Dandelyan, το καλύτερο μπαρ στον κόσμο έκλεισε

Ακόμη και οι καλύτερες ιστορίες κάποια στιγμή τελειώνουν. Για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του πλανήτη από τον διαγωνισμό World's 50 Best Bars. Εκτός των άλλων, τα αθηναϊκά The Clumsies και Baba au Rum βρέθηκαν για ακόμη μία φορά ανάμεσα σε αυτά, ενώ στην κορυφή υπήρχε το λονδρέζικο Dandelyan. 

Το πανέμορφο μπαρ του ξενοδοχείου Mondrian στο Southbank της βρετανικής μητρόπολης έβγαζε μία αριστοκρατική αύρα χωρίς ωστόσο να αποφεύγει να γίνεται οικείο ή ακόμη και εναλλακτικό. Η αναρρίχησή του προς την κορυφή της λίστας ήταν σταδιακή: Το 2016 βρισκόταν στην τρίτη θέση ενώ το 2017 στη νο.2.

Dandelyan, το καλύτερο μπαρ στον κόσμο έκλεισε
Η μπάρα του Dandelyan.

Εκτός από τα ποτά και τις ευφάνταστες όσο και καινοτόμες δημιουργίες των bartenders του αλλά και την εξαιρετική αίσθηση φιλοξενίας που προσέφερε, ξεχώριζε και για την γοητεία των χώρων του όπου vintage λεπτομέρειες, μινιμαλιστικές πολυθρόνες και επιχρυσωμένοι κορμοί από τα 70s έκαναν την αισθητική διαφορά, με τους καθρέφτες και το ταβάνι να προσθέτουν νότες μοντερνισμού. Γράφουμε γι' αυτό σε παρελθοντικό χρόνο καθώς το Dandelyan σέρβιρε το τελευταίο του cocktail στις 17 Μαρτίου, έκλεισε δηλαδή μόλις λίγους μήνες μετά την ανάδειξή του ως κορυφαίο του πλανήτη για το 2018. Μία απόφαση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ακατανόητη καθώς βρισκόταν -και επίσημα πια- στο peak του.

Ο ιδιοκτήτης του και head bartender Ryan Chetiyawardana έχει πολύ συγκεκριμένους λόγους για την κατά πολλούς περίεργη απόφασή του και αποφάσισε να τους γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό, μιλώντας στο Travel + Leisure

ΜΙΣΤΕΡ ΛΙΑΝ
Ο Ryan Chetiyawardana, γνωστός απλά ως Mr Lyan.

"Όταν ανοίξαμε πριν από 4 χρόνια, εξετάσαμε πάρα πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στον κλάδο και προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο κίνημα που θα είχε και το ρόλο του εκπαιδευτή για το κοινό σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορώ πλέον να πω ότι το καταφέραμε και ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας μέσα από μία ιδέα που θα εξελίξει την κληρονομιά του Dandelyan και θα έχει καινούρια, δυναμική προσέγγιση. Θέλαμε να γίνουμε πιο ανοιχτοί στον κόσμο κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε" αναφέρει ο Chetiyawardana που ηγείται πλέον στο Lyaness (άνοιξε στα τέλη Μαρτίου), το μπαρ που παρέλαβε τη σκυτάλη, στον ίδιο ακριβώς χώρο και έχει πιο mainstream χαρακτήρα αλλά εξίσου εντυπωσιακή όψη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lyaness (@lyanessbar) on

"Θα εξακολουθούμε να ψάχνουμε για τις πιο πρωτότυπες γεύσεις, με συστατικά που θα είναι οικεία στους ανθρώπους κάθε ηλικίας και τάξης. Το Lyaness δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ίδιο με το Dandelyan. Δύσκολα θα ανακηρυχθεί καλύτερο μπαρ του πλανήτη αλλά θα κερδίσει εύκολα το κοινό", προσθέτει ο Chetiyawardana.

Ο Chetiyawardana, που είναι γνωστός στον κόσμο της spirit industry απλά ως Mr Lyan, είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους bartenders παγκοσμίως. Όπως συνέβη και σε κάθε άλλη αντίστοιχη στιγμή στο παρελθόν, όλοι αναμένουν να δουν τι ακριβώς θα γίνεται στο νέο του μπαρ, που ξεκίνησε -σχεδόν- από το μηδέν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.