Paradiso: Βιωσιμότητα σε ένα από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου

Πώς το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης έβαλε το sustainability σε μία από τις πιο βραβευμένες μπάρες του πλανήτη.

Το Paradiso είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μπαρ του πλανήτη – με μία από τις πιο πρωτότυπες εισόδους (περνάς μέσα από το ψυγείο ενός μαγαζιού που πουλά pastrami sandwiches για να βρεθείς στην μπάρα του). Και ένα από τα κορυφαία του μάταιου τούτου κόσμου, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι θέσεις Νο 1 στα The World's 50 Best Bars του 2022 και Νο 4 το 2023.

Paradiso: Βιωσιμότητα σε ένα από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου

Είναι τέτοιες οι ουρές που σχηματίζονται στην πόρτα του, μάλιστα, που οι δημιουργοί του –Giacomo Giannotti και Margarita Sader– θα μπορούσαν να χρεώνουν εισιτήριο, προτού γευτούν τις εξτραβαγκάντ δημιουργίες του βασικού cocktail μενού ή τις πιο ιδιαίτερες, στο μυστικό δωμάτιο στο πίσω μέρος.

Paradiso: Βιωσιμότητα σε ένα από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου 3
Paradiso: Βιωσιμότητα σε ένα από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου 2

Αλλά, προφανώς, δεν το κάνουν. Αντιθέτως, στοχεύουν τα τελευταία δύο χρόνια προς μια άλλη, εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, την οποία ακολουθούν με πάθος και πλάνο: αυτή της βιωσιμότητας.

Η βιώσιμη πλευρά του Paradiso

Τα τελευταία τρία χρόνια, και πιο συγκεκριμένα κάθε Μάρτιο, διοργανώνουν το Paradiso Sustainability Summit, δημιουργώντας στη Βαρκελώνη έναν κόμβο ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και εργαλείων, μαζί με μερικούς εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του bar industry παγκοσμίως.

Paradiso: Βιωσιμότητα σε ένα από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου 6
Paradiso: Βιωσιμότητα σε ένα από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου 5

Το φετινό event πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Μαρτίου και, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε σεμινάρια και πάνελ, workshops και masterclasses, συνεργασίες και δραστηριότητες που επικεντρώνονται στην προώθηση της βιωσιμότητας στον κλάδο και την τοπική κοινότητα.

"Με τη συμμετοχή μας σε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει καθαρισμό παραλίας, νομίζω πως κάνουμε ένα βήμα προς τα μπρος όσον αφορά τον θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον. Αλλά δεν είναι, ασφαλώς, μόνο αυτό: Το Sustainability Summit έχει ως στόχο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, να φέρει νέες ιδέες στο τραπέζι και να ανοίξει διάλογο σχετικά με το πώς θα ενεργοποιηθεί η συνείδηση όλων στη βιομηχανία του μπαρ προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Θεωρώ ότι όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε κάτι μεγαλύτερο", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Giacomo Giannotti.

Nαι, αυτά είναι τα μπαρ που θέλουμε. 'Η και που χρειαζόμαστε. Cheers.

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες