Οι κίνδυνοι του smart working

Μήπως ξαφνικά πρέπει να είμαστε πάντα online και πάντοτε διαθέσιμοι;

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 04 Μαΐου 2020

Ο κορονοϊός δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για να ανθίσει η τηλεργασία. Μία εξέλιξη που έβρισκε αρκετά εμπόδια, καθώς πολλοί εργοδότες αλλά και εργαζόμενοι δεν ήθελαν να ρισκάρουν παραμένοντας πιστοί στην παραδοσιακή μορφή εργασίας, έγινε η νέα καθημερινότητα. Το ίντερνετ και μία νέα μορφή εργασίας που ακούει στο όνομα smart working βοήθησε στο να μην εκτροχιαστεί τελείως η παγκόσμια οικονομία, η οποία κινδύνευσε –αλλά και κινδυνεύει- να βρεθεί εκτός τροχιάς εξαιτίας της πανδημίας.

Όσο όμως η ανεργία χτυπάει με δύναμη την πόρτα των κρατών και η τηλεργασία γίνεται η καινούργια νόρμα που βολεύει (;) τους πάντες, ένα άλλο είδος εργασίας που αρχικά έμοιαζε ιδανικό αρχίζει να δείχνει τις παθογένειες του. Σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν είναι άλλο πράγμα η τηλεργασία όπου (θεωρητικά τουλάχιστον) το ωράριο πρέπει να τηρείται και άλλο πράγμα το smart working. Εκεί, τα πράγματα δεν πηγαίνουν με βάση το χρόνο αλλά με βάση τους στόχους. Πολύ απλά πρέπει να πιάσεις τα goals – το πώς θα το κάνεις τώρα αυτό, είναι δικό σου πρόβλημα.

Τι ακριβώς όμως είναι το smart working που αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρει η ιταλική La Repubblicaθα απασχολεί τουλάχιστον 8 εκ. εργαζόμενους για τους επόμενους έξι μήνες αν όχι παραπάνω;Η τηλεργασία είναι η προσομοίωση των συνθηκών του γραφείου στο σπίτι, στο smart working δε χρειάζεται ο προϊστάμενος σου να σε τσεκάρει συνεχώς για το τι κάνεις και πότε το κάνεις. Για το πότε δουλεύεις και πότε όχι, για το πού δίνεις ή όχι το βάρος της ενέργειάς σου, εσύ ορίζεις το πότε και πώς θα δουλέψεις ώστε να πιάσεις τους στόχους.

Στην εποχή των emails, των social media και εργαλείων τηλεδιάσκεψης (Zoom) και τηλεργασίας (Slack), όλα τα προβλήματα επικοινωνίας μοιάζουν λυμένα. Καθώς, όμως, αυτά τα νέα "όπλα" ελαχιστοποιούν την απόσταση, γεννούν με τη σειρά τους νέα προβλήματα, όπως αυτό της έλλειψης προσωπικού (διαδικτυακού) χώρου και χρόνου. Όταν τα social media προσωπικής χρήσης (WhatsApp, Facebook, Instagram, Twiiter) έχουν γίνει πλατφόρμες που σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετούν την εργασία, πώς μπορείς να ξεφύγεις από αυτά;

Το δικαίωμα στο disconnect

Οι κίνδυνοι του smart working

Ή για να το θέσουμε πιο απλά: Όταν ο προϊστάμενός στέλνει email μετά το τέλος του ωραρίου και παράλληλα σε "πετυχαίνει" online στα κοινωνικά δίκτυα, πόσο εύκολο είναι να τον αγνοήσεις; Στην προσπάθεια να αποφεύγονται παρεξηγήσεις αλλά και να μην καταστρατηγείται το ωράριο των εργαζομένων, μεγάλες εταιρείες (όπως η Volkswagen και η BMW) έχουν θεσπίσει το δικαίωμα στην αποσύνδεση. "Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέτρο ενάντια στο στρες και το άγχος" σημειώνει χαρακτηριστικά ο κοινωνιολόγος Yevgeny Morozov στην Guardian.

Στον καιρό των notifications, τα συνεχή emails από τη δουλειά, ακόμα και τις πιο ακατάλληλες ώρες, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στο σύνδρομο του burnout. Τι γίνεται όμως με τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνθήκες με smart working; Το σκληρό και ανταγωνιστικό τοπίο της αγόρας, που λόγω πανδημίας αγρίεψε και θα αγριέψει και άλλο, τους αναγκάζει πολύ συχνά να βρίσκονται ασταμάτητα online. Για παράδειγμα, πόσο απλό είναι για έναν οδηγό της Uber ή μίας αντίστοιχης πλατφόρμας να μην κυνηγά συνεχώς τους στόχους του; Έχει το δικαίωμα στο disconnect ή μήπως η ίδια η πραγματικότητα του το στερεί;


Το παράδειγμα του Airbnb και του προβλήματος του υπερτουρισμού που δημιούργησε είναι πολύ πρόσφατο. Τηρουμένων των αναλογιών το smart working δε διαφέρει πολύ.


Κακά τα ψέματα, το smart working πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου οι ίδιες οι εταιρείες έχουν φροντίσει για αυτό μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εργασιακή σκλαβιά. Οι πλατφόρμες που το υποστηρίζουν είναι (συνήθως) φτιαγμένες να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και δεν μπορούν να περιμένουν κανέναν. Η αγορά τρέχει και ο χρόνος είναι χρήμα.

Έτσι, όπως όλα τα πράγματα, όσο λειτουργεί ανεξέλεγκτο και χωρίς θεσπισμένους κανόνες είναι πιθανό να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσο λύνει. Το παράδειγμα του Airbnb και του προβλήματος του υπερτουρισμού που δημιούργησε είναι πολύ πρόσφατο. Τηρουμένων των αναλογιών το smart working δε διαφέρει πολύ. Ίσα ίσα, είναι άλλη μία χαρακτηριστική μορφή των νέων εργαλείων που μας προσφέρει ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος που ζούμε, τα οποία χωρίς την απαραίτητη προσοχή εύκολα γυρνούν ως μπούμερανγκ εις βάρος μας.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η προπόνηση στο κρύο και πώς θα σε θωρακίσει

Τα πλεονεκτήματα του να προπονείσαι όταν το θερμόμετρο πλησιάζει το 0.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τελικά, ποια είναι τα σημαντικότερα video games όλων των εποχών;

Από το Pac-Man του 1980 και τα ουφάδικα μέχρι τη χρυσή εποχή του PS5 και του VR.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Έρευνα ρίχνει φως στο ιδανικό μέγεθος του πέους

Η απάντηση έρχεται από εκείνες που έχουν τον τελευταίο λόγο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Οι ασκήσεις που θα σου χτίσουν ισχυρότερους μύες

Η -μισή- μπάρα σου υπό γωνία σου προσφέρει περισσότερα οφέλη από μια προπόνηση πιέσεων στον πάγκο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένας Έλληνας στο Rally Dakar 2022

Ο Βασίλης Μπούδρος είναι ο Έλληνας αναβάτης που εξασφάλισε την συμμετοχή του στον διασημότερο αγώνα Rally και ετοιμάζει τη Husqvarna του για μια επική περιπέτεια στους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Κι αν ο Νίκος Μουτσινάς είναι η σάτιρα που αρμόζει στην ελληνική τηλεόραση;

Κάποιες σκέψεις σχετικά με το αν το "Καλό Μεσημεράκι" είναι τελικά σατιρική εκπομπή.