Ο θρύλος του παλαιότερου αμερικανικού cocktail
Η ιστορία και η συνταγή του Sazerac.
To Sazerac θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα stiff drink. Σκληρό και έντονο. Ο σκελετός του αποτελείται από ουίσκι -ιδανικά rye- αν και αρκετοί χρησιμοποιούν κι άλλες αλκοολικές βάσεις όπως το κονιάκ, bitters, ζάχαρη και νερό. Πιθανότατα γνωρίζεις και για την προαιρετική προσθήκη μίας κουταλιάς από αψέντι, για ακόμη πιο έντονο χαρακτήρα.
Η ιστορία
Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα. Ένα ταξίδι στην πόλη-σύμβολο του Αμερικανικού Νότου περιλαμβάνει από τζαζ και μπάρμπεκιου μέχρι βουντού και αλιγάτορες. Το μαγευτικό σταυροδρόμι πολιτισμών όμως φημίζεται και για κάτι άλλο: το Sazerac.
EsquireΌταν ο φαρμακοποιός Antoine Peychaud ξεκίνησε κάπου στο 1830 να φτιάχνει ένα τονωτικό φάρμακο με βάση το αλκοόλ, ούτε που είχε στο μυαλό του πως θα συντελούσε με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία του (ίσως) παλαιότερου cocktail στην Αμερική.
Και όλα, φαντάσου, ξεκίνησαν ένα βράδυ του 1834, όταν ο Peychaud είχε καλέσει μερικούς φίλους του στο πίσω δωμάτιο του φαρμακείου/αρωματοπωλείου που διατηρούσε στον αριθμό 134 της Royal Street, απλά για να τους κεράσει ένα κονιάκ (που το είχε παντρέψει με νερό, λεμόνι, ζάχαρη και τα bitters που ο ίδιος είχε δημιουργήσει), σε τσίγκινες μάλιστα κούπες.
> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του Pacha, του πιο θρυλικού club της Ίμπιζα
Ανάμεσα στους τυχερούς ήταν και ο έμπορος ποτών Sewell T. Taylor, ο οποίος ερωτεύτηκε σχεδόν κεραυνοβόλα το cocktail του Peychaud και αποφάσισε να το βγάλει με κάποιο τρόπο στην αγορά. Η συμφωνία των δύο αντρών περιελάμβανε μάλιστα την αποκλειστική χρήση του κονιάκ Sazerac-du-Fauge et Fils, το οποίο αποκλειστικά εισήγαγε στις ΗΠΑ ο Taylor.
Η συνταγή του Γάλλου μετανάστη Peychaud -κατοικούσε στην γειτονιά του Vieux Carrè, στη γαλλική συνοικία της πόλης και είχε βρεθεί εκεί μέσω Αϊτής- κυκλοφόρησε γρήγορα στα τοπικά bar της Νέας Ορλεάνης, με το ποτό να εξελίσσεται σε τεράστιο hit.
Ο μύθος θέλει το όνομά του να προέρχεται από το κονιάκ Sazerac-du-Forge et Fils, ενώ λέγεται πως πρωτοφτιάχτηκε με την σχεδόν σημερινή του μορφή από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House.
> Διάβασε ακόμη: Στην Κυψέλη "Έπρεπε" να γίνει ένα μπαρ. Και έγινε.
Το Sazerac βέβαια πέρασε τις περιπέτειές του καθώς η καταστροφή στους αμπελώνες της Γαλλίας γύρω στο 1860, οδήγησε στην αντικατάστασή του κονιάκ από rye ουίσκι αλλά και προσθήκη μικρής ποσότητας από αψέντι.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 1/2 μεζούρα rye ουίσκι
- 1 κύβος ζάχαρης
- 2 σταγόνες Peychaud's bitters
- 1 σταγόνα Angostura bitters
- αψέντι (προαιρετικά)
- 1 φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο Old-Fashioned glass βάζεις τον κύβο ζάχαρης και λίγες σταγόνες νερό. Πολτοποιείς. Προσθέτεις πάγο.

Σε ένα άλλο αντίστοιχο ποτήρι βάζεις το ουίσκι και τα bitters. Αναδεύεις. Αν θέλεις προσθέτεις μερικές σταγόνες αψέντι

Σουρώνεις το μείγμα στο πρώτο ποτήρι. Γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού και σερβίρεις.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις