Αναζητούμε το τέλειο martini μέσα από 4 συνταγές
Ο καταλληλότερος τρόπος για να γιορτάσεις τη σημερινή World Martini Day.
Αν θέλεις να τεστάρεις ένα cocktail bar, παράγγειλε ένα martini, υποστηρίζει ένας άγραφος νόμος μεταξύ των afficionados του ποτού. Στην απλούστερη και ενδεχομένως πιο ειλικρινή εκδοχή του το martini περιλαμβάνει τζιν (ή βότκα) και βερμούτ και πιθανόν μία-δύο σταγόνες bitters και μια ελιά ή μια κορδέλα από φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα. Όπως σε πολλά κοκτέιλ, έτσι και εδώ οι ρίζες του χάνονται μέσα στο χρόνο.
Σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή, πρόκειται για μια εξέλιξη του κοκτέιλ Martinez, που πρωτοφτιάχτηκε το 1884. Έκτοτε έχουν υπάρξει εκατοντάδες παραλλαγές και ακόμα περισσότερες απόψεις. Ο Henry Louis Mencken τόνιζε ότι πρόκειται για τη μοναδική αμερικανική εφεύρεση που είναι τόσο τέλεια όσο το σονέτο, ο Elwyn Brooks White το χαρακτήριζε ελιξίριο της ησυχίας, o Ernest Hemingway υποστήριζε ότι τον έκανε να νιώθει πολιτισμένος και ο James Bond το ζητούσε "shaken not stirred" (μια αιώνια διαμάχη για το πώς πρέπει να φτιάχνεται).
Αυτά όμως λίγο πολύ τα γνωρίζεις. Εκείνο που δε γνωρίζεις –όπως όλοι μας τελικά – είναι τι είναι εκείνο που το καθιστά τέλειο. Αρχικά σίγουρα η αναλογία. Όσο περισσότερο βερμούτ έχει, τόσο πιο ξηρό είναι το αποτέλεσμα, με την αρχική αναλογία βερμούτ-τζιν (τα γλυκά και συμπυκνωμένα Old Tom gins) να είναι 1:1. Με την επέλαση όμως των London dry gins αυτό άλλαξε, με την ποσότητα του βερμούτ να μειώνεται. Κάποιοι μάλιστα –διάσημοι– φίλοι του κοκτέιλ δε χρησιμοποιούσαν καθόλου βερμούτ, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν εκδοχές όπως το Churchill martini. Πάντοτε όμως αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις του κάθε ουρανίσκου. Έπειτα παίζουν ρόλο και τα υλικά.

Πέρα από το ποιοτικό τζιν (ή βότκα) και το αντίστοιχο βερμούτ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται και εξαιρετικής ποιότητας πάγος. Ακριβώς όπως και στη μαγειρική, έτσι κι εδώ έχει μεγάλη σημασία οι πρώτες ύλες να είναι αυτές που πρέπει. Όσον αφορά το περίφημο δίλημμα "shaken or stirred?", θα μπορούσαμε να πούμε ότι, όταν χρησιμοποιείται περισσότερο βερμούτ, είναι προτιμότερη η χρήση του mixing glass, ενώ όταν υπερέχει το τζιν, το σέικερ είναι το κατάλληλο εργαλείο για να γίνει η δουλειά. Τέλος, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς τα bitters, που χρησιμοποιούνται πλέον σχεδόν σε κάθε καλό μπαρ, ή ακόμα και τις γαρνιτούρες.
Όπως και να έχει, ένα καλοφτιαγμένο martini θα είναι πάντοτε ένα καλοφτιαγμένο martini. Το αν είναι και τέλειο το κρίνει ο καθένας ανάλογα με τα γούστα και την αίσθησή του.
Οι συνταγές
Tanqueray Nº Ten Gin Martini
Υλικά
•1 μεζούρα Tanqueray Nº Ten
•1/4 μεζούρας Belsazar Dry
•1 φλούδα γκρέιπφρουτ για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε το τζιν με το βερμούτ σε mixing glass και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του martini. Στολίζουμε με τη φλούδα γκρέιπφρουτ.
Bradford Martini
Υλικά
•1¼ μεζούρα Gordon’s London Dry Gin
•1/3 μεζούρας Martini Bianco Extra Dry
•3 σταγόνες bitters πορτοκαλιού
•1 κορδέλα από φλούδα λεμονιού ή 1 ελιά περασμένη σε στικ για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του martini. Διακοσμούμε με την κορδέλα λεμονιού.
Naked Martini
Υλικά
•2½ μεζούρες Bombay Sapphire
•1½ μεζούρα Martini Bianco Extra Dry
•1/6 μεζούρας κρύο νερό
Εκτέλεση: Ρίχνουμε νερό σε ένα ποτήρι του martini και το περιστρέφουμε για να βραχούν τα τοιχώματά του. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη μαζί με τη φιάλη του Bombay Sapphire για δύο ώρες, ώστε να σχηματιστεί μια στρώση πάγου στο ποτήρι. Μόλις τα βγάλουμε από την ψύξη, προσθέτουμε στο ποτήρι το βερμούτ και κουνάμε ελαφρώς για να περάσει κι αυτό στα τοιχώματα. Αδειάζουμε το βερμούτ, προσθέτουμε το τζιν και πίνουμε άμεσα.
Bulldog Dry Martini
Υλικά
•1½ μεζούρα Bulldog London Dry Gin
•1/3 μεζούρας Noilly Prat Extra Dry
•2 ελιές σε στικ για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Χτυπάμε σε σέικερ με μπόλικο πάγο τα υλικά. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του martini. Γαρνίρουμε με τις ελιές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.