Όχι, δεν θα μιλήσουμε για Tequila Sunrise ή Screwdriver. Θα πάμε αρκετά πιο πίσω και σε κάποιες αλκοολικές επιλογές που σημάδεψαν μεν την εποχή τους, εξαφανίστηκαν δε από προσώπου μπάρας αργότερα. Τα ξεχασμένα κλασικά cocktails που καλό θα ήταν να δούμε και πάλι στα μπαρ, κάποια στιγμή. 

Aviation

To Aviation είναι ένα cocktail που ξεγελά. Όχι απαραίτητα επειδή τα συστατικά και η παρασκευή του είναι περίπλοκα αλλά γιατί δεν είναι ένα ποτό εύκολο, όπως άλλωστε μαρτυρά και η ιστορία του. Από την άλλη, χρειάζονται αρκετά ιδιαίτεροι ουρανίσκοι για το εκτιμήσουν, με την πλειοψηφία να κάνει λόγο για κάτι που "έχει γεύση από σαπούνι χειρός". Ο θρυλικός drinks expert του Esquire David Wondrich ωστόσο, τονίζει πως είναι ένα ποτό γεμάτο κομψότητα, ιδανικό μάλιστα για να συνοδεύσει κάθε μεγάλη σε διάρκεια πτήση. 

> Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Aviation εδώ.

Grasshopper

Ο κόσμος της γεύσης και του ποτού οφείλει πολλά στον αμερικάνικο νότο και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Ορλεάνη. Εκτός από την τζαζ και τα βουντού, η πόλη της Λουιζιάνα φημίζεται μεταξύ άλλων για την κρεολική κουζίνα της και τα αυθεντικά μπάρμπεκιου αλλά και για αλκοολικές επιλογές όπως το Sazerac, το Ramos Gin Fizz, το Hurricane, το Roffignac και το Grasshopper. 

> Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Grasshopper εδώ.

Sazerac

To Sazerac θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα stiff drink. Σκληρό και έντονο. Ο σκελετός του αποτελείται από ουίσκι -ιδανικά rye- αν και αρκετοί χρησιμοποιούν κι άλλες αλκοολικές βάσεις όπως το κονιάκ, bitters, ζάχαρη και νερό. Πιθανότατα γνωρίζεις και για την προαιρετική προσθήκη μίας κουταλιάς από αψέντι, για ακόμη πιο έντονο χαρακτήρα.

> Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Sazerac εδώ.

Gin Rickey

Οι περισσότεροι προτιμούν το Gin & Tonic. Άλλοι, προφανώς λιγότεροι, το Tom Collins. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι φίλοι του αρκευθούχου spirit που θα παίξουν λίγο πιο τολμηρά με Gin Rickey. Το συγκεκριμένο ποτό θυμίζει αρκετά τα δύο προαναφερθέντα, είναι δροσιστικό και αναζωογονητικό, έχοντας έντονες νότες εσπεριδοειδών. Ίσως μιλάμε για το ιδανικότερο gin-based drink των ενδιάμεσων εποχών.

> Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Gin Rickey εδώ.

Last Word

Το Last Word είναι ένα cocktail που φωνάζει από μακριά Ποτοαπαγόρευση. Αποτελείται από ίσια μέρη gin, λικέρ μαρασκίνο, πράσινου Chartreuse (γαλλικό βοτανικό λικέρ) και χυμού lime και η γεύση του, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιθετική. Αυτό συμβαίνει καθώς, οι θιασώτες του ποτού κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορα συστατικά προκειμένου να κάνουν πιο ανεκτό το -άθλιας ποιότητας- gin που πολύ συχνά φτιαχνόταν μέσα σε μπανιέρες σπιτιών.

> Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Last Word εδώ.