Η διαφορά ανάμεσα σε ηγέτες και followers, σύμφωνα με την επιστήμη

Όλα έχουν να κάνουν με την ευθύνη τελικά.

Ο ένας είναι γεννημένος ηγέτης, ο άλλος είναι follower -ακόλουθος, για να το γράψουμε κι ελληνικά- στην ψυχή. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης διερεύνησε τις πιθανές αιτίες και τη σχέση με την οποιαδήποτε καριέρα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι το εξής: όλα έχουν να κάνουν με την αποστροφή ή τη γοητεία που ασκεί σε κάθε άνθρωπο η έννοια της "ευθύνης",

Ένας πιθανός ηγέτης

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όταν μιλάμε για κάποιον άνθρωπο ο οποίος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, την ίδια στιγμή στο μυαλό μας περιγράφουμε έναν πιθανό ηγέτη. Είτε πρόκειται για κάποια υψηλόβαθμη θέση στον κόσμο των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για τη θητεία στον στρατό, είτε ακόμη κι όταν πρόκειται για το σχολικό περιβάλλον ένα είναι σίγουρο: οι αποφάσεις σου του ηγέτη έχουν επιπτώσεις στους followers.

Τι είναι εκείνο που κάνει τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν τον ρόλο του ηγέτη; Η ευθύνη

Πώς όμως έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα; Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ηγέτες της ομάδας βρίσκονταν μπροστά σε ένα δίλημμα: να πάρουν μία απόφαση που θα επηρεάσει όλη την ομάδα ή μία απόφαση που θα επηρεάσει ένα και μόνο άτομο.

> Διάβασε ακόμη: Πώς να ζητήσεις αύξηση από το αφεντικό σου

Όσο χρόνο διαρκούσε αυτό, γινόταν καταγραφή της λειτουργίας του μυαλό τους από την ομάδα των επιστημόνων. Με βάση όσα έδειξαν οι καταγραφές, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύεις, πως δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιος να είναι ηγέτης επειδή δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα ή επειδή απολαμβάνει να έχει καταστάσεις υπό τον έλεγχο του.

Η διαφορά ανάμεσα σε ηγέτες και followers, σύμφωνα με την επιστήμη

Τι είναι όμως, τελικά, εκείνο που κάνει κάποιους ανθρώπους να αναλαμβάνουν τον ρόλο του ηγέτη πιο εύκολα από άλλους; Η ευθύνη. Οι άνθρωποι που την βρίσκουν δυσβάσταχτη θα κοιτάξουν να βρουν καταφύγιο μακριά της. Ιδιαίτερα όταν μία απόφαση μπορεί να επηρεάζει κι άλλους, η αίσθηση της ευθύνης βαραίνει επικίνδυνα.

> Διάβασε ακόμη: Μερικές πολύ ενοχλητικές φράσεις που καλό είναι να μη λέγονται στο γραφείο

Εύκολα κανείς κάνει ένα βήμα πίσω -και, σε μία στιγμή, χωρίς να το καταλάβεις, έχεις γίνει follower κι όχι leader. Αν πάλι είσαι σίγουρος για τις αποφάσεις σου, ακόμα κι όταν επηρεάζουν πολλοί περισσότερους ανθρώπους, τότε μπορείς να λογίζεσαι ως ηγέτης. Σύμφωνα, τουλάχιστον, με την επιστήμη.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Dua Lipa είναι και επίσημα Αλβανίδα

"Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά" δήλωσε το απόλυτο icon της ποπ σκηνής μόλις πήρε επισήμως την αλβανική υπηκοότητα.

Britannia, το βασιλικό γιοτ έχει αμφιλεγόμενη ιστορία

Η σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" που της θύμιζε τον εαυτό της.

To emoji μελιτζάνα έχει τη δική του ιστορία

Πώς φτάσαμε γύρω στο 2011 να χρησιμοποιούμε το emoji μελιτζάνα για να υποδηλώσουμε την ερωτική μας έξαψη.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ενδιαφέρουσες εναλλακτικές αν αντιπαθείς το Twitter του Elon Musk

Σε περίπτωση που σκέφτεσαι να την κάνεις από το Twitter, λύσεις υπάρχουν.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ποιους άντρες αποφεύγουν τελικά οι γυναίκες

Αυτοί είναι οι τύποι αντρών που δεν συμπαθούν ακριβώς και, κυρίως, πώς δεν θα γίνεις ένας από αυτούς.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Μια ματιά στο πρωτότυπο quizy.gr

To συνδρομητικό site που δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να κερδίσουν πλούσια δώρα.