Η ιστορία και η συνταγή του Blood and Sand

Το cocktail με βάση το σκωτσέζικο ουίσκι που εμπνεύστηκε από τις ταυρομαχίες στην Ισπανία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιανουαρίου 2021

Το Blood and Sand έχει ένα αρκετά μπερδεμένο origin story και φυσικά δεν είναι ένα cocktail που απευθύνεται στον καθένα. Το σκωτσέζικο ουίσκι είναι η στιβαρή βάση. Το κόκκινο βερμούτ προσδίδει γλυκύτητα. Το λικέρ από κεράσι δίνει τις δικές του νότες, ενώ αν αντικατασταθεί από μπράντι δημιουργεί διαφορετικές χρωματικές και γευστικές αποχρώσεις. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά νόστιμο.

Η ιστορία

Το εν λόγω cocktail φτιάχτηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη ταινία του βωβού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστή τον Rodolfo Valentino. Ο τελευταίος υποδυόταν ένα φτωχό παιδί από την ισπανική ύπαιθρο, που εν συνεχεία εξελίχθηκε στον σπουδαιότερο ταυρομάχο της χώρας, πριν επέλθει το τραγικό του φινάλε. Λέγεται μάλιστα πως τόσο το κόκκινο βερμούτ όσο και ο χυμός του πορτοκαλιού συμβολίζουν το αίμα που χύνεται στις αρένες. Το πώς έφτασε βέβαια όλο αυτό να μετονομάσει ένα ποτό, είναι άγνωστο. Η συνταγή του Blood and Sand καταγράφηκε στο Savoy Cocktail Book, το 1930, και έκτοτε συμπεριλαμβάνεται στις κλασικότερες των cocktails με σκωτσέζικο ουίσκι. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 3/4 μεζούρας σκωτσέζικο ουίσκι
  • 3/4 μεζούρας κόκκινο βερμούτ
  • 3/4 μεζούρας λικέρ κερασιού ή μπράντι
  • 3/4 μεζούρας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.

Η ιστορία και η συνταγή του Blood and Sand

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail. 

ΠΟΤΟ BLOOD AND SAND 2

Γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού.

ΠΟΤΟ BLOOD AND SAND 3

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το Amaretto Sour, το Air Mail, το Greyhound, το Aviation, το Mudslide, το Dirty Martini και το Moscow Mule.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί μεθάς πιο εύκολα στον ήλιο

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαίωσει έναν διάσημο αστικό μύθο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μία γιορτή του Gin στο Λοκάλι

Mία από τις ομορφότερες ταράτσες της πόλης υποδέχεται και φέτος τα Local Juniper Meetings.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Μία ιστορική αναδρομή που ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν, περνά από ατέλειωτα χωράφια κριθαριού και σίκαλης, ξαποσταίνει σε δρύινα βαρέλια και καταλήγει στην απόλαυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Stoli Eco Bar, το πρώτο πράσινο μπαρ στην Ελλάδα

Την εμπειρία του πρώτου πράσινου bar στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι πάνω από 12.000 επισκέπτες του Taste of Athens.

5 επιλογές σε τεκίλα και cocktails για τη National Tequila Day

Η ημέρα που η τεκίλα έχει την τιμητική της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σου δίνουμε τις κατάλληλες αφορμές για να γιορτάσεις κι εδώ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας