Η ιστορία της θρυλικής αθηναϊκής παμπ Red Lion

Το κόκκινο λιοντάρι βρυχάται για πάνω από μισό αιώνα στο κέντρο της Αθήνας και ο Δημήτρης Αμπανούδης, εκπρόσωπος της επόμενης γενιάς, μας διηγείται την ιστορία του.

Γράφει: Esquire Editors 21 Απριλίου 2023

Το 'Red Lion' αποτελεί το πιο κοινό όνομα για παμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Μέχρι πέρυσι υπήρχαν 656 μαγαζιά με αυτό το όνομα στο Νησί" μου λέει γελώντας ο Δημήτρης Αμπανούδης σχετικά με την ονοματοδοσία (και) της πρώτης αθηναϊκής παμπ. "Ήταν σαν α λέμε ένα brand έτοιμο, ο πατέρας μου απλά έφτιαξε τον χώρο, έβαλε την ταμπέλα με το κόκκινο neon λιοντάρι και όποιος ξένος περνούσε απ' έξω εκείνη την εποχή, καταλάβαινε αμέσως περί τίνος πρόκειται".

Ο Δημήτρης είναι ο γιος του Παντελή Αμπανούδη -ενός εκ των θρυλικότερων bartenders στις αθηναϊκές μπάρες και ανθρώπου που ξεκίνησε την "Red Lion Pub"- και αυτός που συναντάς κάθε βράδυ, από τις 20.00 και μετά στον αριθμό 16 της οδού Νηρηίδων, στη γειτονιά ανάμεσα στο (πρώην πια) 'Hilton' και το 'Divani Caravel'. Δε μιλάμε για μία ακόμη πινέζα στο χάρτη της πρωτεύουσας αλλά για ένα αληθινό τοπόσημο όσον αφορά τις αστικές νύχτες και την ιστορία τους.

Η πρώτη αθηναϊκή παμπ

Ο Παντελής Αμπανούδης, Χιώτης που μεγάλωσε στο Χάλιφαξ του Καναδά άκουγε ιστορίες για την πατρίδα του και αποφάσισε να γυρίσει πίσω και να πάρει το ρίσκο. Αρχικά εργάστηκε στο 'Χίλτον', στο οποίο έμαθε τη γειτονιά, τον κόσμο του ποτού αλλά και πώς να προσφέρεις σωστές υπηρεσίες φιλοξενίας σε επισκέπτες, συνήθως επιφανείς, από το εξωτερικό.  

Η 'Red Lion' άνοιξε το 1972, πατώντας στα πρότυπα των βρετανικών παμπ, αποτελώντας αρχικά μία safe επιλογή για τους ξένους που βρισκόντουσαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα στην Αθήνα, όπως άλλωστε μαρτυρά το πλήθος χαρτονομισμάτων από άλλες χώρες στο μπαρ ή το αντίστοιχο από κουτιά σπίρτων - τα τελευταία είναι ενθύμια από τις χρυσές εποχές των αεροπορικών εταιρειών και των πληρωμάτων τους, που σύχναζαν εδώ.

Η συνέχεια στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις