H τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Όλο και περισσότεροι οικονομικοί κολοσσοί υιοθετούν το νέο μοντέλο και μετά την άρση του lockdown.

Η εργασιακή μας ζωή άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη. Εκείνο που έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός, το να δουλεύουμε δηλαδή από το σπίτι, έγινε απόλυτη αναγκαιότητα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυνική παραδοχή θέλει τις μεγάλες κρίσεις να φέρνουν μεγάλες αλλαγές ενώ παράλληλα να γκρεμίζουν ταμπού δεκαετιών. Όταν η μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, το Facebook του Mark Zuckerberg, δηλώνει πως είναι πολύ πιθανό η εξ' αποστάσεως εργασία να συνεχιστεί και μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, τότε είναι φανερό πως η τηλεργασία είναι πιο ζωντανή από ποτέ και φαίνεται να ήρθε για να μείνει.

Τις τελευταίες μέρες, οι τεχνολογικοί κολοσσοί ανακοινώνουν, ο ένας μετά τον άλλο, ότι θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται στα πλαίσια της τηλεργασίας και του smart working. "Οι προηγούμενοι μήνες μας δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργήσει" δήλωσε πολύ πρόσφατα ο CEO του Twitter, Jack Dorsey. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Google ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της θα ανοίξουν μόλις στις 6 Ιουλίου και για περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν κανονικά από το σπίτι τους.

Όσο για την ανακοίνωση του Facebook σχετικά με την τηλεργασία που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως τον τελευταίο καιρό; Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: Το 50% των εργαζόμενων της εταιρείας (45.000 άνθρωποι) θα μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον Zuckerberg.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ίσως, όμως, πήγαμε ήδη πολύ μακριά και μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ, όταν θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε γύρω μας: Η τηλεργασία έκανε θραύση στην Ελλάδα κατά την περίοδο της καραντίνας, αφού την επέλεξαν από μικρές start-up μέχρι πολυεθνικές μεγαθήρια όπως η Deloitte και η Accenture. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η KPMG τον Απρίλιο, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων (88%) στη χώρα μας δήλωσαν ευχαριστημένοι με αυτήν σε ικανοποιητικό ή και πολύ ικανοποιητικό βαθμό ενώ μόλις το 6% από αυτούς παραδέχθηκε πως δε νιώθει ακόμα έτοιμο και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Κάπου εδώ, φυσικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η τηλεργασία (όπου απλά οι συνθήκες γραφείου και το ωράριο μεταφέρονται κατ' οίκον) και διαφορετικό το smart working, όπου ωράριο δεν υπάρχει, οι προϊστάμενοι δεν ελέγχουν κάθε ώρα και στιγμή το τι κάνουν οι υφιστάμενοι και τα πάντα κρίνονται με το κατά πόσο -ή όχι- θα πιάσουν τους στόχους οι ομάδες. Έτσι, αν η τηλεργασία αλλάζει απλά το εργασιακό περιβάλλον (σπίτι αντί για γραφείο), το smart working αλλάζει ολόκληρη την κοσμοθεωρία του τρόπου που εργαζόμαστε, αφού χρειάζεται free lancers για να λειτουργήσει σωστά και όχι μισθωτούς με συγκεκριμένο ωράριο.

Οι κίνδυνοι, λοιπόν, που ελλοχεύουν για το smart working όσο ακόμα λειτουργεί χωρίς θεσμικά πλαίσια είναι μεγάλοι και καλό είναι να μην τους παραβλέπουμε - σκέψου για παράδειγμα το smart working μοντέλο για κάποιον εργαζόμενο στις υπηρεσίες delivery, αν δεν έχει ωράριο και ο προϊστάμενός του κοιτάζει μόνο το να πιαστούν οι στόχοι (goals) χωρίς να ενδιαφέρεται για το πόσο κουρασμένος ή ριψοκίνδυνος είναι οδηγός, τότε είναι πάρα μα πάρα πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε ατυχήματα και επικίνδυνες καταστάσεις. Το free lancing δεν ταιριάζει σε όλα τα επαγγέλματα δηλαδή.


Η παραγωγικότητα των εργαζόμενων της Deutsche Telekom μέσα στην καραντίνα αυξήθηκε κατά 8% φέρνοντας χαμόγελα στα χείλη των διοικούντων.


Η τηλεργασία, όμως, στις εποχές διαστημικών ταχυτήτων που ζούμε μοιάζει σαν ιδανική λύση που μπορεί να μας γλιτώσει από διάφορα άλλα δεινά - όπως η κίνηση στους δρόμους, τα μεταφορικά κόστη για τον εργαζόμενο αλλά, κυρίως, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της μετάδοσης ιών. Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως κατά την περίοδο της καραντίνας, η παραγωγικότητα των εργαζόμενων της Deutsche Telekom αυξήθηκε κατά 8% φέρνοντας χαμόγελα στα χείλη των διοικούντων. 

 

Φυσικά, δεν υπάρχουν Άγια Δισκοπότηρα ούτε μαγικές λύσεις στην αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε συνθήκες τηλεργασίας δηλώνει ευχαριστημένο ενώ παράλληλα και βάση στατιστικών φαίνεται να είναι πιο παραγωγικό, υπάρχουν οι τρανταχτές εξαιρέσεις: Από εργαζόμενους που δεν εμπνέονται ή βαριούνται στο σπίτι, μέχρι γονείς που δεν μπορούν να εργαστούν με τα παιδιά του δίπλα ή ακόμη και ανθρώπους που το σπίτι τους είναι τόσο ασφυκτικά μικρό που καθιστά την τηλεργασία αδύνατη.


Θα πρέπει πάντα να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις και τις βέλτιστες πρακτικές από τα "εργαλεία" που μας δίνονται.


Γιατί μπορεί το νέο μοντέλο που υιοθετούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί του κόσμου να ήρθε για να μείνει, δεν αποτελεί όμως πανάκεια. Θα πρέπει πάντα να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις και τις βέλτιστες πρακτικές από τα "εργαλεία" που μας δίνονται. Ή με άλλα λόγια να αναζητήσουμε το ιδανικό υβριδικό μοντέλο αντί να αγιοποιήσουμε τα "καλά" της τηλεργασίας, κλείνοντας στα μάτια στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί, αφήνοντας παράλληλα τα ταμπού του παρελθόντος στην άκρη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου