Ένα Martini που το λένε Gibson

Το πρωτοξάδερφο του Dry Martini απαιτεί σεβασμό και έρχεται με μία ξαχπινιά για γαρνιτούρα.

Gin και ξηρό βερμούτ. Σου θυμίζει κάτι; Φυσικά και σου θυμίζει. Ωραία, βάλε σε αυτό και μία πίκλα κρεμμυδιού και έχεις ένα ωραιότατο Gibson. Ναι, το πρωτοξάδερφο του Dry Martini διαφοροποιείται από το προαναφερθέν λόγω γαρνιτούρας (αντί για ελιές ή φλούδα λεμονιού, το επίσης προαναφερθέν πικλαρισμένο κρεμμύδι) αλλά διατηρεί ατόφιο το Martiniκό του DNA.

Λίγο Martini, λίγη ιστορία

Μιλώντας για το Martini δεν αναφερόμαστε απλά σε ένα cocktail αλλά μάλλον σε ένα αλκοολικό σύμβολο της ίδιας της pop κουλτούρας. Ένα αληθινό κομμάτι ιστορίας με πολυάριθμες αναφορές σε τηλεόραση, κινηματογράφο και λογοτεχνία. Ένα cocktail-χαμαιλέοντας που συστήνεται άλλοτε ως Dry, συχνά ως Dirty, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ως Vesper. Ή ακόμη ως Montgomery, Espresso ή Knickerbocker.

Ένα Martini που το λένε Gibson

Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε το ίδιο με κάποιες μικρές μετασχηματικές διαδικασίες που του προσδίδουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά. 

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του Pacha, του πιο θρυλικού club της Ίμπιζα

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κλασικά cocktails, η ιστορία του Gibson θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από θολή έως ασαφής. Θεωρίες κυκλοφορούν πολλές σχετικά με το πότε, πού και από ποιον φτιάχτηκε για πρώτη φορά - οι περισσότερες εξ' αυτών χρήζουν μελέτης και έρευνας. 

ΠΟΤΟ GIBSON MARTINI 3

Μία από τις επικρατέστερες θέλει τον Charles Dana Gibson να είναι ο μπαμπάς του. Ο εν λόγω κύριος υπήρξε ένας από τους πιο αξιοσέβαστους illustrators του 19ου και του 20ου αιώνα, με μεγάλη θητεία -μεταξύ άλλων- στο Life. Κάποια στιγμή, κατά τα πρώτα χρόνια του 1900 αποφάσισε να παραγγείλει ένα "ιδιαίτερο Martini" στο περιβόητο private social club της Νέας Υόρκης, The Player's

ΠΟΤΟ GIBSON MARTINI 1

Παρά τον αρχικό δισταγμό, ο bartender παίρνει το θάρρος να αντικαταστήσει τη διάσημη ελιά με ένα γλυκόξινο κρεμμύδι, ανακαλύπτοντας έτσι ένα νέο προφίλ γεύσης, σε έναν μάλλον απροσδόκητο συνδυασμό. Απλό και εξαιρετικά αποτελεσματικό, δε βρίσκεις; 

> Διάβασε ακόμη: Τα κορυφαία ουίσκι του κόσμου για το 2022

Όσο για τα υπαρκτά στοιχεία της προέλευσής του, θα ανατρέξουμε στο Piedmont Hotel της Ατλάντα των ΗΠΑ, πίσω στο 1904, όταν και το Gibson Martini βρέθηκε για πρώτη -καταγεγραμμένη- φορά σε μενού. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 1/2 μεζούρα gin.
  • 1/3 μεζούρας dry βερμούτ.
  • 1 κρεμμυδάκι σε πίκλα (ή παραπάνω αν προτιμάς) περασμένο σε οδοντογλυφίδα, για γαρνιτούρα.

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, έχεις φροντίσει να παγώσεις ένα Martini glass.
  2. Το gin και το βερμούτ μπαίνουν στο σέικερ με πάγο.
  3. Ανακινείς καλά. 
  4. Σουρωνεις στο ποτήρι, προσθέτεις τη γαρνιτούρα και σερβίρεις. 
  5. Το Gibson ασφαλώς μπορεί να φτιαχτεί και σε mixing glass, με τη διαδικασία του stirring.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.