Οι "συνήθεις ύποπτοι", The Clumsies και Baba Au Rum, βρίσκονται για μία ακόμη συνεχόμενη χρονιά στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του πλανήτη σύμφωνα με τον διαγωνισμό World's 50 Best Bars, επιβεβαιώνοντας και πάλι το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του ελληνικού bartending αλλά και το γεγονός πως η Αθήνα είναι πια μία παγκόσμια μητρόπολη στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Στην πέμπτη χρονιά της λειτουργίας του, το The Clumsies της οδού Πραξιτέλους βρίσκεται στην 6η θέση, με τη φήμη του να έχει ξεπεράσει κατά πολύ πια τα ελληνικά δεδομένα. Σε εξίσου υψηλό επίπεδο όμως στέκεται και το Baba Au Rum της οδού Κλειτίου (νο.31 φέτος), που δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιδραστικά μπαρ που άνοιξαν ποτέ στη χώρα μας.

Στο νο.1 της φετινής λίστας βρίσκεται το νεοϋορκέζικο Dante. Οι Linden Pride, Nathalie Hudson και Naren Young ανέλαβαν ένα παλιό ιταλικό café στο Greenwich Village και το μετέτρεψαν σε ένα πραγματικά cool μέρος, που μεταξύ άλλων σερβίρει και το μάλλον καλύτερο Negroni του πλανήτη.

Αμέσως μετά, ακολουθεί το λονδρέζικο Connaught Bar (νο.5 το 2018), που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Mayfair. Σε αυτό, ο master mixologist Ago Perrone (που βρίσκεται στο πόστο του από την πρώτη στιγμή που άνοιξε) φτιάχνει ένα από τα πιο συγκλονιστικά Martini που μπορεί να πιει κάποιος.

Η έκπληξη της πρώτης πεντάδας είναι το Floreria Atlantico (νο.3 από την 14η θέση πέρυσι) του Μπουένος Άιρες - ένα από τα πιο όμορφα speakeasy bars που υπάρχουν. Η είσοδός του βρίσκεται σε ένα ανθοπωλείο (που πουλά και κρασιά), τις σκάλες του οποίου κατεβαίνει κάποιος για να βρεθεί στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του υπογείου. Σερβίρει ποτά από όλο τον κόσμο και τα καλύτερα cocktails της αργεντίνικης πρωτεύουσας.

Μία θέση πιο κάτω υπάρχει το The NoMad (Νέα Υόρκη, νο.4 και πέρυσι). Σε αυτό, ο bar director Leo Robitschek εμπνέεται από τις κλασικές συνταγές, παρουσιάζοντάς τες με μια πιο φρέσκια ματιά, ενώ δεν διστάζει να πειραματιστεί με πραγματικά εξωτικά υλικά και spirits. 

Την πεντάδα κλείνει το The American Bar στο ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου. To συγκεκριμένο σερβίρει φιλοξενούμενους και επισκέπτες από τον 19ο αιώνα και είναι σχεδόν συνώνυμο με τα cocktail- έργα τέχνης. H θρυλική του bartender Ada Coleman δημιούργησε το Hanky-Panky, ενώ το The Savoy Bartender Book του Harry Craddock θεωρείται "Βίβλος" σχεδόν για κάθε άνθρωπο που ασχολείται με το χώρο του ποτού παγκοσμίως.

Αναλυτικά η λίστα με τα κορυφαία μπαρ για το 2019

  1. Dante, Νέα Υόρκη
  2. Connaught Bar, Λονδίνο
  3. Floleria Atlántico, Μπουένος Άιρες
  4. The NoMad, Νέα Υόρκη
  5. American Bar, Λονδίνο
  6. The Clumsies, Αθήνα
  7. Attaboy, Νέα Υόρκη
  8. Atlas, Σιγκαπούρη
  9. The Old Man, Χονγκ Κονγκ
  10. Licoreria Limantour, Πόλη του Μεξικό
  11. Manhattan, Σιγκαπούρη
  12. Native, Σιγκαπούρη
  13. Carnaval, Λίμα
  14. Katana Kitten, Νέα Υόρκη
  15. Guilhotina, Σάο Πάουλο
  16. Three Sheets, Λονδίνο
  17. Himkok, Όσλο
  18. High Five, Τόκιο
  19. Salmon Guru, Μαδρίτη
  20. Paradiso, Βαρκελώνη
  21. Indulge Experimental Bistro, Ταϊπέι
  22. The Dead Rabbit, Νέα Υόρκη
  23. Coupette, Λονδίνο
  24. The SG Club, Τόκιο
  25. Dr. Stravinsky, Βαρκελώνη
  26. Employees Only, Νέα Υόρκη
  27. El Copitas, Αγία Πετρούπολη
  28. Scout, Λονδίνο
  29. Jigger & Pony, Σιγκαπούρη
  30. Operation Dagger, Σιγκαπούρη
  31. Baba Au Rum, Αθήνα
  32. La Factoria, Σαν Χουάν
  33. Presidente, Μπουένος Άιρες
  34. Schumann's, Μόναχο
  35. Speak Low, Σανγκάη
  36. Little Red Door, Παρίσι
  37. Tjoget, Στοκχόλμη
  38. The Old Man, Σιγκαπούρη
  39. Lyaness, Λονδίνο
  40. Happiness Forgets, Λονδίνο
  41. Swift, Λονδίνο
  42. Trick Dog, Σαν Φρανσίσκο
  43. Maybe Sammy, Σίδνεϊ
  44. 1930, Μιλάνο
  45. Sober Company, Σανγκάη
  46. Electric Bing Sutt, Βηρυτός
  47. Kwānt, Λονδίνο
  48. Artesian, Λονδίνο
  49. Coa, Χονγκ Κονγκ
  50. Jerry Thomas Speakeasy, Ρώμη

Καλά ποτά σε όλους.


Διάβασε ακόμη για τα καλύτερα αθηναϊκά μπαρ και γιατί έκλεισε το περιβόητο Dandelyan στο Λονδίνο.