Φτιάχνοντας το τέλειο Martini

Ένα κλασικό κοκτέιλ που δεν πρόκειται να παλιώσει ποτέ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Δεκεμβρίου 2020

Ο James Bond συνηθίζει να πίνει Martinis, αν και εσχάτως δεν περιορίζεται σε αυτά. Φυσικά, το "shaken, not stirred" είναι μάλλον παρωχημένο πια - ειδικά αν δεν υπάρχει άριστης ποιότητας πάγος, το αποτέλεσμα μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και απογοητευτικά. Επίσης, το "κούνημα" του σέικερ προορίζεται συνήθως για ποτά που περιέχουν και κάποιον χυμό. Το Martini δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. 

Φτιάχνοντας το τέλειο Martini

Ποιος είναι λοιπόν ο πιο ντελικάτος τρόπος για να φτιάξεις ένα Martini; Και ειδικά την πιο κλασική εκδοχή του. Gin, αρκετό. Ξηρό βερμούτ, λίγο. Εκτεταμένη ανάδευση. Twist λεμονιού ή ελιές. Και είσαι έτοιμος. 

Η ιστορία

Πρόκειται φυσικά για ένα old classic. Η πρώτη φορά που ο όρος Martini εμφανίστηκε, ήταν το 1886, όταν μία εφημερίδα του Ίλινοϊς περιέγραψε έτσι ένα ποτό που περιείχε gin, bitters πορτοκαλιού και αψέντι, σύμφωνα με τον ιστορικό του ποτού David Wondrich. Παρόλα αυτά, έπρεπε να φτάσουν τα 1920s για να εξαπλωθεί ευρέως μία εκδοχη του ποτού με συνδυασμό gin και ξηρού βερμούτ, πριν έρθει η δεκαετία του '40 -κυρίως τα τέλη αυτής- για να γνωρίσει τεράστια δημοφιλία και να καθιερωθεί. 

Το 1973, το Esquire ανέφερε πως οι νέοι των περασμένων δεκαετιών έβλεπαν το Martini σαν μία επαναστατική πράξη, που συμβάδιζε με τη γενικότερη πεποίθηση κατά του καθωσπρεπισμού. Πλέον μπορούμε απλά να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα classic that never gets old.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1/2 μεζούρα ξηρό βερμούτ
  • 2 μεζούρες gin
  • ελιές ή φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζεις πάγο σε ένα μεταλλικό σέικερ.

MARTINI ΣΥΝΤΑΓΗ 1

Ρίχνεις το βερμούτ και αναδεύεις με bar spoon.

MARTINI ΣΥΝΤΑΓΗ 2

Προσθέτεις το gin, κλείνεις το σέικερ και ανακινείς καλά για περίπου 10''.

MARTINI ΣΥΝΤΑΓΗ 3

Σουρώνεις σε παγωμένο cocktail glass και προσθέτεις τη γαρνιτούρα.

MARTINI ΣΥΝΤΑΓΗ 4

Φωτογραφίες © Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες