Dandelyan, το καλύτερο μπαρ στον κόσμο έκλεισε

Ακόμη και οι καλύτερες ιστορίες κάποια στιγμή τελειώνουν. Για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του πλανήτη από τον διαγωνισμό World's 50 Best Bars. Εκτός των άλλων, τα αθηναϊκά The Clumsies και Baba au Rum βρέθηκαν για ακόμη μία φορά ανάμεσα σε αυτά, ενώ στην κορυφή υπήρχε το λονδρέζικο Dandelyan. 

Το πανέμορφο μπαρ του ξενοδοχείου Mondrian στο Southbank της βρετανικής μητρόπολης έβγαζε μία αριστοκρατική αύρα χωρίς ωστόσο να αποφεύγει να γίνεται οικείο ή ακόμη και εναλλακτικό. Η αναρρίχησή του προς την κορυφή της λίστας ήταν σταδιακή: Το 2016 βρισκόταν στην τρίτη θέση ενώ το 2017 στη νο.2.

Dandelyan, το καλύτερο μπαρ στον κόσμο έκλεισε
Η μπάρα του Dandelyan.

Εκτός από τα ποτά και τις ευφάνταστες όσο και καινοτόμες δημιουργίες των bartenders του αλλά και την εξαιρετική αίσθηση φιλοξενίας που προσέφερε, ξεχώριζε και για την γοητεία των χώρων του όπου vintage λεπτομέρειες, μινιμαλιστικές πολυθρόνες και επιχρυσωμένοι κορμοί από τα 70s έκαναν την αισθητική διαφορά, με τους καθρέφτες και το ταβάνι να προσθέτουν νότες μοντερνισμού. Γράφουμε γι' αυτό σε παρελθοντικό χρόνο καθώς το Dandelyan σέρβιρε το τελευταίο του cocktail στις 17 Μαρτίου, έκλεισε δηλαδή μόλις λίγους μήνες μετά την ανάδειξή του ως κορυφαίο του πλανήτη για το 2018. Μία απόφαση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ακατανόητη καθώς βρισκόταν -και επίσημα πια- στο peak του.

Ο ιδιοκτήτης του και head bartender Ryan Chetiyawardana έχει πολύ συγκεκριμένους λόγους για την κατά πολλούς περίεργη απόφασή του και αποφάσισε να τους γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό, μιλώντας στο Travel + Leisure

ΜΙΣΤΕΡ ΛΙΑΝ
Ο Ryan Chetiyawardana, γνωστός απλά ως Mr Lyan.

"Όταν ανοίξαμε πριν από 4 χρόνια, εξετάσαμε πάρα πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στον κλάδο και προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο κίνημα που θα είχε και το ρόλο του εκπαιδευτή για το κοινό σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορώ πλέον να πω ότι το καταφέραμε και ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας μέσα από μία ιδέα που θα εξελίξει την κληρονομιά του Dandelyan και θα έχει καινούρια, δυναμική προσέγγιση. Θέλαμε να γίνουμε πιο ανοιχτοί στον κόσμο κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε" αναφέρει ο Chetiyawardana που ηγείται πλέον στο Lyaness (άνοιξε στα τέλη Μαρτίου), το μπαρ που παρέλαβε τη σκυτάλη, στον ίδιο ακριβώς χώρο και έχει πιο mainstream χαρακτήρα αλλά εξίσου εντυπωσιακή όψη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lyaness (@lyanessbar) on

"Θα εξακολουθούμε να ψάχνουμε για τις πιο πρωτότυπες γεύσεις, με συστατικά που θα είναι οικεία στους ανθρώπους κάθε ηλικίας και τάξης. Το Lyaness δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ίδιο με το Dandelyan. Δύσκολα θα ανακηρυχθεί καλύτερο μπαρ του πλανήτη αλλά θα κερδίσει εύκολα το κοινό", προσθέτει ο Chetiyawardana.

Ο Chetiyawardana, που είναι γνωστός στον κόσμο της spirit industry απλά ως Mr Lyan, είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους bartenders παγκοσμίως. Όπως συνέβη και σε κάθε άλλη αντίστοιχη στιγμή στο παρελθόν, όλοι αναμένουν να δουν τι ακριβώς θα γίνεται στο νέο του μπαρ, που ξεκίνησε -σχεδόν- από το μηδέν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.