Η ιστορία και η συνταγή του Blood and Sand

Το cocktail με βάση το σκωτσέζικο ουίσκι που εμπνεύστηκε από τις ταυρομαχίες στην Ισπανία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιανουαρίου 2021

Το Blood and Sand έχει ένα αρκετά μπερδεμένο origin story και φυσικά δεν είναι ένα cocktail που απευθύνεται στον καθένα. Το σκωτσέζικο ουίσκι είναι η στιβαρή βάση. Το κόκκινο βερμούτ προσδίδει γλυκύτητα. Το λικέρ από κεράσι δίνει τις δικές του νότες, ενώ αν αντικατασταθεί από μπράντι δημιουργεί διαφορετικές χρωματικές και γευστικές αποχρώσεις. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά νόστιμο.

Η ιστορία

Το εν λόγω cocktail φτιάχτηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη ταινία του βωβού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστή τον Rodolfo Valentino. Ο τελευταίος υποδυόταν ένα φτωχό παιδί από την ισπανική ύπαιθρο, που εν συνεχεία εξελίχθηκε στον σπουδαιότερο ταυρομάχο της χώρας, πριν επέλθει το τραγικό του φινάλε. Λέγεται μάλιστα πως τόσο το κόκκινο βερμούτ όσο και ο χυμός του πορτοκαλιού συμβολίζουν το αίμα που χύνεται στις αρένες. Το πώς έφτασε βέβαια όλο αυτό να μετονομάσει ένα ποτό, είναι άγνωστο. Η συνταγή του Blood and Sand καταγράφηκε στο Savoy Cocktail Book, το 1930, και έκτοτε συμπεριλαμβάνεται στις κλασικότερες των cocktails με σκωτσέζικο ουίσκι. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 3/4 μεζούρας σκωτσέζικο ουίσκι
  • 3/4 μεζούρας κόκκινο βερμούτ
  • 3/4 μεζούρας λικέρ κερασιού ή μπράντι
  • 3/4 μεζούρας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.

Η ιστορία και η συνταγή του Blood and Sand

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail. 

ΠΟΤΟ BLOOD AND SAND 2

Γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού.

ΠΟΤΟ BLOOD AND SAND 3

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το Amaretto Sour, το Air Mail, το Greyhound, το Aviation, το Mudslide, το Dirty Martini και το Moscow Mule.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις