Η ιστορία και η συνταγή του αυθεντικού Grasshopper

Ένα καταπράσινο ποτό από τη Νέα Ορλεάνη, ιδανικό για digestif.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Μαρτίου 2022

Ο κόσμος της γεύσης και του ποτού οφείλει πολλά στον αμερικάνικο νότο και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Ορλεάνη. Εκτός από την τζαζ και τα βουντού, η πόλη της Λουιζιάνα φημίζεται μεταξύ άλλων για την κρεολική κουζίνα της και τα αυθεντικά μπάρμπεκιου αλλά και για αλκοολικές επιλογές όπως το Sazerac, το Ramos Gin Fizz, το Hurricane, το Roffignac και το Grasshopper. Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στο τελευταίο.

Η ιστορία

Η προέλευση του Grasshopper βρίσκεται πίσω στη Νέα Ορλεάνη του 1918 και ένα από τα ιστορικότερα εστιατόριά της, το Tujague, στη Γαλλική Συνοικία (French Quarter) της πόλης. Το εν λόγω μέρος είχε εγκαινιάσει ο Guillaume Tujague το 1856. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή το πούλησε στον Philip Guichet, ο οποίος έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποτό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tujagues Restaurant (@tujagues_restaurant) on

Ο τελευταίος πήρε μέρος σε ένα διαγωνισμό cocktail με το συγκεκριμένο ποτό και κέρδισε τη δεύτερη θέση. Από το 1919, καθιέρωσε το Grasshopper σαν ένα από τα signature drinks του εστιατορίου, με το cocktail να γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Tujague εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα, προσφέροντας μάλιστα μπόλικες εκδοχές του δημοφιλέστερου ποτού του. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα crème de menthe (λικέρ μέντας)
  • 1 μεζούρα crème de cacao (λικέρ κακάο)
  • 2/3 μεζούρας κρέμα γάλακτος
  • φύλλα μέντας για τη γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά -εκτός από τα φύλλα μέντας- μπαίνουν μαζί με πάγο στο σέικερ και ανακινούνται.

Η ιστορία και η συνταγή του αυθεντικού Grasshopper

Σουρώνεις σε ένα παγωμένο ποτήρι coupe. 

ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡ 2

Γαρνίρεις με τη μέντα.

ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡ 3

Tip: Αρκετοί είναι εκείνοι που αντικαθιστούν την κρέμα γάλακτος με παγωτό. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αθηναϊκή μπαρ σκηνή δένει στο νησί

Επιτυχημένες ομάδες, projects και πρόσωπα κάνουν το last call τους στις μπάρες της πόλης και σαλπάρουν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι επιδραστικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2022

Βασίλης Κυρίτσης και Ελένη Νικολούλια στη λίστα των σημαντικότερων ανθρώπων του σύμπαντος της μπάρας για τη χρονιά που διανύουμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένα βερμούτ για το τέλειο Negroni

To Carpano Antica Formula, το πρώτο βερμούτ στον κόσμο, αναβαθμίζει το κλασικά κομψό cocktail κάθε, μα κάθε, φορά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αλκοόλ χωρίς τύψεις, σύμφωνα με έναν ειδικό

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λοκάλι, στην ταράτσα με αγαύη

Η ενδεχομένως πιο feelgood αθηναϊκή ταράτσα ετοιμάζεται να γίνει και πάλι ένα αστικό καλοκαιρινό hit, τοποθετώντας στην καρδιά της μπάρας της την τεκίλα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας