Φτιάχνοντας το τέλειο Martini

Ένα κλασικό κοκτέιλ που δεν πρόκειται να παλιώσει ποτέ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Δεκεμβρίου 2020

Ο James Bond συνηθίζει να πίνει Martinis, αν και εσχάτως δεν περιορίζεται σε αυτά. Φυσικά, το "shaken, not stirred" είναι μάλλον παρωχημένο πια - ειδικά αν δεν υπάρχει άριστης ποιότητας πάγος, το αποτέλεσμα μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και απογοητευτικά. Επίσης, το "κούνημα" του σέικερ προορίζεται συνήθως για ποτά που περιέχουν και κάποιον χυμό. Το Martini δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. 

Φτιάχνοντας το τέλειο Martini

Ποιος είναι λοιπόν ο πιο ντελικάτος τρόπος για να φτιάξεις ένα Martini; Και ειδικά την πιο κλασική εκδοχή του. Gin, αρκετό. Ξηρό βερμούτ, λίγο. Εκτεταμένη ανάδευση. Twist λεμονιού ή ελιές. Και είσαι έτοιμος. 

Η ιστορία

Πρόκειται φυσικά για ένα old classic. Η πρώτη φορά που ο όρος Martini εμφανίστηκε, ήταν το 1886, όταν μία εφημερίδα του Ίλινοϊς περιέγραψε έτσι ένα ποτό που περιείχε gin, bitters πορτοκαλιού και αψέντι, σύμφωνα με τον ιστορικό του ποτού David Wondrich. Παρόλα αυτά, έπρεπε να φτάσουν τα 1920s για να εξαπλωθεί ευρέως μία εκδοχη του ποτού με συνδυασμό gin και ξηρού βερμούτ, πριν έρθει η δεκαετία του '40 -κυρίως τα τέλη αυτής- για να γνωρίσει τεράστια δημοφιλία και να καθιερωθεί. 

Το 1973, το Esquire ανέφερε πως οι νέοι των περασμένων δεκαετιών έβλεπαν το Martini σαν μία επαναστατική πράξη, που συμβάδιζε με τη γενικότερη πεποίθηση κατά του καθωσπρεπισμού. Πλέον μπορούμε απλά να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα classic that never gets old.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1/2 μεζούρα ξηρό βερμούτ
  • 2 μεζούρες gin
  • ελιές ή φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζεις πάγο σε ένα μεταλλικό σέικερ.

MARTINI ΣΥΝΤΑΓΗ 1

Ρίχνεις το βερμούτ και αναδεύεις με bar spoon.

MARTINI ΣΥΝΤΑΓΗ 2

Προσθέτεις το gin, κλείνεις το σέικερ και ανακινείς καλά για περίπου 10''.

MARTINI ΣΥΝΤΑΓΗ 3

Σουρώνεις σε παγωμένο cocktail glass και προσθέτεις τη γαρνιτούρα.

MARTINI ΣΥΝΤΑΓΗ 4

Φωτογραφίες © Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί μεθάς πιο εύκολα στον ήλιο

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαίωσει έναν διάσημο αστικό μύθο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μία γιορτή του Gin στο Λοκάλι

Mία από τις ομορφότερες ταράτσες της πόλης υποδέχεται και φέτος τα Local Juniper Meetings.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Μία ιστορική αναδρομή που ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν, περνά από ατέλειωτα χωράφια κριθαριού και σίκαλης, ξαποσταίνει σε δρύινα βαρέλια και καταλήγει στην απόλαυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Stoli Eco Bar, το πρώτο πράσινο μπαρ στην Ελλάδα

Την εμπειρία του πρώτου πράσινου bar στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι πάνω από 12.000 επισκέπτες του Taste of Athens.

5 επιλογές σε τεκίλα και cocktails για τη National Tequila Day

Η ημέρα που η τεκίλα έχει την τιμητική της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σου δίνουμε τις κατάλληλες αφορμές για να γιορτάσεις κι εδώ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας