Η συνταγή και η ιστορία του Aviation

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το εκλεπτυσμένο cocktail με gin.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Φεβρουαρίου 2022

To Aviation είναι ένα cocktail που ξεγελά. Όχι απαραίτητα επειδή τα συστατικά και η παρασκευή του είναι περίπλοκα αλλά γιατί δεν είναι ένα ποτό εύκολο, όπως άλλωστε μαρτυρά και η ιστορία του. Από την άλλη, χρειάζονται αρκετά ιδιαίτεροι ουρανίσκοι για το εκτιμήσουν, με την πλειοψηφία να κάνει λόγο για κάτι που "έχει γεύση από σαπούνι χειρός". Ο θρυλικός drinks expert του Esquire David Wondrich ωστόσο, τονίζει πως είναι ένα ποτό γεμάτο κομψότητα, ιδανικό μάλιστα για να συνοδεύσει κάθε μεγάλη σε διάρκεια πτήση. 

Η ιστορία

Αν αναζητήσεις στο Google τον όρο "Aviation cocktail”, τα περισσότερα αποτελέσματα που θα βρεις θα φιλοξενούν την εικόνα ενός μοβ ποτού στο κλασικό ποτήρι cocktail. Το Aviation, στη σύγχρονη και πιο διαδεδομένη έως τώρα εκδοχή του δεν είναι ασφαλώς μοβ αλλά ήταν κατά τις πρώτες δεκαετίες της ύπαρξής του, καθώς η συγκεκριμένη απόχρωση του προσέδιδε κάποια ελιτίστικα χαρακτηριστικά. Βλέπεις, τόσο το λικέρ maraschino όσο και η crème de violette (ένα λικέρ που του χάριζε το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα) δεν ήταν πολύ διαδεδομένα ποτά πίσω στις αρχές του περασμένου αιώνα και ως εκ τούτου είχαν τσιμπημένες τιμές. Το Aviation δημιουργήθηκε από τον Hugo Ensslin, head bartender του νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου Wallick, στις αρχές του 20ου αιώνα. Η συνταγή του καταγράφηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Ensslin, Recipes for Mixed Drinks, το 1916. Η αρχική εκτέλεση περιείχε 1 1/2 μεζούρα gin El Bart, 3 σταγόνες λικέρ maraschino, 3/4 μεζούρας χυμό λεμονιού και 2 σταγόνες crème de violette.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες gin - ιδανικά London dry
  • 2 κ.γ. λικέρ maraschino (Luxardo, Maraska ή Lazzarroni)
  • 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζεις στο σέικερ τα υλικά μαζί με πάγο και ανακινείς.

Η συνταγή και η ιστορία του Aviation

Σουρώνεις σε παγωμένο cocktail glass και σερβίρεις χωρίς γαρνιτούρα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΟΚΤΕΪΛ AVIATION 2

Διάβασε ακόμη για την tiki γοητεία του Rum Runner, την ιστορία και τη συνταγή της Caipirinha και για την καπνιστή αναβάθμιση της Margarita.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.