
Το αθηναϊκό μπαρ που θα γούσταρε ο Charles Bukowski
Το Ham on Rye μόλις εμφανίστηκε στα Εξάρχεια και έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένα μπαρ-στέκι.
Πίσω στο 1982, κυκλοφορούσε το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του αντισυμβατικού συγγραφέα και ποιητή Charles Bukowski, Ham on Rye. Σε αυτό, ένας από τους πιο ιδιότροπους δημιουργούς ever αλλά και ένας αληθινός φιλόσοφος της ζωής -ίσως και με λίγο παραπάνω κυνισμό από όσο θα έπρεπε- αντικαθιστά τον εαυτό του με τον Henry Chinaski και τον τοποθετεί χωροχρονικά στο Λος Άντζελες της Μεγάλης Ύφεσης. Όπως και προηγούμενα έργα του Bukowski, έτσι και αυτό, διαδραματίζεται στο μέρος όπου μεγάλωσε. Γραμμένο πιστά στις απαρχές του βρώμικου ρεαλισμού και του συγγραφικού μινιμαλισμού βουτά στις ανθρώπινες σχέσεις, καταδεικνύει την υποβόσκουσα επιπολαιότητα των κοινωνικών αξιών, προσεγγίζει με προσωπικό τρόπο τη σημασία του αγώνα του ενός ενάντια στους πολλούς, αποθεώνει τη μεταμορφωτική δύναμη της λογοτεχνίας και κοιτά κατάματα την απαξίωση του αμερικανικού ονείρου.

Fast forward στο σήμερα και την Αθήνα, μακριά από το πεδίο δράσης του Charles Bukowski. Ο Μάρκος Πρίφτης δεν αποτελεί άγνωστη φιγούρα για όσους είναι εξοικειωμένοι με τα της μπάρας δρώμενα εντός των αστικών τειχών, καθώς επί σειρά ετών των συναντούσες στο 'CV Distiller' και για λίγο μικρότερο διάστημα στο πολύ αξιόλογο 'Grasshoppers' του Νέου Κόσμου (που δυστυχώς δεν υπάρχει πια), σαν έναν από τους καλύτερους οικοδεσπότες της πόλης.
Στο μυαλό του υπήρχε για αρκετό καιρό η δημιουργία ενός ολόδικού του μπαρ, με στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά και άλλα που ο ίδιος θα ήθελε να δει σε ένα τέτοιο. "Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα και δε μπορώ να σου περιγράψω πόσο χαρούμενος είμαι γι’ αυτό" αναφέρει για το Ham on Rye.
Το ολοκαίνουριο σποτ που δημιούργησε στον αριθμό 12 της οδού Κλεισόβης, στα Εξάρχεια και σε ένα underground σημείο που παραπέμπει σε Βερολίνο αλλά βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, εμπνέεται από τον αγαπημένο του συγγραφέα. Στον ατμοσφαιρικό χώρο με την εξαιρετικά φιλόξενη μπάρα -που φέρει την αρχιτεκτονική ματιά του Στέφανου Ψυλλάκη- υπάρχουν μπόλικα easter eggs από το έργο του Bukowski και άλλα τόσα που χαρακτηρίζουν τον Μάρκο σαν bartender. Όλα, δίχως φανφάρες και περιττά στοιχεία αλλά προσεγμένα μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια.

To Ham on Rye έχει αρχικά τη φιλοσοφία ενός ιταλικού ή ισπανικού cafe, γι' αυτό άλλωστε και ξεκινά τη λειτουργία του από νωρίς το πρωί, προσφέροντας ποιοτικό καφέ και μετρημένες επιλογές σε πρωινό. Είναι όμως ένα καθαρόαιμο μπαρ, που εύκολα το διαπιστώνει κανείς όσο τα φώτα χαμηλώνουν.


Τα ποτά εδώ κάνουν focus στην ουσία των πραγμάτων με μία ενδιαφέρουσα κάβα γεμάτη ετικέτες που θα χαρακτήριζε κανείς "μία και μία", συν ελαφρώς twisted κλασικά cocktails που ποντάρουν στην καλή πρώτη ύλη, δίχως γαρνιτούρες αλλά με προσθήκη homemade ελαίων που δίνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Must drinks Manhattan, Old Fashioned και Whisky Sour είναι μόνο μερικά από αυτά που επιβεβαιώνουν τα αμέσως προηγούμενα.


Τα πλαισιώνουν μικρά πιάτα φαγητού με τυριά και αλλαντικά, συν μία σαλάτα και ένα σάντουιτς με παστράμι (ακριβώς ό,τι χρειαζόταν για να τιμηθεί και η έτερη ερμηνεία του Ham on Rye).

Όσο για τις μουσικές, δε γνωρίζουν περιορισμούς αλλά κάθε είδος που παίζεται έχει κοινή συνιστώσα την επένδυση στο κλασικό, την εκπομπή ερωτισμού και τη νοσταλγία. Ακριβώς δηλαδή ό,τι θα χρειαζόταν κι ο ίδιος ο Charles Bukowski για να πιει ένα ποτό εδώ. Ή και περισσότερα.
Info
Κλεισόβης 12, Εξάρχεια
Tηλ: 210 3806681
Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςO Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος
Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΣτα Michelin των μπαρ, θα βρεις και ένα μαγαζί από τον Βόλο
Πώς τρία αθηναϊκά φαβορί, ένα μπαρ από τη Θεσσαλονίκη και μια πρόταση-έκπληξη από τον Βόλο ξεχώρισαν στο διεθνή θεσμό του The Pinnacle Guide.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠόσο παλιό είναι το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί
Σε ένα μουσείο της Γερμανίας φυλάσσεται το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί στον κόσμο. Ένα μυστήριο που κανείς δεν έχει τολμήσει να ανοίξει και μια ιστορία που συνδέει το κρασί με τους Ρωμαίους.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΟ αθηναϊκός ναός της τεκίλας που βρίσκεται στα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και) για το 2025
Αγαύη μόνο για το αθηναϊκό μπαρ που συμπεριλήφθηκε για ακόμη μία χρονιά στη λίστα 51-100 των The World’s 50 Best Bars, των Όσκαρ των μπαρ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςThe Campari Hotel: To Campari γιόρτασε την έναρξη του Negroni Week με ένα μοναδικό event στο Μπάγκειον
Η Negroni Week 2025 ξεκίνησε με το Campari Hotel στο Μπάγκειον. Πάνω από 250 bars σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε έναν θεσμό που συνδυάζει το iconic cocktail με δημιουργικότητα και φιλανθρωπία.