Libra, το κρυπτονόμισμα του Facebook είναι γεγονός

Θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2020.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 19 Ιουνίου 2019

Η αναμονή ήταν μεγάλη αλλά τελικά έχουμε την επίσημη ανακοίνωση μετά από μία μεγάλη περίοδο γεμάτη φήμες: το κρυπτονόμισμα που ετοίμαζε το Facebook είναι έτοιμο, θα λέγεται Libra και θα κυκλοφορήσει όπως όλα δείχνουν στις αρχές του 2020. Αρχικά η επικρατέστερη ονομασία ήταν Facecoin, όμως προτιμήθηκε ένα όνομα που θα παραπέμπει σε σημαντικές έννοιες όπως η ισότητα και η δικαιοσύνη. Liber στα Λατινικά θα πει ελεύθερος.

Πώς θα λειτουργεί τώρα το Libra; Καταρχάς αφού πρόκειται για μορφή ψηφιακού χρήματος, κρυπτονομίσματος δηλαδή, δεν θα έχει κέρματα ούτε χαρτονομίσματα. Σε αντίθεση όμως με τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin, εκείνο θα έχει περισσότερο κοινά στοιχεία με τα κρατικά νομίσματα, επηρεαζόμενο από συγκεκριμένους και φιξαρισμένους παράγοντες, κάνοντας το έτσι λίγο ευάλωτο σε σπέκουλες και ξαφνικές ανατιμήσεις/υποτιμήσεις, από τις οποίες πάσχουν τα περισσότερα κρυπτονομίσματα.

Η αξία του ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αν και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία τιμή αντίστοιχη του δολαρίου ή λιγότερο πιθανό αντίστοιχη του ευρώ. Η διαχείρισή του θα ανατεθεί σε μία μη κερδοσκοπική επιχείρηση με το όνομα Libra Association, η οποία και θα αγοράζει δολάρια ή ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες του κρυπτονομίσματος αλλά και της αγοράς που θα το χρησιμοποιεί, έτσι ώστε η αξία του να παραμένει σταθερή.

Η ιδέα ανήκει στο Facebook, υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι ηχηροί επενδυτές που ενισχύουν το υπερφιλόδοξο project: Visa, Uber, PayPal, eBay,  Spotify και Vodafone είναι μερικοί από αυτούς, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς Mark Zuckerberg να μην διατηρήσει το Facebook την αποκλειστική κυριότητα του Libra.

Φυσικά η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων εγείρεται όταν αναρωτηθεί κανείς για το θέμα των προσωπικών δεδομένων: ποιος θα διαχειρίζεται τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κρυπτονομίσματος του Facebook; Ουσιαστικά το ίδιο το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, απλά μέσω ενός "ψηφιακού πορτοφολιού" που ακούει στο όνομα Calibra.

"Οι πληροφορίες των τραπεζικών λογαριασμών και των καταθέσεων των πελατών του Calibra δεν θα χρησιμοποιηθούν από το Facebook για την προώθηση άλλων προϊόντων" λέει στην επίσημη τοποθέτησή της η εταιρεία του Zuck. Το θέμα είναι αν, μετά τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μπορούμε εμείς οι χρήστες των υπηρεσιών της να την εμπιστευτούμε. Μπορούμε άραγε να κοιμόμαστε ήσυχοι; Ή μήπως όχι;

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Auto & Moto

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρό εγχειρίδιο για εργασιομανείς σε τρία απλά βήματα

Έτσι θα έχεις και κοινωνική ζωή εκτός από πάρα πολλή δουλειά.

Από τα 80s φαινόταν πόσο δεινός recruiter ήταν ο Steve Jobs

Γιατί εκεί στην Apple ξέρουν να διαλέγουν τους σωστούς συνεργάτες.