Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Μία ιστορική αναδρομή που ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν, περνά από ατέλειωτα χωράφια κριθαριού και σίκαλης, ξαποσταίνει σε δρύινα βαρέλια και καταλήγει στην απόλαυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι.

Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει πότε οι άνθρωποι ξεκίνησαν να κάνουν απόσταξη ποτών, ωστόσο αν θέλαμε να προσδιορίσουμε στο περίπου το γεγονός, θα ήταν ασφαλές να πούμε πως αυτό συνέβη για πρώτη φορά 3.000 με 4.000 χρόνια π.Χ., κι αυτό χάρη στις χημικές ανησυχίες Κινέζων και Αράβων. Και χρειάστηκε να περάσουν μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού για να φτάσει αυτή η τεχνογνωσία και στην Ευρώπη. Οι τεχνικές απόσταξης βέβαια χρησιμοποιούνταν αρχικά για την παρασκευή αρωμάτων ή φαρμάκων και αργότερα για να φέρουν στο ποτήρι μας την υγρή ευτυχία που ακούει στο όνομα ουίσκι

Το νερό της ζωής

Από την Μέση Ανατολή η γνώση μεταφέρθηκε αρχικά στα μοναστήρια της Ισπανίας και από εκεί, μέσω Γαλλίας, στην Ιρλανδία. Ο μύθος άλλωστε λέει ότι οι πρώτοι που έφτιαξαν ποτέ ουίσκι ήταν οι Κέλτες, οι οποίοι το βάφτισαν κιόλας: uisce beatha, το νερό της ζωής. 

Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Η πρώτη όμως καταγεγραμμένη αναφορά απόσταξης χρονολογείται στον 15ο αιώνα, σε μια επιστολή του Ιρλανδού επισκόπου Ledred που μιλά για απόσταξη, κυρίως σιτηρών. Επομένως, ο Ledred θα μπορούσε να θεωρηθεί νονός του ουίσκι.

Και οι Σκωτσέζοι πότε μπαίνουν στο παιχνίδι;

Αυτή θα μπορούσε να είναι η εύλογη απορία κάποιου. Και αυτό συνέβη όταν εντοπίζεται η πρώτη  γραπτή απόδειξη απόσταξης, όταν ο μοναχός John Cor λαμβάνει εντολή της Αγγλικής Βασιλικής Οικογένειας για την παρασκευή και διάθεση malt ουίσκι, το οποίο θα έπρεπε να γεμιστεί σε 500 φιάλες.

> Διάβασε ακόμη: Τα ουίσκι που θα μας απασχολήσουν σοβαρά το 2022

Οι Άγγλοι ήταν αυτοί που μετέφεραν στην Αμερική σίκαλη και κριθάρι κατά τον 17ο αιώνα. Τα σιτηρά προοριζόταν αρχικά για παρασκευή μπύρας και ψωμιού αλλά η ιστορία έγραψε πως τότε ξεκίνησε και η δημιουργία του αμερικάνικου ουίσκι. Τα πρώτα που φτιάχτηκαν εκεί ήταν ασφαλώς rye (από 51% ποσοστό σίκαλης που ωριμάζει σε καινούρια δρύινα βαρέλια). Φυσικά, η καλλιέργεια σιτηρών ξεκίνησε και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και αποδείχθηκε ιδιαιτέρως κερδοφόρα. 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΥΙΣΚΙ 3

Όταν μιλάμε για ουίσκι, η κουβέντα δεν γίνεται να μην φτάσει και στο blended, το οποίο προκύπτει από την ανάμειξη malt (παράγεται από βύνη κριθαριού και αποστάζεται σε χάλκινους αποστακτήρες) και grain (παράγεται από διάφορα βυνοποιημένα ή μη δημητριακά). Σχεδόν όλα τα ιρλανδικά και αρκετά σκωτσέζικα είναι συνήθως blended ουίσκι.

Η επανάσταση του blend

Αυτή έγινε το 1830. Τότε, ο Ιρλανδός John Coffey κατόρθωσε να δημιουργήσει μια μέθοδο απόσταξης στην οποία παράγεται ποιοτικό ουίσκι σιτηρών, προορισμένο για blended.

> Διάβασε ακόμη: Μία διαφορετική ματιά στο ιρλανδικό ουίσκι

Η μέθοδός του (Coffey Still) έδωσε πιο απαλά και ευκολόπιοτα ουίσκι και υιοθετήθηκε από τους Σκωτσέζους που την εξέλιξαν και την τροποποίησαν, ειδικά από τη στιγμή που πολλοί drinkers εγκατέλειψαν για άλλα ποτά όπως το κονιάκ ή το gin. 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΥΙΣΚΙ 1

Ο πατριάρχης όμως του blended ουίσκι θεωρείται ο Σκωτσέζος Andrew Usher, ο οποίος αγόρασε malt από οικιακά αποστακτήρια σε φάρμες των Highlands και τα συνδύασε με πιο ουδέτερο αλκοόλ από σιτηρά. Αυτή του η προσπάθεια ουσιαστικά διαμόρφωσε μια γενικότερη κουλτούρα ως προς την παρασκευή ουίσκι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

> Διάβασε ακόμη: O Tomas Estes ήταν ένας πραγματικός θρύλος της τεκίλας

Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε πως "μαθητές" του ήταν τύποι όπως ο Johnny Walker, ο George Ballantine, ο John Dewar, τα αδέρφια James και John Chivas και ο William Teacher. Οι οποίοι βέβαια είχαν και τη βοήθεια της φυλλοξήρας που κατέστρεψε τα γαλλικά αμπέλια το 1863. Κάτι που μεταφράζεται σε ελάχιστη παραγωγή κρασιού και κονιάκ, δημιουργώντας τεράστιο χώρο για το ουίσκι στην αγορά.

Δεν αρκούσε όμως μόνο αυτό. Το κατάλαβαν όλοι, όταν γύρω στο 1960, το αποστακτήριο του Glenfiddich αποφάσισε να εμφιαλώνει και να πουλά ουίσκι, απευθείας από τους χώρους του. Όπως και πολλά άλλα σκωτσέζικα αποστακτήρια, είχε και αυτό τεράστια αποθέματα, τα οποία λάνσαρε σαν single malt. Και η επιτυχία τους διατηρεί μέχρι και σήμερα τρομερά επίπεδα δημοφιλίας.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΥΙΣΚΙ 4

Το μεγαλύτερο όμως ατού για το ουίσκι είναι πως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να το πιεις - παρότι υπάρχουν αρκετές τεχνικές για να απογειώσεις την εμπειρία. Το μόνο που μετρά τελικά είναι να το απολαμβάνεις.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.