Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Στο Kai Tak Cruise Terminal του Χονγκ Κονγκ, το βράδυ της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου, η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει. Το καλύτερο μπαρ του πλανήτη για το 2025 επρόκειτο να ανακοινωθεί, με σύσσωμο το ευ πίνειν σύμπαν να έχει στραμμένα τα βλέμματα στη σκηνή: "Το Bar Leone από την πόλη που μας φιλοξενεί, είναι το νο.1 της φετινής λίστας". 

Ένας αλέγρος τύπος, ο Lorenzo Antinori, φορώντας τη συλλεκτική, λευκή, τρίτη φετινή εμφάνιση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ρόμα, ανεβαίνει μαζί με τους συνεργάτες του για να παραλάβει το βραβείο, εντός ενός κλίματος ευφορίας, σχεδόν ίδιο με εκείνο που επικρατεί στις εξέδρες του Ολίμπικο, όταν οι Τζιαλορόσι σκοράρουν.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη© Lightfoot Agency
Ο Lorenzo Antinori στη σκηνή των The World's 50 Best Bars© Lightfoot Agency

Μία ημέρα μετά και σε σαφώς πιο ήρεμο καθεστώς, συναντήσαμε τον Lorenzo Antinori που μας μίλησε για Bar Leone, το Χονγκ Κονγκ, την ιταλική παντοδυναμία στον κόσμο των μπαρ και την κοινότητα που σχηματίζεται κάθε φορά γύρω από νόστιμα ποτά.

> Λοιπόν, πρώτες εντυπώσεις, πρώτα συναισθήματα, τώρα που βρίσκετε στο νο.1 των The World’s 50 Best Bars;

Όλοι μας ήμασταν αρκετά σοκαρισμένοι και έκπληκτοι. Νομίζω ότι ο τρόπος που εξελίχθηκε η βραδιά -το ότι είχαμε όλους τους φίλους μας γύρω μας- το έκανε ξεχωριστό. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο Χονγκ Κονγκ και μπορέσαμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση στη δική μας πόλη, το κάνει πραγματικά ιδιαίτερο. Αλλά, επαναλαμβάνω, ήμασταν πάρα πολύ σοκαρισμένοι: Αρχικά ανακοίνωσαν ότι είμαστε το Καλύτερο Μπαρ της Ασίας, οπότε όλοι νομίσαμε "εντάξει, είμαστε τρίτοι". Ήταν πραγματικά μια πολύ συγκινητική στιγμή.

> Ποια είναι οι προκλήσεις του να βρίσκεσαι στην κορυφή – πρώτα στα Asia’s 50 Best Bars και τώρα στα The World’s 50 Best Bars;

Τα βραβεία που λάβαμε, χθες και πριν μερικούς μήνες, δεν θα αλλάξουν κάτι για εμάς, όσον αφορά τη φιλοσοφία και το είδος της δουλειάς που κάνουμε κάθε μέρα. Νομίζω ότι έχουμε ένα είδος "σιωπηλής συμφωνίας" μέσα στην ομάδα μας. Δεν μιλάμε ποτέ πραγματικά για βραβεία. Δεν μιλάμε για στρατηγικές. Πρόκειται πάντα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του προϊόντος που προσφέρουμε καθημερινά στον χώρο μας.
Πρόκληση — νομίζω — είναι, για παράδειγμα, αυτό που έκανα σήμερα. Έστειλα μήνυμα στον συνεργάτη μου και του είπα: "Οκ, πρέπει να αλλάξουμε τα τραπέζια γιατί έχουν γρατζουνιστεί. Πρέπει να φτιάξουμε το ηχοσύστημα γιατί νομίζω ότι μπορεί να είναι καλύτερος ο ήχος".

Άποψη από το εσωτερικό του Bar Leone

Φυσικά, οι πελάτες και οι επισκέπτες έχουν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες τώρα. Και εναπόκειται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι αυτό που προσφέρουμε στο Bar Leone είναι πάντα αντάξιο των προτύπων και των προσδοκιών. Δεν σταματάμε ποτέ να σκεφτόμαστε μπροστά, προσπαθώντας να βρούμε τρόπους να εξελιχθούμε και να βελτιώσουμε την εμπειρία που προσφέρουμε.

> Έχει αλλάξει ή εξελιχθεί το όραμά σας, οι στόχοι ή οι φιλοδοξίες σας από την πρώτη μέρα του Bar Leone;

Νομίζω πως δεν έχουν αλλάξει πραγματικά, γιατί το Bar Leone γεννήθηκε για να είναι ένα συνοικιακό cocktail bar. Ανοίξαμε σε μια περίοδο που στο Χονγκ Κονγκ τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα - στο τέλος του covid. Στην πραγματικότητα, υπογράψαμε το μισθωτήριο για το Bar Leone, τον Ιανουάριο του 2023. Και τότε υπήρχαν ακόμη αρκετοί περιορισμοί εδώ — μάσκες, αποστάσεις. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε ήδη ανοίξει. Το Χονγκ Κονγκ ήταν ακόμα αυστηρό. Αλλά παρ’ όλα αυτά, υπογράψαμε και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε.

Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να ανοίξουμε ένα μέρος στο οποίο ο κόσμος θα θέλει να επιστρέφει. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να είναι συνδεδεμένος με την κοινότητά μας. Θέλαμε να αποπληρώσουμε την επένδυση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το Χονγκ Κονγκ, μη ξεχνάς, είναι μία από τις πόλεις με την πιο σκληρή και επιθετική αγορά ακινήτων στον κόσμο. Οπότε το ενοίκιό μας δεν είναι καθόλου φθηνό. Γι’ αυτό νομίζω ότι ο στόχος μας ήταν πάντα ο ίδιος: Να είμαστε γεμάτοι — αλλά γεμάτοι με ποιότητα, δημιουργώντας καλές εμπειρίες για τους επισκέπτες μας.

O Lorenzo Antinori_3© Victoria Chanw

Και νομίζω πως τώρα, για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, είναι το ίδιο.
Ο ίδιος στόχος — να είμαστε γεμάτοι, να βεβαιωνόμαστε ότι οι επισκέπτες θα θέλουν να επιστρέψουν. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι η πρόκληση πλέον είναι το εξής: Τι μπορούμε να εισαγάγουμε στο Bar Leone που θα κάνει την εμπειρία στο μπαρ λίγο διαφορετική. Νομίζω πως αυτή θα είναι η επόμενη πρόκληση.

> Είσαι Ιταλός. Και βλέπουμε, ας πούμε, τα τελευταία 10–15 χρόνια, ότι οι Ιταλοί κυριαρχούν στη βιομηχανία των μπαρ, για να είμαστε ειλικρινείς. Είναι κάτι πολιτισμικό; Τι είναι αυτό που σας κάνει διαφορετικούς ως προς τη φιλοξενία;

Νομίζω ότι στην Ιταλία έχουμε μια μακρά παράδοση στη φιλοξενία, αλλά και μια μακρά παράδοση όταν πρόκειται για το bartending. Υπάρχουν πολλά σχολεία ξενοδοχειακών σπουδών, και πιστεύω πως η νεότερη γενιά έχει την ευκαιρία να περάσει μέσα από αυτή τη διαδικασία εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Επίσης, νομίζω ότι — ξέρεις — πολλοί φίλοι μου που τώρα είναι bartenders ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, όλοι ξεκινήσαμε πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο όλοι καταλήξαμε να εργαζόμαστε στον χώρο της φιλοξενίας. Αυτό συμβαίνει γιατί εμείς οι Ιταλοί — οι Ευρωπαίοι, οι Μεσογειακοί άνθρωποι γενικότερα — έχουμε μια φυσική τάση να αγαπάμε το να είμαστε περιτριγυρισμένοι από κόσμο.

O Lorenzo Antinori_2© Victoria Chanw

Ίσως πάλι αυτό να είναι κάτι σχεδόν "γενετικό". Είναι κάτι που είναι μέσα μας, μέρος της κουλτούρας μας. Νομίζω με καταλαβαίνεις Μπάμπη, είμαστε από τη Μεσόγειο. Πηγαίνω συχνά στην Ελλάδα και διαπιστώνω πως έχουμε ένα κοινό πάθος για τη συντροφικότητα, για το να μοιραζόμαστε στιγμές μαζί. Είναι κάτι πολύ βαθιά ριζωμένο. Η Ιταλία έχει μια σπουδαία παράδοση στη φιλοξενία, και νομίζω πως αυτό είναι το σημάδι, το χαρακτηριστικό της.

> Έχεις ταξιδέψει και εργαστεί σε αρκετά μέρη του πλανήτη. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που έχεις παρατηρήσει ανάμεσα στις μπαρ σκηνές που έχεις βιώσει και σε αυτή του Χονγκ Κονγκ;

Νομίζω ότι το Λονδίνο ήταν για μένα η πρώτη πραγματική εμπειρία — η πρώτη μου "γεύση" από το bartending, αλλά και η πρώτη φορά που εκτέθηκα σε μια παγκόσμια κουλτούρα cocktail. Το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τόκιο είναι οι διαχρονικές παγκόσμιες πρωτεύουσες του bartending. Αλλά πιστεύω ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, ξαφνικά, εμφανίστηκαν και άλλες σκηνές που άρχισαν να ανθίζουν.

Η Αθήνα είναι μία από αυτές και μάλιστα έχει ένα από τα καλύτερα Bar Shows του κόσμου.  Αυτό που παρατήρησα λοιπόν είναι πως η Ασία αρχίζει να "προλαβαίνει", να καλύπτει τη διαφορά. Όταν πήγα στη Νότια Κορέα και έζησα εκεί, το 2017, είδα ξεκάθαρα αυτό το έντονο ενδιαφέρον για ό,τι συνέβαινε στη Δύση. Πολλές πρακτικές και τάσεις άρχισαν να υιοθετούνται από την εκεί μπαρ κοινότητα.

Εκεί, η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν σίγουρα το γλωσσικό εμπόδιο, πρέπει να το πω. Γιατί, ερχόμενος από το Λονδίνο και μετακομίζοντας, δεν ήμουν απαραίτητα προετοιμασμένος. Δεν είναι το ίδιο όπως εδώ, όπου όλοι μιλούν αγγλικά. Στην Κορέα μπορούσες να νιώσεις ότι η σκηνή άρχιζε πραγματικά να "βράζει". Για μένα προσωπικά, ήταν μια απαιτητική περίοδος, γιατί, παρόλο που είχα πολλούς φίλους και έναν ρόλο ηγετικό, η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική — και δεν ήμουν πλήρως έτοιμος να αντιμετωπίσω αυτό το μεγάλο πολιτισμικό σοκ. Παρόλα αυτά, πέρασα υπέροχα.

Το Χονγκ Κονγκ, πάλι, είναι διαφορετικό. Ήταν πάντα μια διεθνής πόλη — ένα πραγματικό melting pot πολιτισμών. Και νομίζω πως αυτό έκανε τη μετάβασή μου εδώ πολύ πιο εύκολη. Γνώρισα τον επιχειρηματικό μου συνεργάτη, και ακόμα και όταν δούλευα στο Four Seasons για 3,5 χρόνια, τα πράγματα ήταν πιο ομαλά.

Η μπαρ κοινότητα τόσο στην Κορέα όσο και στο Χονγκ Κονγκ -αλλά νομίζω γενικά σε όλη την Ασία- είναι πολύ δεμένη. Και αυτό φαίνεται κάθε φορά στα Asia’s 50 Best. Αν βρεθείς στην τελετή ή στο countdown, βλέπεις ότι όλοι χειροκροτούν όλους. Αυτό συμβαίνει γιατί η μπαρ σκηνή στην Ασία είναι ακόμα σχετικά νέα — και όλοι είναι τόσο ενθουσιασμένοι. Υπάρχει αυτή η αίσθηση συντροφικότητας που είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Βλέπεις το ίδιο πάθος, το ίδιο όραμα που υπήρχε στην Ευρώπη πριν από πολλά χρόνια.

> Και όσον αφορά το κοινό σας, οι επισκέπτες σας είναι κυρίως επισκέπτες ή ντόπιοι;

Νομίζω πως όταν ανοίξαμε, είχαμε περίπου 70% με 80% ντόπιους.
Τώρα είναι περίπου μισοί-μισοί, 50-50. Μετά το πρώτο Asia’s 50 Best, στράφηκαν πάνω μας τα φώτα. Τότε υπήρξε σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό έφερε περισσότερη κίνηση, περισσότερους τουρίστες.Είναι κάτι που αγαπώ… και δεν αγαπώ ταυτόχρονα.

> Είσαι κι εσύ επιχειρηματίας, οπότε ποιο κομμάτι σου το αγαπά;

Ακριβώς, το αγαπώ γιατί, κακά τα ψέματα, βγάζουμε χρήματα.
Αλλά ξέρεις, είμαι λίγο ρομαντικός και αναπολώ την εποχή που είχαμε πρωτοανοίξει, τότε που το Leone ήταν πραγματικά ένα συνοικιακό μπαρ, όλοι σε αυτό γνωρίζονταν μεταξύ τους. Για εμάς, από την αρχή, το ζητούμενο ήταν να είμαστε ανοιχτοί σε όλους — να δημιουργήσουμε αυτή την αίσθηση οικειότητας. Και νομίζω πως, ναι, αν ερχόσουν μια Παρασκευή βράδυ στο Bar Leone και έμενες στη γειτονιά, πιθανότατα θα ήξερες τους μισούς μέσα στο μαγαζί. Και αυτό ήταν υπέροχο.

Τώρα, όπως είπα, δεν είναι ότι δε μου αρέσει αυτό που συνέβη — απλώς νιώθω λίγη νοσταλγία. Αλλά φυσικά, ως επιχειρηματίας πλέον, είναι φανταστικό, γιατί το 50 Best μας έδωσε μια απίστευτη πλατφόρμα. Και αυτή η πλατφόρμα έβαλε το Leone στον παγκόσμιο χάρτη. Οπότε είναι δική μας ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες — και να προσφέρουμε τη φιλοξενία όπως την είχατε οραματιστεί.

To cocktail Cafe Paradiso στο Bar Leone© Victoria Chawn
To Filthy Martini του Bar Leone© Victoria Chawn

> Για κάποιον που έρχεται πρώτη φορά στο Bar Leone, τι θα του πρότεινες να δοκιμάσει;

Από τη mortadella focaccia και το olive oil sour μέχρι το filthy martini και το caffè paradiso… Για να είμαι ειλικρινής, είμαστε πολύ "δημοκρατικοί" στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Ξέρεις, σε κάποια μπαρ, όταν ένας πελάτης παραγγέλνει ένα ποτήρι κρασί, οι bartenders μπορεί να ξινίσουν λίγο. Εμείς είμαστε απολύτως εντάξει με αυτό.

Οπότε, για μένα, το πιο σημαντικό είναι οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την εμπειρία, να αισθάνονται άνετα — και αν θέλουν να παραγγείλουν κρασί ή μπύρα, φυσικά και μπορούν. Αλλά σίγουρα, τα ποτά και τα πιάτα που αναφέρθηκαν είναι τα best sellers μας από την πρώτη μέρα. Είμαστε οι ανεπίσημοι πρεσβευτές της mortadella στην Ασία (γέλια).

Το σάντουιτς με μορταδέλα στο Bar Leone© Victoria Chawn

Έχετε ξεχωρίσει σαν Bar Leone τα δύο τελευταία χρόνια τόσο στα Asia's 50 Best Bars (με δύο συνεχόμενες πρώτες θέσεις) όσο και στα The World’s 50 Best Bars (νο.2 πέρυσι, νο.1 φέτος). Ποιες κοινές αξίες μοιράζεστε με τον θεσμό; Και πώς βοηθά όλο αυτό τη βιομηχανία των μπαρ να εξελιχθεί περαιτέρω αλλά και να συνδεθεί με τον κόσμο;

Νομίζω πως η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που συνέβη χθες το βράδυ. Βρισκόμασταν όλοι σε μια αίθουσα γεμάτη με φίλους, γεμάτη με ανθρώπους που σέβονται ο ένας τον άλλον. Και πιστεύω πως υπάρχει μπόλικη αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ μας, μεταξύ όλων όσοι είμαστε σε αυτόν τον χώρο. Αυτό το event, αυτή η πλατφόρμα, είναι πραγματικά πολύτιμη κυρίως γιατί αρχικά μας επιτρέπει να μαζευόμαστε όλοι μαζί από κάθε γωνιά της Γης και να γιορτάζουμε.

Και νομίζω πως, όσο κι αν υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχει ταυτόχρονα και πολύς σεβασμός. Αυτό είναι το στοιχείο της κοινότητας, και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει αυτό το όποιο βραβείο ξεχωριστό.

> Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Ο άμεσος στόχος, για να είμαι ειλικρινής, είναι να ξεκουραστούμε λίγο. Αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό καθώς το Bar Leone ανοίγει στη Σανγκάη τον Νοέμβριο — είναι ένα φανταστικό project, για το οποίο είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος.

Ας πούμε πως έχουμε μια λίγο "πειρατική" νοοτροπία, θέλουμε να τα κάνουμε όλα! Αλλά, ταυτόχρονα. Η προτεραιότητα είναι ξεκάθαρη: Bar Leone, Montana, Bar Leone στη Σανγκάη. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η ομάδα θα παραμείνει δυνατή, το προϊόν θα εξακολουθεί να είναι ποιοτικό και οι επισκέπτες θα περνούν όμορφα. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά.

Η ομάδα του Bar Leone

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος

Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Στα Michelin των μπαρ, θα βρεις και ένα μαγαζί από τον Βόλο

Πώς τρία αθηναϊκά φαβορί, ένα μπαρ από τη Θεσσαλονίκη και μια πρόταση-έκπληξη από τον Βόλο ξεχώρισαν στο διεθνή θεσμό του The Pinnacle Guide.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πόσο παλιό είναι το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί

Σε ένα μουσείο της Γερμανίας φυλάσσεται το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί στον κόσμο. Ένα μυστήριο που κανείς δεν έχει τολμήσει να ανοίξει και μια ιστορία που συνδέει το κρασί με τους Ρωμαίους.

Γραφει Τιμος Σαλαμες