Τα ουίσκι που θα μας απασχολήσουν σοβαρά το 2022

Ο βασιλιάς των ποτών στάθηκε στα πόδια του μέσα στο 2021 και σκοπεύει να μας εκπλήξει ευχάριστα το 2022.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Ιανουαρίου 2022

Το 2021 βρήκε τον κόσμο του ουίσκι αρχικά να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του (βλέπε να ανακτά το μερίδιο της αγοράς) και έπειτα να οδεύει προς μία αισθητή ανάκαμψη. Οι 18 προηγούμενοι μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι για τον βασιλιά των ποτών, που όμως φαίνεται να επανέρχεται τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην αμερικανική αγορά, μετά από εμπόδια όπως η πανδημία, οι επιπτώσεις του Brexit και οι δασμοί στις ΗΠΑ.

Η βιομηχανία του ουίσκι πλησιάζει λοιπόν κάποιους από τους δείκτες του 2019, ευελπιστώντας σε ένα ακόμη καλύτερο 2022. Κάπου εδώ, μπαίνουν στην κουβέντα κάποια brands, που θα μας απασχολήσουν προσεχώς, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. 

Τα σκωτσέζικα 

Crabbie’s

Η βρετανική Halewood Artisanal Spirits αποκάλυψε τόσο το Crabbie’s 12 Years Old Speyside όσο και το 22 Years Old Orkney single malt μέσα στη χρονιά, προκαλώντας έκπληξη για τη θαρραλέα απόφαση να επιλέξει παλαίωση σε βαρέλια Tokaji και Barolo. Μέσα στο 2022, αναμένεται να πειραματιστεί κι άλλο με τους παραδοσιακούς κανόνες του ουίσκι. Ελπίζουμε να μας εκπλήξει και πάλι ευχάριστα.

> Διάβασε ακόμη: Oι διαφορές ανάμεσα σε σκωτσέζικο και ιρλανδικό ουίσκι, bourbon και rye

Johnnie Walker

Τα ουίσκι που θα μας απασχολήσουν σοβαρά το 2022

Το γνωστό και αγαπημένο brand υπήρξε αρκετά δραστήριο μέσα στο 2021, με πολλές και διαφορετικού χαρακτήρα ενέργειες. Η πρόσληψη δε, της master blender Emma Walker είναι μία κίνηση ξεκάθαρα προς μία κατεύθυνση πειραματισμού και καινοτομίας, με το 2022 να αποτελεί μία χρονιά που ίσως αποδειχθεί καθοριστική για το Johnnie Walker.

Glenmorangie

ΟΥΙΣΚΙ 2022 GLENMORANGIE

Το Glenmorangie έκανε το launching για μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εμφιαλώσεις μέσα στο 2021, ενώ η σημαντικότερη κίνησή του ήταν το άνοιγμα του The Lighthouse, του πανάκριβου όσο και καινοτόμου αποστακτηρίου του. Η δραστηριότητα του τελευταίου θα γίνει εμφανής μέσα στο 2022, όπως άλλωστε υπόσχεται και ο brand’s director Dr Bill Lumsden.

Τα αμερικανικά

Whistlepig

Unusual cask finishes. Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται ο στόχος που θέτει για το 2022, η WhistlePig, μία ομάδα φανατικών του ουίσκι που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά και φτιάχνει μερικά από τα πιο ιδιαίτερα rye του πλανήτη, παρότι το αποστακτήριό της στο Βερμόντ ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις το 2007. 

Woodford Reserve

Το Woodford Reserve Rye ξεκίνησε από το Woodford Reserve Distillery, το 1812. Η απόσταξη, η ωρίμανση και η εμφιάλωση του Kentucky Straight Rye Whiskey, πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στο Κεντάκι και η μοναδική διαδικασία που ακολουθείται έχει σαν αποτέλεσμα μια απόλυτα ισορροπημένη γεύση με έντονα και πικάντικα χαρακτηριστικά.

ΟΥΙΣΚΙ 2022 WOODFORD RESERVE

Ξεχωρίζει για τις έντονες νότες σίκαλης, μαύρου πιπεριού και κέδρου, που αναμειγνύονται υπέροχα με τα ελαφρά στοιχεία αμυγδάλου και αχλαδιού. Συμπληρώνονται με ένα μακρύ και ταυτόχρονα πικάντικο τελείωμα. Όλα τα παραπάνω εξαργυρώνονται με τη σχεδόν γεωμετρική πρόοδο στις πωλήσεις τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της ποσότητας αλλά, κυρίως, της ποιότητας.

Τα ιρλανδικά

Bushmills

Η ΜΑΣΤΕΡ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΤΟΥ BUSHMILLSΜετά το λανσάρισμα της Causeway Collection και την καμπάνια με τον George the Poet, το brand -μόλις τον περασμένο Νοέμβριο- προσέλαβε στη θέση της master blender, την Alex Thomas.

Η τελευταία έχει ήδη πάρει τη θέση της στο The Old Bushmills Distillery (το πιο παλιό, αδειοδοτημένο, αποστακτήριο του κόσμου), επιθυμώντας να επιβεβαιώσει τη φήμη της μία από τις rising stars του whiskey industry. Πιθανότατα να έχουμε κάποια blends που θα συζητηθούν.

Walsh Whiskey

Το Amber Beverage Group (που ίσως γνωρίζεις από τα Writers’ Tears και The Irishman) εξαγόρασε την Walsh Whiskey τον Νοέμβριο και αυτό μόνο υποσχέσεις μπορεί να αφήσει. Η εταιρεία δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της για ένα πολύ δυναμικό άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά και όλοι αναμένουν να δουν τι θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες. 

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι πίνουν ουίσκι τον χειμώνα

Proper No. Twelve

Η Becle -ιδιοκτήτρια της Jose Cuervo μεταξύ άλλων- αγόρασε και το υπόλοιπο μερίδιο για το ουίσκι που λάνσαρε ο Conor McGregor για 600 εκατ. δολάρια, πιθανότατα παρατηρώντας τη μεγάλη ζήτηση γι' αυτό στην αμερικανική αγορά. Πλέον, το Proper No. Twelve έχει την ευκαιρία του να λάμψει υπό τη νέα ομπρέλα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για το ιρλανδικό ουίσκι γενικότερα.

Ουίσκι από τον υπόλοιπο κόσμο

Lark Distilling Co

Η εταιρεία από την Αυστραλία απέκτησε πρόσφατα το Pontville Distillery (στην Τασμανία), που είναι απλά ένα βήμα ώστε να πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της, οι οποίοι τη θέλουν να γίνεται ένας πολύ δυνατός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Komoro Distillery

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟKaruizawa Distillers 軽井沢蒸留酒製造株式会社

Η νεοσύστατη Karuizawa Distillers αποκάλυψε πριν λίγο καιρό τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός ιαπωνικού αποστακτηρίου ουίσκι στο Komoro. Ο CEO Koji Shimaoka έκανε μάλιστα λόγο για ένα 'state‐of‐the‐art' αποστακτήριο που θα προστατεύει την κληρονομιά του ιαπωνικού ουίσκι, καθιστώντας το παράλληλα πιο sustainable από ποτέ. 

Penderyn

Η εταιρεία από την Ουαλία εγκαινίασε φέτος ένα δεύτερο αποστακτήριο και σχεδιάζει ακόμη ένα στο Σουόνσι, μέσα στο 2022 - το τελευταίο θα είναι και το πιο φιλικό προς επισκέπτες. Στόχος της Penderyn είναι να κάνει γνωστό το ουαλικό ουίσκι σε όλο τον κόσμο. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει. Προς το παρόν πάντως είναι σε πολύ καλό δρόμο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.