100 χρόνια negroni, 100 χρόνια ιστορίας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το θρυλικό ιταλικό cocktail.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Ιανουαρίου 2019

Η Μαρμίτα του κόσμου των cocktails. Η καλύτερη χρήση του Campari που έγινε ποτέ. Το ποτό που θα έπινε ο James Bond αν σταματούσε τα Vesper Martini. Το πιο θρυλικό ιταλικό cocktail.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς έχουν αποδοθεί στο Negroni, έναν εκ των πιο κλασικών από τα κλασικά cocktails. Παρότι, όπως συμβαίνει και με αρκετά ακόμη διάσημα ποτά, υπάρχουν αρκετές εκδοχές για τη γέννηση και την ιστορία του, το Negroni δημιουργήθηκε το 1919 (σύμφωνα πάντοτε με τον πιο δημοφιλή μύθο) και ως εκ τούτου γιορτάζει φέτος τα 100ά του γενέθλια. Ορίστε κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για αυτό. 

Η ιστορία

Η ιστορία του Negroni λοιπόν ξεκινά ακριβώς έναν αιώνα πριν και πιο συγκεκριμένα ένα μεσημέρι του 1919, όταν ο ιδιοκτήτης του Caffe Casoni στη Φλωρεντία (που αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστό ως Caffe Giacosa) ζήτησε από τον μπάρμαν του να του αντικαταστήσει τη σόδα από το Americano του (Campari, γλυκό βερμούτ, σόδα) με gin. Αυτός του το έφτιαξε, και μάλιστα για να τονίσει τη διαφοροποίησή του από το Americano, το στόλισε με μια φλούδα πορτοκάλι αντί για λεμόνι.

100 χρόνια negroni, 100 χρόνια ιστορίας

Ο δον Camillo Negroni ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που όχι μόνο του έδωσε το όνομά του, αλλά αργότερα ίδρυσε και μια ποτοποιία που παρασκεύαζε και εμφιάλωνε έτοιμο το cocktail. Μία φήμη θέλει τους πελάτες του Cafe Casoni να ζητάνε "ένα ποτό σαν εκείνο του κόμη Negroni" με αποτέλεσμα να καθιερωθεί το όνομα για το συγκεκριμένο cocktail. Για τους μη έχοντες γνώση, οφείλουμε να τονίσουμε ότι το απολαυστικό απεριτίφ στην κλασική, διαχρονική εκδοχή του αποτελείται από ίσα μέρη gin, Campari και γλυκού βερμούτ. Επίσης, η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως Negroni Week: Πρόκειται για μία διεθνή πρωτοβουλία του Campari και του αμερικανικού περιοδικού Imbibe, που ξεκίνησε το 2013 και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια αγκαλιάστηκε από χιλιάδες bars που σερβίροντας φυσικά Negroni, συμβάλουν στην ενίσχυση φιλανθρωπικών σκοπών σε πάνω από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα άλλα σενάρια

Την πιο πάνω εκδοχή έρχεται να αμφισβητήσει ο συνταγματάρχης Hector Andres Negroni, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε αναφέρει ότι στο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας -που έχει τις ρίζες της πίσω στον 11ο αιώνα- δεν υπήρξε ποτέ κάποιος με το όνομα Camillo. Μία άποψη βέβαια που αντικρούεται από τον ιστορικό ποτού David Wondrich, ο οποίος έκανε μεγάλη έρευνα επί του θέματος και κατέληξε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο Camillo Negroni γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1868 (και ήταν γιος του Enrico Negroni και της Ada Savage Landor) και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1934 στη Φλωρεντία.

ΝΕΓΚΡΟΝΙ 2

Ο παππούς του, Luigi Negroni, ήταν εκείνους που έφερε πρώτος τον τίτλο του Κόμη και τον κληροδότησε στις επόμενες γενιές της οικογένειας. Ένα άλλο σενάριο θέλει το απολαυστικό cocktail να το έχει ανακαλύψει ο Κορσικανός στρατηγός Pascal Olivier, κόμης του Negroni, στη στρατιωτική λέσχη του Παρισιού το βράδυ της παραμονής της κήρυξης του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου (27 Ιουλίου 1914). Για να κάνουμε ακόμη πιο περίπλοκη τη προέλευση του Negroni, θα αναφέρουμε μία ακόμη εκδοχή που το θέλει να δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική. Στο βιβλίο του George J. Kappeler, Modern American Drinks: How to Mix and Serve All Kinds of Cups and Drinks (1895), φιλοξενείται μία συνταγή για ένα cocktail που περιέχει "μισή μεζούρα gin, μισή μεζούρα ιταλικό βερμούτ".

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για ένα Negroni

  • Mauro’s Negroni Club, Βερολίνο, Γερμανία
  • Clyde Common, Πόρτλαντ, ΗΠΑ
  • Salvatore’s @ the Playboy Club, Λονδίνο, Αγγλία
  • Dante, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Γιατί είναι κόκκινο

Ενδεχομένως να έχεις αναρωτηθεί (μπορεί και όχι), από πού προέρχεται το χαρακτηριστικό χρώμα του Negroni. Αυτό λοιπόν σχετίζεται άμεσα με ένα από τα συστατικά του και όπως πολύ σωστά θα κατάλαβες, αυτό είναι το Campari. Στο ιταλικό λικέρ περιέχονταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια (όταν και διαφοροποιήθηκε η διαδικασία παραγωγής του) το εκχύλισμα της αποξηραμένης κοιλιάς και των αυγών του θηλυκού κόκκου ή κοχενίλης (επιστημονική ονομασία Dactylopius coccus) και πιο συγκεκριμένα η χρωστική τους. Αυτή, χρησιμοποιούνταν για αιώνες, ώστε να δώσει το καθαρό, λαμπερό και σταθερό κόκκινο χρώμα σε πλήθος προϊόντων. Το συγκεκριμένο κόκκινο χρώμα αυτής της προέλευσης χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Μάγια και τους Αζτέκους, καθώς ο κόκκος εκτρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά στην Οαχάκα του Μεξικού, με τα έντομα να παρασιτούν στους κάκτους του γένους Opuntia (από εκεί που προέρχεται και το γνωστό μας φραγκόσυκο).

ΝΕΓΚΡΟΝΙ 1

Στην ήπειρό μας, η κοχενίλη έφτασε μέσω των Ευρωπαίων εξερευνητών και κατακτητών που μετέφεραν έντομα και κάκτους στα Κανάρια νησιά και έπειτα στην Μάλτα, καθώς και σε αρκετές ακόμη περιοχές με ξηρό κλίμα. Παρότι, η εκτροφή δεν σημείωνε παντού επιτυχία, εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλά ακόμη σημεία της Μεσογείου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απαγορεύσει ποτέ τη χρήση της κοχενίλης (τη συναντάς μάλιστα σε συσκευασίες προϊόντων με τον κωδικό Ε120), ωστόσο εταιρείες, όπως η Campari, έχει κάνει τη μετάβαση (από το 2006 και έπειτα) στο τεχνητό κόκκινο, με πολλούς Negroni afficionados να υποστηρίζουν πως το ποτό έχει χάσει μέρος της γεύσης του - κάτι που μάλλον δεν ισχύει. 

Η συνταγή

Δροσερό, αναζωογονητικό και όσο πικρό χρειάζεται, το Negroni αποτελεί ένα cocktail για ανθρώπους με γούστο. Gin, γλυκό βερμούτ και Campari αποτελούν τα συστατικά του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dante NYC (@dantenewyorkcity) on

O Naren Young, bartender (γνωστός στο spirit industry και ως Negroni Geek) στο Dante του West Village στο Manhattan μοιράζεται τη συνταγή του -σύμφωνα με το New York magazine- "the absolute best negroni in New York".

Υλικά

  • 1 μεζούρα gin Bombay Sapphire
  • 3/4 μεζούρας Campari
  • 3/4 μεζούρας Martini Rosso βερμούτ

Εκτέλεση

  1. Ρίχνεις όλα τα υλικά σε ένα mixing glass και ανακατεύεις μαζί με πάγο για περίπου 20 δευτερόλεπτα. 
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι old fashioned με πάγο -κατά προτίμηση ένα μεγάλο παγάκι. 
  3. Γαρνίρεις με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.