Η νέα σκηνή του μπαρ

Aπό το tequila sunrise στην εποχή του mixology.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Μαΐου 2022

Το bartending γενικότερα και η ελληνική μπαρ σκηνή ειδικότερα, δείχνουν να διανύουν -με αναπόφευκτη διακοπή το πολύ δύσκολο διάστημα λόγω πανδημίας- μία εξαιρετική περίοδο την τελευταία δεκαετία. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πίνουμε πια καλύτερα από ποτέ, με τη μετάβαση από την εποχή των αμφιλεγόμενων cocktails και των ακόμη πιο αμφιλεγόμενων ποτών σε εκείνη του ουσιαστικού fine drinking, που ακολουθεί τις τάσεις του σύγχρονου ευ ζην και ταυτόχρονα παρουσιάζει περιβαλλοντικές ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα και το food waste.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και η αθηναϊκή μπαρ σκηνή, με μερικά από τα κορυφαία bars του πλανήτη (κάποια επισήμως, κάποια άλλα όχι) να βρίσκονται σε απόσταση λίγων λεπτών το ένα από το άλλο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή αυτή του τουρισμού, το καθένα με το δικό του μοναδικό τρόπο. Σπουδαία μαγαζιά εμφανίστηκαν, Έλληνες bartenders συμμετέχουν/διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς, άλλοι κάνουν και guest εμφανίσεις σε πραγματικά σπουδαία spots του πλανήτη και –last but not least– πίνoυμε καλά ποτά και περνάμε όμορφα. Με τρόπο πολύ διαφορετικό από ό,τι στο παρελθόν. Ξέρεις τότε που ποτά σαν το Long Island iced tea ή το Tequila sunrise αποσκοπούσαν σε πολύ διαφορετικούς σκοπούς από εκείνους που εξυπηρετεί κάθε ποιοτικό spirit, ετικέτα κρασιού ή μπίρας. Πώς φτάσαμε λοιπόν έως εδώ; Ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το μπαρ όπως το γνωρίζουμε και το αγαπάμε σήμερα;

Η συνέχεια στο Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένα βερμούτ για το τέλειο Negroni

To Carpano Antica Formula, το πρώτο βερμούτ στον κόσμο, αναβαθμίζει το κλασικά κομψό cocktail κάθε, μα κάθε, φορά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αλκοόλ χωρίς τύψεις, σύμφωνα με έναν ειδικό

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λοκάλι, στην ταράτσα με αγαύη

Η ενδεχομένως πιο feelgood αθηναϊκή ταράτσα ετοιμάζεται να γίνει και πάλι ένα αστικό καλοκαιρινό hit, τοποθετώντας στην καρδιά της μπάρας της την τεκίλα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στη Νέα Φιλαδέλφεια ξέρουν (και) από cocktails

Ένα ξεχωριστό cocktail week από τα 'Barsol', 'Old Dog', 'Κίτρινη Γκαζόζα', 'B-kouti' και 'Libertine'.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μπίρα lager για υγιές έντερο προτείνει η επιστήμη

Μελέτη διαπίστωσε ότι η υγεία του εντέρου βελτιώνεται και ο κίνδυνος ασθενειών μειώνεται με την κατανάλωση μπίρας lager.

Γραφει Γιαννης Σπανος