Υπάρχει μία γενική πεποίθηση πως το σκωτσέζικο ουίσκι είναι καλύτερο όταν πίνεται σκέτο, με την προσθήκη ενός πάγου ή με ελάχιστο νερό. Παρόλα αυτά, ο προηγούμενος αιώνας γέννησε κάποια αρκετά ενδιαφέροντα cocktails με αλκοολική βάση το πιθανότατα δημοφιλέστερο spirit όλων των εποχών. Όπως τα παρακάτω.

Rob Roy

Το Rob Roy είναι ουσιαστικά το Manhattan για τους fans του σκωτσέζικου ουίσκι. Σε αυτό το cocktail αποθεώνεται η γεύση της τύρφης, με το ίδιο το ποτό να αποτελεί ένα από τα πιο πρακτικά και εύκολα προς άμεση παρασκευή στο σπίτι. Απαιτεί μόλις τρία υλικά -ουίσκι, βερμούτ και bitters- και αφήνει μπόλικα περιθώρια πειραματισμού.  Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τόσο blended όσο και single malt ουίσκι. Η επιλογή σου όμως θα καθορίσει τον χαρακτήρα του τελικού αποτελέσματος, χωρίς να αλλοιώσει τις βασικές απαρχές της φυσιογνωμίας του. Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Rob Roy εδώ.

> Διάβασε ακόμη: Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Blood and Sand

Το Blood and Sand έχει ένα αρκετά μπερδεμένο origin story και φυσικά δεν είναι ένα cocktail που απευθύνεται στον καθένα. Το σκωτσέζικο ουίσκι είναι η στιβαρή βάση. Το κόκκινο βερμούτ προσδίδει γλυκύτητα. Το λικέρ από κεράσι δίνει τις δικές του νότες, ενώ αν αντικατασταθεί από μπράντι δημιουργεί διαφορετικές χρωματικές και γευστικές αποχρώσεις. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά νόστιμο. Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Blood and Sand εδώ.

> Διάβασε ακόμη: Τα ουίσκι που θα μας απασχολήσουν σοβαρά το 2022

Godfather

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί: "Αυτό το σκωτσέζικο ουίσκι είναι καλό, πραγματικά καλό. Αλλά δεν θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ήταν λίγο πιο γλυκό;". Ναι, το ξέρω. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε τέτοιου είδους ιεροσυλίες αλλά συμβαίνει, αρκετά συχνά μάλιστα. Από την άλλη βέβαια, ο κάθε drinker έχει το δικαίωμα της επιλογής. Το Godfather λοιπόν είναι εκείνο το cocktail που δίνει τη λύση. Η στιβαρή του βάση είναι το scotch, με το amaretto να το πλαισιώνει με γλυκύτητα. Για την απόλυτη εκδοχή του έχει κατά νου δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές: Φρόντισε να τηρήσεις τις ποσότητες των ποτών και επένδυσε σε πραγματικά καλό booze και όχι σε φθηνές ή πρόχειρες επιλογές. Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Godfather εδώ.

> Διάβασε ακόμη: Islay, το νησί με τα μεγάλα καπνιστά ουίσκι

Blue Blazer

Ok, μπορεί οι εποχές του flair bartending να ανήκουν (μάλλον) στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ωστόσο ελάχιστα ποτά προκαλούν τόσο μεγάλη εντύπωση όσο το Blue Blazer. Είναι από εκείνα τα cocktails που εκτός από τα υπόλοιπα συστατικά διαθέτουν το wow factor που δουλεύει κάθε, μα κάθε, φορά. Κι ας λες μετά φιγουρατζή τον όποιο bartender. Άλλοι πάλι, όπως ο David Wondrich του Esquire, το θεωρούν ακόμη και επικίνδυνο. Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Rusty Nail εδώ.

Rusty Nail

Δεν είναι μυστικό πως το Rusty Nail άργησε να βρει τη θέση του στον κόσμο του ποτού. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1937, λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Drambuie, που είναι άλλωστε και ένα από τα βασικότερα συστατικά του, συνδυαστικά ασφαλώς με σκωτσέζικο ουίσκι. Διάβασε περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Rusty Nail εδώ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.