Αναζητούμε το τέλειο martini μέσα από 4 συνταγές

Ο καταλληλότερος τρόπος για να γιορτάσεις τη σημερινή World Martini Day.

Αν θέλεις να τεστάρεις ένα cocktail bar, παράγγειλε ένα martini, υποστηρίζει ένας άγραφος νόμος μεταξύ των afficionados του ποτού. Στην απλούστερη και ενδεχομένως πιο ειλικρινή εκδοχή του το martini περιλαμβάνει τζιν (ή βότκα) και βερμούτ και πιθανόν μία-δύο σταγόνες bitters και μια ελιά ή μια κορδέλα από φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα. Όπως σε πολλά κοκτέιλ, έτσι και εδώ οι ρίζες του χάνονται μέσα στο χρόνο.

Σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή, πρόκειται για μια εξέλιξη του κοκτέιλ Martinez, που πρωτοφτιάχτηκε το 1884. Έκτοτε έχουν υπάρξει εκατοντάδες παραλλαγές και ακόμα περισσότερες απόψεις. Ο Henry Louis Mencken τόνιζε ότι πρόκειται για τη μοναδική αμερικανική εφεύρεση που είναι τόσο τέλεια όσο το σονέτο, ο Elwyn Brooks White το χαρακτήριζε ελιξίριο της ησυχίας, o Ernest Hemingway υποστήριζε ότι τον έκανε να νιώθει πολιτισμένος και ο James Bond το ζητούσε "shaken not stirred" (μια αιώνια διαμάχη για το πώς πρέπει να φτιάχνεται).

Αυτά όμως λίγο πολύ τα γνωρίζεις. Εκείνο που δε γνωρίζεις –όπως όλοι μας τελικά – είναι τι είναι εκείνο που το καθιστά τέλειο. Αρχικά σίγουρα η αναλογία. Όσο περισσότερο βερμούτ έχει, τόσο πιο ξηρό είναι το αποτέλεσμα, με την αρχική αναλογία βερμούτ-τζιν (τα γλυκά και συμπυκνωμένα Old Tom gins) να είναι 1:1. Με την επέλαση όμως των London dry gins αυτό άλλαξε, με την ποσότητα του βερμούτ να μειώνεται. Κάποιοι μάλιστα –διάσημοι– φίλοι του κοκτέιλ δε χρησιμοποιούσαν καθόλου βερμούτ, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν εκδοχές όπως το Churchill martini. Πάντοτε όμως αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις του κάθε ουρανίσκου. Έπειτα παίζουν ρόλο και τα υλικά.

Αναζητούμε το τέλειο martini μέσα από 4 συνταγές

Πέρα από το ποιοτικό τζιν (ή βότκα) και το αντίστοιχο βερμούτ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται και εξαιρετικής ποιότητας πάγος. Ακριβώς όπως και στη μαγειρική, έτσι κι εδώ έχει μεγάλη σημασία οι πρώτες ύλες να είναι αυτές που πρέπει. Όσον αφορά το περίφημο δίλημμα "shaken or stirred?", θα μπορούσαμε να πούμε ότι, όταν χρησιμοποιείται περισσότερο βερμούτ, είναι προτιμότερη η χρήση του mixing glass, ενώ όταν υπερέχει το τζιν, το σέικερ είναι το κατάλληλο εργαλείο για να γίνει η δουλειά. Τέλος, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς τα bitters, που χρησιμοποιούνται πλέον σχεδόν σε κάθε καλό μπαρ, ή ακόμα και τις γαρνιτούρες.

Όπως και να έχει, ένα καλοφτιαγμένο martini θα είναι πάντοτε ένα καλοφτιαγμένο martini. Το αν είναι και τέλειο το κρίνει ο καθένας ανάλογα με τα γούστα και την αίσθησή του.

Οι συνταγές

Tanqueray Nº Ten Gin Martini

Υλικά

•1 μεζούρα Tanqueray Nº Ten

•1/4 μεζούρας Belsazar Dry

•1 φλούδα γκρέιπφρουτ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε το τζιν με το βερμούτ σε mixing glass και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του martini. Στολίζουμε με τη φλούδα γκρέιπφρουτ.

Bradford Martini

Υλικά

•1¼ μεζούρα Gordon’s London Dry Gin

•1/3 μεζούρας Martini Bianco Extra Dry

•3 σταγόνες bitters πορτοκαλιού

•1 κορδέλα από φλούδα λεμονιού ή 1 ελιά περασμένη σε στικ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του martini. Διακοσμούμε με την κορδέλα λεμονιού.

Naked Martini

Υλικά

•2½ μεζούρες Bombay Sapphire

•1½ μεζούρα Martini Bianco Extra Dry

•1/6 μεζούρας κρύο νερό

Εκτέλεση: Ρίχνουμε νερό σε ένα ποτήρι του martini και το περιστρέφουμε για να βραχούν τα τοιχώματά του. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη μαζί με τη φιάλη του Bombay Sapphire για δύο ώρες, ώστε να σχηματιστεί μια στρώση πάγου στο ποτήρι. Μόλις τα βγάλουμε από την ψύξη, προσθέτουμε στο ποτήρι το βερμούτ και κουνάμε ελαφρώς για να περάσει κι αυτό στα τοιχώματα. Αδειάζουμε το βερμούτ, προσθέτουμε το τζιν και πίνουμε άμεσα.

Bulldog Dry Martini

Υλικά

•1½ μεζούρα Bulldog London Dry Gin

•1/3 μεζούρας Noilly Prat Extra Dry

•2 ελιές σε στικ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Χτυπάμε σε σέικερ με μπόλικο πάγο τα υλικά. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του martini. Γαρνίρουμε με τις ελιές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες