Η ιστορία της θρυλικής αθηναϊκής παμπ Red Lion

Το κόκκινο λιοντάρι βρυχάται για πάνω από μισό αιώνα στο κέντρο της Αθήνας και ο Δημήτρης Αμπανούδης, εκπρόσωπος της επόμενης γενιάς, μας διηγείται την ιστορία του.

Γράφει: Esquire Editors 21 Απριλίου 2023

Το 'Red Lion' αποτελεί το πιο κοινό όνομα για παμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Μέχρι πέρυσι υπήρχαν 656 μαγαζιά με αυτό το όνομα στο Νησί" μου λέει γελώντας ο Δημήτρης Αμπανούδης σχετικά με την ονοματοδοσία (και) της πρώτης αθηναϊκής παμπ. "Ήταν σαν α λέμε ένα brand έτοιμο, ο πατέρας μου απλά έφτιαξε τον χώρο, έβαλε την ταμπέλα με το κόκκινο neon λιοντάρι και όποιος ξένος περνούσε απ' έξω εκείνη την εποχή, καταλάβαινε αμέσως περί τίνος πρόκειται".

Ο Δημήτρης είναι ο γιος του Παντελή Αμπανούδη -ενός εκ των θρυλικότερων bartenders στις αθηναϊκές μπάρες και ανθρώπου που ξεκίνησε την "Red Lion Pub"- και αυτός που συναντάς κάθε βράδυ, από τις 20.00 και μετά στον αριθμό 16 της οδού Νηρηίδων, στη γειτονιά ανάμεσα στο (πρώην πια) 'Hilton' και το 'Divani Caravel'. Δε μιλάμε για μία ακόμη πινέζα στο χάρτη της πρωτεύουσας αλλά για ένα αληθινό τοπόσημο όσον αφορά τις αστικές νύχτες και την ιστορία τους.

Η πρώτη αθηναϊκή παμπ

Ο Παντελής Αμπανούδης, Χιώτης που μεγάλωσε στο Χάλιφαξ του Καναδά άκουγε ιστορίες για την πατρίδα του και αποφάσισε να γυρίσει πίσω και να πάρει το ρίσκο. Αρχικά εργάστηκε στο 'Χίλτον', στο οποίο έμαθε τη γειτονιά, τον κόσμο του ποτού αλλά και πώς να προσφέρεις σωστές υπηρεσίες φιλοξενίας σε επισκέπτες, συνήθως επιφανείς, από το εξωτερικό.  

Η 'Red Lion' άνοιξε το 1972, πατώντας στα πρότυπα των βρετανικών παμπ, αποτελώντας αρχικά μία safe επιλογή για τους ξένους που βρισκόντουσαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα στην Αθήνα, όπως άλλωστε μαρτυρά το πλήθος χαρτονομισμάτων από άλλες χώρες στο μπαρ ή το αντίστοιχο από κουτιά σπίρτων - τα τελευταία είναι ενθύμια από τις χρυσές εποχές των αεροπορικών εταιρειών και των πληρωμάτων τους, που σύχναζαν εδώ.

Η συνέχεια στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.