε ένα tweet που έγινε τις 9 Ιανουαρίου από τον επίσημο λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) στο Twitter, με το οποίο ανακοινώθηκε η έγκριση των ETFs Bitcoin για εισαγωγή σε όλα τα εγγεγραμμένα εθνικά χρηματιστήρια. Αυτή η απροσδόκητη κίνηση της τυπικά επικριτικής SEC προς τα Bitcoin ETFs προκάλεσε αναστάτωση, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι προηγούμενες αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ο εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας και πρώην αξιωματούχος της SEC, John Reed Stark, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τα ETFs ως "γελοία" και "πιθανές απάτες".

Παρά τον πανικό που ακολούθησε και τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με τις πρακτικές ασφαλείας της SEC, η αξία του Bitcoin εκτοξεύτηκε πάνω από τα 60.000 δολάρια στις 28 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας αύξηση 6,2% σε μία μόνο ημέρα και το σημαντικότερο ράλι από τον Δεκέμβριο του 2020.

Έξαρση συναλλαγών

Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση αυτή σε δύο βασικούς παράγοντες: στις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στις προσδοκίες για την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια Bitcoin. Παρά το γεγονός ότι ένα ψευδές tweet είχε προκαλέσει προηγουμένως σύγχυση, η αναμενόμενη έγκριση τελικά ήρθε, οδηγώντας σε έξαρση των συναλλαγών Bitcoin.

Η έξαρση του Bitcoin παραλληλίζεται με την έξαρση του χρυσού το 2004, όταν η Wall Street εισήγαγε το πρώτο ETF χρυσού, οδηγώντας σε συνεχή άνοδο των τιμών του χρυσού. Ωστόσο, παράγοντες όπως το halving, το οποίο μειώνει στο μισό τις ανταμοιβές εξόρυξης Bitcoin κάθε 210.000 μπλοκ (περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, αναμένεται τον Απρίλιο του 2024), συμβάλλουν στη μοναδική δυναμική του.

BitcoinstudioEAST/Getty Images

Ανεξάρτητο απ' τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Το Bitcoin, που γιόρτασε τη δέκατη πέμπτη επέτειό του τον Ιανουάριο του 2024, παραμένει ξεχωριστό λόγω της αποκεντρωμένης φύσης του, επιτρέποντας συναλλαγές μεταξύ ομοτίμων, χωρίς εξάρτηση από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η αξία του καθοδηγείται από τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης, η οποία διευκολύνεται από την τεχνολογία blockchain, ένα αποκεντρωμένο και αμετάβλητο ψηφιακό βιβλίο.

Ενώ η αστάθεια του Bitcoin έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις, με τους σκεπτικιστές να το παρομοιάζουν με έναν "χάρτινο πύργο" που αναπόφευκτα θα καταρρεύσει, οι υποστηρικτές του το θεωρούν μέσο αντιστάθμισης της οικονομικής αστάθειας, παρόμοιο με τις επενδύσεις σε ακίνητα ή κρασί.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η πρώτη μεξικανική βελτιωμένη Porsche έχει παρατσούκλι και λέγεται 'Mariachi'

Η συνεργασία του ιάπωνα καλλιτέχνη, Akira Nakai, και του ταλαντούχου Μεξικανού βελτιωτή, Juca, "γέννησε" την Porsche 911 RWB "Mariachi".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Mark Zuckerberg, τι σου συμβαίνει;

Ο Mr. Facebook ξαφνικά δείχνει να ενδιαφέρεται για τα ρούχα που φοράει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κι αν η χρήση κάνναβης αλλάζει το DNA μας;

Σύμφωνα με μελέτη, η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επιγονιδίωμα του ανθρώπινου σώματος.