Στο μπαρ όπου ο Picasso πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Coco Chanel, Alberto Giacometti, Yves Saint Laurent, Henri Matisse, Richard Strauss, Joan Miró, Pablo Picasso. Το Kronenhalle της Ζυρίχης είχε την πιο εκλεκτή πελατεία στην ιστορία.
Το 1924, οι Hulda και Gottlieb Zumsteg απέκτησαν το κτίριο της Rämistrasse 4, μόλις λίγα μέτρα πιο πάνω από τις όχθες της λίμνης, στο κέντρο της Ζυρίχης. Το μέχρι πρότινος Hôtel de la Couronne μεταμορφώθηκε από ξενοδοχείο σε έναν διττό χώρο, που περιελάμβανε μπαρ και εστιατόριο. Υπό την εξαιρετική διαχείριση του ζεύγους Zumsteg, το Kronenhalle έγινε σύντομα στέκι καλλιτεχνών, συγγραφέων, ζωγράφων και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων όχι μόνο της εποχής αλλά και της ιστορίας.
Όχι ένα συνηθισμένο μπαρ
Marc Chagall, Pablo Picasso, Robert Rauschenberg, Alberto Giacometti, Henri Matisse, Joan Miró, Georges Braque ήταν μόνο μερικοί από τους πιο εκλεκτούς θαμώνες του, μαζί με τους Andy Warhol, Coco Chanel, Yves Saint Laurent, Richard Strauss και James Joyce.
Δύσκολα θα βρει κανείς πιο πλούσια guest list από αυτή του Kronenhalle σε οποιοδήποτε μπαρ του πλανήτη διαχρονικά. Ο μύθος θέλει μάλιστα αρκετούς από τους προαναφερθέντες να είχαν αφήσει αντί για χρήματα κάποιον από τους πίνακές τους, προκειμένου να πληρώσουν τα ποτά τους.
Όσοι το έχουν επισκεφθεί -μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων-, υποστηρίζουν πως είναι σαν να πίνεις ποτό ή να τρως σε μια ξεχασμένη από τον χρόνο γκαλερί. Και η αλήθεια δεν βρίσκεται μακριά από αυτή την άποψη.
Και οι δύο χώροι του, αυτοί του εστιατορίου και του μπαρ, είναι σχεδόν εξολοκλήρου καλυμμένοι από ξύλο, με την διαχρονική κομψότητα να κάνει την εμφάνισή της σε μικρές λεπτομέρειες.
Αυτό όμως που πραγματικά κεντρίζει το βλέμμα, είναι η παρουσία δεκάδων έργων των περίφημων ζωγράφων-πελατών του, που βρίσκονται κρεμασμένα στους τοίχους. Κάτι που το καθιστά ποθητό στόχο κάθε φορά για επίδοξους διαρρήκτες - έχουν "ανοίξει" το Kronenhalle πάνω από 5 φορές.
Εντός της μπάρας, ο chef de bar Christian Heiss έχει δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και πλήρη λίστα ποτών, ενώ διατηρεί ένα εγχειρίδιο με χειρόγραφες συνταγές cocktail - όλα όσα αυτός και η ομάδα του έχουν φτιάξει για κάθε πελάτη τις προηγούμενες δεκαετίες (τη λίστα με τα ποτά μπορείς να την δεις αναλυτικά εδώ).
Όσον αφορά το εστιατόριο, χωρίζεται με τη σειρά του σε τρεις επιμέρους χώρους -brasserie, the Chagall Room και Swiss Gallery- και σερβίρει εποχιακά πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές της κεντρικής Ευρώπης. Balleron salad, Chateaubriand και Mousse au Chocolat είναι κάποια από τα γευστικά του highlights.
Διάβασε ακόμη για το πώς θα φέρεις το αγαπημένο σου μπαρ στο σπίτι, τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2021 και το Tequila Martini του Stanley Tucci.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Τα σωστά κρασιά για τη Σαρακοστή
Σαρακοστή με οινικές πινελιές, αλλά και ποιοτικά αποστάγματα.
Όλα όσα χρειάζεσαι για να γιορτάσεις την St. Patrick's Day
Και μάλιστα δίχως να είσαι Ιρλανδός.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα πάντα για το Riesling
Ένα πλήρες guide για μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες του κόσμου, με αφορμή τη σημερινή International Riesling Day.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςVamma, ένα διαφορετικό ελληνικό βερμούτ
Έντονος χαρακτήρας, πικρά και γλυκά στοιχεία, άνθη, οξύτητες και μεγάλη πολυπλοκότητα, σε ένα ξεχωριστό ποτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι θα γίνει αν πίνεις κάθε μέρα ένα ποτήρι κρασί;
Η επιστήμη έχει για ακόμα μία φορά την απάντηση.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΌταν το Line συνάντησε το Delta
Υψηλή γαστρονομία και fine drinking σε άψογο συντονισμό, χάρη στα πιάτα ενός εκ των κορυφαίων εστιατορίων της χώρας και ενός από τα καλύτερα μπαρ του πλανήτη.
Γραφει Μπαμπης Δουκας