Η ιστορία του 7 Jokers

Το 7 Jokers γίνεται φέτος 13 ετών. Ζητήσαμε από τον καθ' ύλην αρμόδιο Σπύρο Αναγνώστου να μας μιλήσει γι' αυτό. Αλλά όχι μόνο γι' αυτό.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Φεβρουαρίου 2019

Πάντοτε κεφάτο. Κλασικό αλλά χωρίς τη στιβαρή έννοια του όρου, το spot που έμοιαζε να κατοικεί από πάντα στον αριθμό 7 της οδού Βουλής. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε και ακόμη περισσότερα να γράψουμε για το 7 Jokers. Προτιμήσαμε να απευθυνθούμε στον καθ' ύλην αρμόδιο, τον -εκ των ιδιοκτητών- Σπύρο Αναγνώστου. Και ορίστε τι μας είπε.

Το ξεκίνημα

Πολύ πριν το 7 Jokers, ο Σπύρος Αναγνώστου ήξερε τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Ασφαλώς αυτό περιελάμβανε πολλά ποτά και μεγάλες μπάρες. Από μικρός στα βάσανα λοιπόν: "Η αγάπη για το μπαρ μάλλον υπήρχε μέσα μου, σαν να ήταν καταγεγραμμένη. Μου άρεσε από πολύ μικρός να βγαίνω. Όταν το 1996 ο αδερφός μου πήρε τη Ράμπα στα Εξάρχεια, ξεκίνησα κι εγώ, ήμουν το παιδί για όλες τις δουλειές". Σε εποχές βέβαια, που τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά στον χώρο της νύχτας. "Εντελώς άλλες εποχές, με περισσότερο χρήμα ασφαλώς και άλλες επιλογές. Το μπαρ βέβαια είχε και τότε αντιπροσωπευτική σημασία".

Η ιστορία του 7 Jokers

Μετά τη Ράμπα, ακολούθησαν αρκετά άλλα στέκια για μία διετία, μεταξύ των οποίων το Wild Rose στη Γλυφάδα και το Argo στο Κολωνάκι. Ώσπου το 1998, ο Σπύρος Αναγνώστου θα βρεθεί στο Σκουφάκι. Ή πιο σωστά, θα σπουδάσει εκεί: "Το Σκουφάκι ήταν ουσιαστικά ένα ΙΕΚ. Και για εμένα αλλά και για τα άλλα παιδιά που δουλεύαμε μαζί εκεί".

Όπου "παιδιά" βάλε ονόματα όπως αυτά του Θάνου Προυναρού (Baba Au Rum), του Χρήστου Χουσέα (42), του Μάριο Μπάσο (Barreldier) και αρκετών ακόμη, που έπαιξαν μετέπειτα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αθηναϊκής μπαρ σκηνής. "Για μία πενταετία το Σκουφάκι πραγματικά ξεχώριζε και εμείς περνούσαμε πάρα πολύ καλά" αρκείται να πει ο Σπύρος Αναγνώστου, πριν ανοίξουμε το μεγάλο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα 7 Jokers.

Και εγένετο 7 Jokers

"Ήμασταν 2 ζευγάρια, όλοι επαγγελματίες του χώρου, που ήδη κάναμε αυτή τη δουλειά. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι δικό μας, όπως ακριβώς το θέλαμε. Έτσι όπως είχαμε τα πράγματα στο μυαλό μας. Και οι 4 ήμασταν διαφορετικά ίδιοι, γι' αυτό και ο καθένας ανέλαβε το δικό του κομμάτι στο μπαρ και δεν έμπλεκε στα πόδια του άλλου. Βασικό αυτό, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν συνεταιρισμό ουσιαστικά" μου λέει σχετικά με το πώς το 2006 γεννήθηκε το μπαρ στην οδό Βουλής.

Στο μυαλό τους, υπήρχε ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα: "Να γίνει ένα μαγαζί που να φαίνεται ότι υπάρχει πολλά χρόνια σε αυτό το σημείο. Να μοιάζει λες και ήταν από πάντα στο ίδιο μέρος. Και ασφαλώς ένα μέρος που θα μπορούσε και ο κόσμος αλλά και εμείς να διασκεδάζουμε σε αυτό".

7 JOKERS 1

Και το όνομα; Ποιος ήταν ουσιαστικά ο νονός του μπαρ και γιατί βαφτίστηκε 7 Jokers; "Για να ρωτάει ο κόσμος, θέλαμε να δώσουμε ένα μυστήριο" απαντά περιπαικτικά, πριν επεκταθεί στις απαραίτητες λεπτομέρειες: "Είχαμε σκεφτεί αρχικά το Joker ή Jokers, που από μόνη της είναι μία λέξη που κάνει γκελ. Μετά, είπαμε να προσθέσουμε και το 7 που είναι δυνατός και σημαδιακός αριθμός - παρότι, αρχικά, ήμασταν 4 συνέταιροι. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο, βαθύτερο νόημα γύρω από αυτό". Το γεγονός βέβαια, δεν εμπόδιζε στο ξεκίνημα τον κόσμο να ρωτά ποιοι είναι οι υπόλοιποι jokers.

ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 3

Μετά από 13, πλέον, χρόνια, το 7 Jokers είναι η απάντηση στην ερώτηση "πού συνεχίζουμε;" μετά το πρώτο ή τα πρώτα ποτά στον ευρύτερο χώρο του ιστορικού κέντρου. Κάτι που δεν το περιορίζει απαραίτητα, καθώς ανοίγει από το πρωί και διατηρεί πάντοτε τον χαρακτήρα και το ύφος του.

Είναι πια, ένα και από τα κλασικότερα της περιοχής και αγαπημένο των bartenders, Ελλήνων και ξένων, καθώς και αρκετών, σημαντικών προσώπων από το χώρο του ποτού γενικότερα.

Θα έπρεπε να υπάρχει ένα 7 Jokers σε κάθε πρωτεύουσα του κόσμου

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν ακουστεί ποτέ γι' αυτό, το έχει πει ο Tony Conigliaro σε μία κουβέντα με άλλους bartenders και δημοσιογράφους: Θα έπρεπε να υπάρχει ένα 7 Jokers σε κάθε πρωτεύουσα του κόσμου.

"Είναι αρκετά τιμητικό και συγκινητικό αυτό. Να είναι καλά τα παιδιά" συμπληρώνει χαμογελώντας ο Σπύρος Αναγνώστου: "Όντως κάποιοι μας έχουν ιδιαίτερη αδυναμία, όπως ας πούμε ο Conigliaro. Αυτό έχει να κάνει με την αίσθηση οικειότητας που αμέσως σου βγάζει ο χώρος. Ακόμη κι όταν έχει αρκετό κόσμο και πέφτει στρίμωγμα, νιώθεις άνετα. Και θέλω να πιστεύω ότι πάντοτε περνάς καλά". 

What happens in Jokers

Πολλά από αυτά που γίνονται στο 7 Jokers, μένουν στο 7 Jokers. Όχι όμως όλα και πολύ περισσότερο ιστορίες που αξίζει να μοιραστούν -και που με τον τρόπο τους έχουν βάλει κι αυτές το λιθαράκι τους στο να χτιστεί ο μύθος του μπαρ.

Ο Dan Auerbach των Black Keys εμπνεύστηκε από έναν ιδιόρρυθμο πελάτη του 7 Jokers, το hit της μπάντας Lonely Boy. "Δεν θυμάμαι αν είχαν έρθει για συναυλία ή αν στα πλαίσια κάποιου tour πέρασαν μία βόλτα από την Αθήνα, αλλά είχαν περάσει ένα βράδυ από εδώ. Είχαμε έναν πελάτη που χόρευε μόνος του οτιδήποτε κι αν έπαιζε με ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ, μέχρι αργά. Όλο το σκηνικό προφανώς έκανε εντύπωση ή και ενέπνευσε τον Auerbach". Πριν λίγους μήνες, στο περιθώριο του αγώνα του Champions League της ΑΕΚ με τον Άγιαξ, είχε βρεθεί στο 7 Jokers για ένα ποτό ο Edwin van der Sar (πλέον διευθυντής ποδοσφαίρου του Αίαντα).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The 7 Jokers (@the7jokersbar.athens) on

Ο θρυλικός πρώην τερματοφύλακας (εθνικής Ολλανδίας, Άγιαξ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) παρότι δέχτηκε αρκετό πικάρισμα από φίλους του Παναθηναϊκού, βρέθηκε εκεί και το αμέσως επόμενο βράδυ. Υπάρχουν κι άλλες ακόμη ιστορίες, με διάσημα πρόσωπα και μη. Ακόμη και γάμοι έχουν ξεκινήσει από το 7 Jokers, με ζευγάρια που γνωρίστηκαν μπροστά στη μπάρα του. 

Τα αθηναϊκά μπαρ γενικότερα

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το 7 Jokers ήταν ένα από εκείνο τα στέκια που συνέβαλλαν με το τρόπο τους στο να χτιστεί η μπαρ σκηνή της πόλης και στο χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει την τελευταία δεκαετία στο ιστορικό κέντρο. "Θεωρώ πως έχουμε να δούμε πολλά ακόμη. Η τάση έχει εξελιχθεί καθώς κάτι τέτοιο απαιτούν οι εποχές. Και παλαιότερα υπήρχε αθηναϊκή νύχτα, αλλά δεν είχε ανάγκη αυτή την εξειδίκευση. Πιο παλιά, στα μπαρ, το μόνο που ήθελαν οι πελάτες ήταν να μην πίνουν μπόμπες. Κάθε εποχή έχει και τις δικές της γενιές καθώς και όσα φέρνουν αυτές μαζί τους. Και μη ξεχνάς πως πριν δέκα χρόνια δεν ήταν και τόσο trend το επάγγελμά μας. Λίγοι ήταν οι επαγγελματίες τότε, οι περισσότεροι ασχολούνταν περιστασιακά ή συμπληρωματικά με κάτι άλλο, μπορεί να ήταν φοιτητές ή ηθοποιοί. Δεν έβλεπαν το μπαρ ως καριέρα. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, κανείς πλέον δε θα γυρίσει να ρωτήσει κάποιον μπάρμαν τι άλλο κάνει στη ζωή του" αναφέρει σχετικά με την κουλτούρα που έχει εσχάτως διαμορφωθεί γύρω από το ποτό και το κομμάτι του μπαρ, για μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες: "Για παράδειγμα, πλέον βρίσκεις ευκολότερα ένα ποτό. Πριν, θα έπρεπε εσύ ή κάποιος γνωστός σου να κάνει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό για να σου φέρει 1 ή 2 μπουκάλια. Δεν υπήρχαν οι ανέσεις να το παραγγείλεις μέσω ίντερνετ ή να το βρεις σε κάποια μεγάλη κάβα. Ακόμη και τέτοιες λεπτομέρειες έχουν παίξει το ρόλο τους".

ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 2

Τα ατού των ελληνικών μπαρ σύμφωνα πάντοτε με τον Σπύρο Αναγνώστου μπορούν να εντοπιστούν σε αρκετές παραμέτρους: "Παρότι έχουμε αρκετά αρνητικά ως λαός, έχουμε το καλό πως στο κομμάτι της εστίασης γενικότερα δουλεύουμε με προσοχή και συνέπεια. Σκέψου, το μοντέλο του all day είναι ξεκάθαρα ελληνική πατέντα. Έχουμε πάρει πολλά διαφορετικά στοιχεία και τα έχουμε προσαρμόσει σε ένα χώρο που λειτουργεί για 15-16 ώρες την ημέρα και τα έχει όλα μέσα. Και το κάνουμε και καλά, μέσα σε γρήγορο ρυθμό εξέλιξης. Προσαρμοζόμαστε εύκολα και γρήγορα" είναι ή άποψή του, για να την πλαισιώσει με το πολύ γρήγορο σέρβις, την ατμόσφαιρα που υπάρχει και το ταμπεραμέντο: "Είναι large ρε παιδί μου τα μπαρ εδώ, από οποιοδήποτε σημείο και να το δεις: Αισθητική, ατμόσφαιρα, ποιότητα".

Πώς γίνεται σπουδαίο ένα μπαρ;

Ο κόσμος του ποτού και του μπαρ αλλάζει διαρκώς και ασφαλώς εξελίσσεται. Υπάρχει πάντοτε μία ροή, είτε μιλάμε για trends, είτε για πράγματα που γίνονται κλασικά: "Το κλασικό δεν πεθαίνει ποτέ. Απλά ίσως να πρέπει να το προσαρμόζεις στις εποχές". 

Αν υπάρχει όμως ένα στοιχείο που κάνει σπουδαίο ένα μπαρ, αυτό είναι η αυθεντικότητα: "Με την έννοια του να μην πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Να δίνεις ποιότητα στον πελάτη, από οποιαδήποτε σκοπιά: Από καφέ, φαγητό και ποτό μέχρι μουσική και ατμόσφαιρα. Να έρχεται στον χώρο σου ο άλλος και να περνά καλά. Να τον βοηθάς τον άλλον να περάσει καλά. Ευτυχώς, όλοι έχουν αποκτήσει καλύτερο κριτήριο αξιολόγησης πλέον" πιστεύει ο Σπύρος Αναγνώστου, ο οποίος δε διστάζει να αποκαλύψει τι είναι αυτό που μένει στο τέλος, μετά από όλη αυτή την πορεία: "Νομίζω πως η αγάπη και ο σεβασμός από πελάτες και συναδέλφους είναι στοιχεία που με χαροποιούν. Και βεβαίως το ότι βλέπω πως ο κόσμος περνά πραγματικά καλά στο Jokers. Αυτό είναι κάτι που σου δίνει ενέργεια. Γενικά, καλά έχουμε περάσει και ελπίζω να συνεχίσουμε να το κάνουμε".


Info

7 Jokers
Βουλής 7, Αθήνα
Τηλ. 210 3219225

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα καλύτερα και τα χειρότερα ροφήματα και ποτά σύμφωνα με το Harvard

Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές -καφές, τσάι, energy drinks, αλκοόλ κλπ- λογικό το να μην ξέρεις το τι σου κάνει καλό και τι σε βλάπτει.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Γιορτάζοντας τα 320 χρόνια του Mount Gay Rum

Ένα ρούμι με μεγάλη ιστορία & ένα πάρτι με δροσερά cocktail και ατμόσφαιρα Kαραϊβικής.

H Elisabetta Nonino και η απόσταξη παράδοσης

Μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες του spirits industry μιλά για την γκράπα, την οικογένεια-θρύλο στην Ιταλία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος του ποτού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένα ουίσκι με την υπογραφή του Steph Curry

Το Gentleman's Cut Kentucky Straight Bourbon Whiskey θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό και ο Curry μοιάζει ενθουσιασμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Athens Cocktail Festival & Week επιστρέφει

Η γιορτή του cocktail επανέρχεται στην πόλη, για να μας υπενθυμίσει πόσο πολύ η Αθήνα αγαπά τα μπαρ αλλά και τα φεστιβάλ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Hendrick's Flora Adora gin, μία ασυνήθιστα λουλουδένια έκρηξη απόλαυσης

Ένα μπουκέτο ανθισμένων λουλουδιών στο ποτήρι σου.