Η συνταγή και η ιστορία του Aviation

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το εκλεπτυσμένο cocktail με gin.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Σεπτεμβρίου 2019

To Aviation είναι ένα cocktail που ξεγελά. Όχι απαραίτητα επειδή τα συστατικά και η παρασκευή του είναι περίπλοκα αλλά γιατί δεν είναι ένα ποτό εύκολο, όπως άλλωστε μαρτυρά και η ιστορία του. Από την άλλη, χρειάζονται αρκετά ιδιαίτεροι ουρανίσκοι για το εκτιμήσουν, με την πλειοψηφία να κάνει λόγο για κάτι που "έχει γεύση από σαπούνι χειρός". Ο θρυλικός drinks expert του Esquire David Wondrich ωστόσο, τονίζει πως είναι ένα ποτό γεμάτο κομψότητα, ιδανικό μάλιστα για να συνοδεύσει κάθε μεγάλη σε διάρκεια πτήση. 

Η ιστορία

Αν αναζητήσεις στο Google τον όρο "Aviation cocktail”, τα περισσότερα αποτελέσματα που θα βρεις θα φιλοξενούν την εικόνα ενός μοβ ποτού στο κλασικό ποτήρι cocktail. Το Aviation, στη σύγχρονη και πιο διαδεδομένη έως τώρα εκδοχή του δεν είναι ασφαλώς μοβ αλλά ήταν κατά τις πρώτες δεκαετίες της ύπαρξής του, καθώς η συγκεκριμένη απόχρωση του προσέδιδε κάποια ελιτίστικα χαρακτηριστικά. Βλέπεις, τόσο το λικέρ maraschino όσο και η crème de violette (ένα λικέρ που του χάριζε το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα) δεν ήταν πολύ διαδεδομένα ποτά πίσω στις αρχές του περασμένου αιώνα και ως εκ τούτου είχαν τσιμπημένες τιμές. Το Aviation δημιουργήθηκε από τον Hugo Ensslin, head bartender του νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου Wallick, στις αρχές του 20ου αιώνα. Η συνταγή του καταγράφηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Ensslin, Recipes for Mixed Drinks, το 1916. Η αρχική εκτέλεση περιείχε 1 1/2 μεζούρα gin El Bart, 3 σταγόνες λικέρ maraschino, 3/4 μεζούρας χυμό λεμονιού και 2 σταγόνες crème de violette.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες gin - ιδανικά London dry
  • 2 κ.γ. λικέρ maraschino (Luxardo, Maraska ή Lazzarroni)
  • 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζεις στο σέικερ τα υλικά μαζί με πάγο και ανακινείς.

Η συνταγή και η ιστορία του Aviation

Σουρώνεις σε παγωμένο cocktail glass και σερβίρεις χωρίς γαρνιτούρα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΟΚΤΕΪΛ AVIATION 2

Διάβασε ακόμη για την tiki γοητεία του Rum Runner, την ιστορία και τη συνταγή της Caipirinha και για την καπνιστή αναβάθμιση της Margarita.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Nuestra Mule, ένα υπέροχο μεξικάνικο cocktail με mezcal

Το σοφιστικέ απόσταγμα της αγαύης και ένας από τους κορυφαίους τρόπους για να το αξιοποιήσεις.

Paper Plane, το νεότερο κλασικό cocktail

Η ιστορία και η συνταγή του μόλις 12 ετών ποτού, που όμως ήδη συμπεριλαμβάνεται στα all time classics.