Ένα Martini που το λένε Gibson
Το πρωτοξάδερφο του Dry Martini απαιτεί σεβασμό και έρχεται με μία ξαχπινιά για γαρνιτούρα.
Gin και ξηρό βερμούτ. Σου θυμίζει κάτι; Φυσικά και σου θυμίζει. Ωραία, βάλε σε αυτό και μία πίκλα κρεμμυδιού και έχεις ένα ωραιότατο Gibson. Ναι, το πρωτοξάδερφο του Dry Martini διαφοροποιείται από το προαναφερθέν λόγω γαρνιτούρας (αντί για ελιές ή φλούδα λεμονιού, το επίσης προαναφερθέν πικλαρισμένο κρεμμύδι) αλλά διατηρεί ατόφιο το Martiniκό του DNA.
Λίγο Martini, λίγη ιστορία
Μιλώντας για το Martini δεν αναφερόμαστε απλά σε ένα cocktail αλλά μάλλον σε ένα αλκοολικό σύμβολο της ίδιας της pop κουλτούρας. Ένα αληθινό κομμάτι ιστορίας με πολυάριθμες αναφορές σε τηλεόραση, κινηματογράφο και λογοτεχνία. Ένα cocktail-χαμαιλέοντας που συστήνεται άλλοτε ως Dry, συχνά ως Dirty, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ως Vesper. Ή ακόμη ως Montgomery, Espresso ή Knickerbocker.

Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε το ίδιο με κάποιες μικρές μετασχηματικές διαδικασίες που του προσδίδουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά.
> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του Pacha, του πιο θρυλικού club της Ίμπιζα
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κλασικά cocktails, η ιστορία του Gibson θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από θολή έως ασαφής. Θεωρίες κυκλοφορούν πολλές σχετικά με το πότε, πού και από ποιον φτιάχτηκε για πρώτη φορά - οι περισσότερες εξ' αυτών χρήζουν μελέτης και έρευνας.

Μία από τις επικρατέστερες θέλει τον Charles Dana Gibson να είναι ο μπαμπάς του. Ο εν λόγω κύριος υπήρξε ένας από τους πιο αξιοσέβαστους illustrators του 19ου και του 20ου αιώνα, με μεγάλη θητεία -μεταξύ άλλων- στο Life. Κάποια στιγμή, κατά τα πρώτα χρόνια του 1900 αποφάσισε να παραγγείλει ένα "ιδιαίτερο Martini" στο περιβόητο private social club της Νέας Υόρκης, The Player's.

Παρά τον αρχικό δισταγμό, ο bartender παίρνει το θάρρος να αντικαταστήσει τη διάσημη ελιά με ένα γλυκόξινο κρεμμύδι, ανακαλύπτοντας έτσι ένα νέο προφίλ γεύσης, σε έναν μάλλον απροσδόκητο συνδυασμό. Απλό και εξαιρετικά αποτελεσματικό, δε βρίσκεις;
> Διάβασε ακόμη: Τα κορυφαία ουίσκι του κόσμου για το 2022
Όσο για τα υπαρκτά στοιχεία της προέλευσής του, θα ανατρέξουμε στο Piedmont Hotel της Ατλάντα των ΗΠΑ, πίσω στο 1904, όταν και το Gibson Martini βρέθηκε για πρώτη -καταγεγραμμένη- φορά σε μενού.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 1/2 μεζούρα gin.
- 1/3 μεζούρας dry βερμούτ.
- 1 κρεμμυδάκι σε πίκλα (ή παραπάνω αν προτιμάς) περασμένο σε οδοντογλυφίδα, για γαρνιτούρα.
Εκτέλεση
- Αρχικά, έχεις φροντίσει να παγώσεις ένα Martini glass.
- Το gin και το βερμούτ μπαίνουν στο σέικερ με πάγο.
- Ανακινείς καλά.
- Σουρωνεις στο ποτήρι, προσθέτεις τη γαρνιτούρα και σερβίρεις.
- Το Gibson ασφαλώς μπορεί να φτιαχτεί και σε mixing glass, με τη διαδικασία του stirring.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις