Στο μπαρ όπου ο Picasso πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Coco Chanel, Alberto Giacometti, Yves Saint Laurent, Henri Matisse, Richard Strauss, Joan Miró, Pablo Picasso. Το Kronenhalle της Ζυρίχης είχε την πιο εκλεκτή πελατεία στην ιστορία.

Το 1924, οι Hulda και Gottlieb Zumsteg απέκτησαν το κτίριο της Rämistrasse 4, μόλις λίγα μέτρα πιο πάνω από τις όχθες της λίμνης, στο κέντρο της Ζυρίχης. Το μέχρι πρότινος Hôtel de la Couronne μεταμορφώθηκε από ξενοδοχείο σε έναν διττό χώρο, που περιελάμβανε μπαρ και εστιατόριο. Υπό την εξαιρετική διαχείριση του ζεύγους Zumsteg, το Kronenhalle έγινε σύντομα στέκι καλλιτεχνών, συγγραφέων, ζωγράφων και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων όχι μόνο της εποχής αλλά και της ιστορίας.

Στο μπαρ όπου ο Picasso πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Όχι ένα συνηθισμένο μπαρ

Marc Chagall, Pablo Picasso, Robert Rauschenberg, Alberto Giacometti, Henri Matisse, Joan Miró, Georges Braque ήταν μόνο μερικοί από τους πιο εκλεκτούς θαμώνες του, μαζί με τους Andy Warhol, Coco Chanel, Yves Saint Laurent, Richard Strauss και James Joyce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

Δύσκολα θα βρει κανείς πιο πλούσια guest list από αυτή του Kronenhalle σε οποιοδήποτε μπαρ του πλανήτη διαχρονικά. Ο μύθος θέλει μάλιστα αρκετούς από τους προαναφερθέντες να είχαν αφήσει αντί για χρήματα κάποιον από τους πίνακές τους, προκειμένου να πληρώσουν τα ποτά τους.

ΚΡΟΝΕΝΧΑΛΕ 4

Όσοι το έχουν επισκεφθεί -μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων-, υποστηρίζουν πως είναι σαν να πίνεις ποτό ή να τρως σε μια ξεχασμένη από τον χρόνο γκαλερί. Και η αλήθεια δεν βρίσκεται μακριά από αυτή την άποψη. 

ΚΡΟΝΕΝΧΑΛΕ 4

Και οι δύο χώροι του, αυτοί του εστιατορίου και του μπαρ, είναι σχεδόν εξολοκλήρου καλυμμένοι από ξύλο, με την διαχρονική κομψότητα να κάνει την εμφάνισή της σε μικρές λεπτομέρειες.

ΚΡΟΝΕΝΧΑΛΕ 5

Αυτό όμως που πραγματικά κεντρίζει το βλέμμα, είναι η παρουσία δεκάδων έργων των περίφημων ζωγράφων-πελατών του, που βρίσκονται κρεμασμένα στους τοίχους. Κάτι που το καθιστά ποθητό στόχο κάθε φορά για επίδοξους διαρρήκτες - έχουν "ανοίξει" το Kronenhalle πάνω από 5 φορές. 

ΚΡΟΝΕΧΑΛΕ 8

Εντός της μπάρας, ο chef de bar Christian Heiss έχει δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και πλήρη λίστα ποτών, ενώ διατηρεί ένα εγχειρίδιο με χειρόγραφες συνταγές cocktail - όλα όσα αυτός και η ομάδα του έχουν φτιάξει για κάθε πελάτη τις προηγούμενες δεκαετίες (τη λίστα με τα ποτά μπορείς να την δεις αναλυτικά εδώ).

ΚΡΟΝΕΧΑΛΕ 7

Όσον αφορά το εστιατόριο, χωρίζεται με τη σειρά του σε τρεις επιμέρους χώρους -brasserie, the Chagall Room και Swiss Gallery- και σερβίρει εποχιακά πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές της κεντρικής Ευρώπης. Balleron salad, Chateaubriand και Mousse au Chocolat είναι κάποια από τα γευστικά του highlights.

 


Διάβασε ακόμη για το πώς θα φέρεις το αγαπημένο σου μπαρ στο σπίτι, τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2021 και το Tequila Martini του Stanley Tucci.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.