
Ένα Martini που το λένε Gibson
Το πρωτοξάδερφο του Dry Martini απαιτεί σεβασμό και έρχεται με μία ξαχπινιά για γαρνιτούρα.
Gin και ξηρό βερμούτ. Σου θυμίζει κάτι; Φυσικά και σου θυμίζει. Ωραία, βάλε σε αυτό και μία πίκλα κρεμμυδιού και έχεις ένα ωραιότατο Gibson. Ναι, το πρωτοξάδερφο του Dry Martini διαφοροποιείται από το προαναφερθέν λόγω γαρνιτούρας (αντί για ελιές ή φλούδα λεμονιού, το επίσης προαναφερθέν πικλαρισμένο κρεμμύδι) αλλά διατηρεί ατόφιο το Martiniκό του DNA.
Λίγο Martini, λίγη ιστορία
Μιλώντας για το Martini δεν αναφερόμαστε απλά σε ένα cocktail αλλά μάλλον σε ένα αλκοολικό σύμβολο της ίδιας της pop κουλτούρας. Ένα αληθινό κομμάτι ιστορίας με πολυάριθμες αναφορές σε τηλεόραση, κινηματογράφο και λογοτεχνία. Ένα cocktail-χαμαιλέοντας που συστήνεται άλλοτε ως Dry, συχνά ως Dirty, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ως Vesper. Ή ακόμη ως Montgomery, Espresso ή Knickerbocker.

Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε το ίδιο με κάποιες μικρές μετασχηματικές διαδικασίες που του προσδίδουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά.
> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του Pacha, του πιο θρυλικού club της Ίμπιζα
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κλασικά cocktails, η ιστορία του Gibson θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από θολή έως ασαφής. Θεωρίες κυκλοφορούν πολλές σχετικά με το πότε, πού και από ποιον φτιάχτηκε για πρώτη φορά - οι περισσότερες εξ' αυτών χρήζουν μελέτης και έρευνας.

Μία από τις επικρατέστερες θέλει τον Charles Dana Gibson να είναι ο μπαμπάς του. Ο εν λόγω κύριος υπήρξε ένας από τους πιο αξιοσέβαστους illustrators του 19ου και του 20ου αιώνα, με μεγάλη θητεία -μεταξύ άλλων- στο Life. Κάποια στιγμή, κατά τα πρώτα χρόνια του 1900 αποφάσισε να παραγγείλει ένα "ιδιαίτερο Martini" στο περιβόητο private social club της Νέας Υόρκης, The Player's.

Παρά τον αρχικό δισταγμό, ο bartender παίρνει το θάρρος να αντικαταστήσει τη διάσημη ελιά με ένα γλυκόξινο κρεμμύδι, ανακαλύπτοντας έτσι ένα νέο προφίλ γεύσης, σε έναν μάλλον απροσδόκητο συνδυασμό. Απλό και εξαιρετικά αποτελεσματικό, δε βρίσκεις;
> Διάβασε ακόμη: Τα κορυφαία ουίσκι του κόσμου για το 2022
Όσο για τα υπαρκτά στοιχεία της προέλευσής του, θα ανατρέξουμε στο Piedmont Hotel της Ατλάντα των ΗΠΑ, πίσω στο 1904, όταν και το Gibson Martini βρέθηκε για πρώτη -καταγεγραμμένη- φορά σε μενού.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 1/2 μεζούρα gin.
- 1/3 μεζούρας dry βερμούτ.
- 1 κρεμμυδάκι σε πίκλα (ή παραπάνω αν προτιμάς) περασμένο σε οδοντογλυφίδα, για γαρνιτούρα.
Εκτέλεση
- Αρχικά, έχεις φροντίσει να παγώσεις ένα Martini glass.
- Το gin και το βερμούτ μπαίνουν στο σέικερ με πάγο.
- Ανακινείς καλά.
- Σουρωνεις στο ποτήρι, προσθέτεις τη γαρνιτούρα και σερβίρεις.
- Το Gibson ασφαλώς μπορεί να φτιαχτεί και σε mixing glass, με τη διαδικασία του stirring.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Αυτό το ουίσκι μόλις έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας
Μια φιάλη πωλήθηκε έναντι 2.714.250 δολαρίων.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΤο μεγαλύτερο μουσείο ουίσκι βρίσκεται στην Αργεντινή
Ο Miguel Ángel Reigosa άνοιξε αυτό το μουσείο-μπαρ έχοντας ένα μονάχα κίνητρο. Το πάθος του για το ουίσκι.
Γραφει Γεωργια ΠρεζαΤο Athens Bar Week 2023 θα μείνει στη μνήμη μας για καιρό
Για την ακρίβεια, μέχρι το επόμενο που πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 7 Νοεμβρίου του 2024.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΤο The Lost Explorer mezcal εντυπωσίασε για 2η χρονιά στο Athens Bar Show
Για ακόμα μια χρονιά, πρωταγωνιστής ήταν το premium The Lost Explorer mezcal.
Ο Joeri Visser είναι ο elit™ Master 2023
Ο βέλγος bartender ξεχώρισε ανάμεσα σε 25 κορυφαίους bartenders, στο διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Βασίλη Κυρίτση, γιατί συμμετέχεις στην Athens Bar Week;
Ο συνιδιοκτήτης των πολυβραβευμένων bars Clumsies και Line μιλά στο Esquire με αφορμή τη συμμετοχή του στο Athens Bar Show 2023.
Γραφει Ραφαελλα Ραλλη